Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset 2021

Kirjoitettu 05.01.21
Esseen kirjoittaja: Pyry Karjalainen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Johtavat ajatukset 2021
Kirjan kirjoittaja: Tiimiakatemia
Kategoriat: 4.1. Johtavat ajatukset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Uusi vuosi tuo mukanaan uudet johtavat ajatukset. Koska olen reflektoinut missiota ja visiota 2020 koskevassa essessäni, on syytä katsoa syvemmin asioihin mitä en painottanut, etenkin siihen miksi johtavat ajatukset ovat olemassa. Viime esseessä kävin läpi johtavat ajatukset treeninäkökulman kautta, nyt niitä on käsiteltävä erotellen henkilökohtaisen tulkintani pohjalta. Samana on pysynyt jo tutuksi tullut missio ”Synnytämme rohkeita tiimiyrittäjiä”, mutta visio ”Viemme Tiimiakatemian kaikkien saataville” on saanut rinnalleen toisen vision ”Tiimiakatemian visio on olla 19.11.2037 omalla alallaan maailman johtava HUIPPUYKSIKKÖ”. Tuohon aikaan olen juuri täyttänyt 39 vuotta. En valitettavasti tiedä millä mittarilla tavoitetta seurataan, mutta oman tulkintani mukaan Tiimiakatemia on tietyllä kentällä jo huippuyksikkö, joka on kehittänyt maailmanlaajuista mainetta ja kunniaa niittäneen uniikin oppimismenetelmän.

Kiehtova ja johtavia ajatuksia syvemmälle eksplikoiva osio ”MIKSI?” sai itseni reflektoimaan pintaa syvemmälle. Vuosittainen tarkastus on totisesti tarpeen, kun tarkastelemme ympärillämme muuttuvaa maailmaa. Jotta niistä luotaisiin innostuksen lähde, olisi ne upotettava vieläkin syvemmälle yhteisön keskiöön, etenkin jos perustana toimivat keskinäinen luottamus, itsekuri ja ylpeys aikaansaannoksista. Johtavat ajatukset ovat kuin Tiimiakatemian suuri narratiivi, olemassaolon syy ja metakertomus, joka puskee porskuttamaan. Tämä voisi olla monelle osapuolelle punainen lippu, jonka vuoksi lyödään jarrut lukkoon koska kyseessä on korkeakoulu. Omasta mielestäni on päinvastoin arvostettavaa, että aatteet ovat eksplisiittisiä eikä pinnan alle piilotettuja implisiittisesti ilmaistuja asioita. Inhimillinen luonne vaatii tervettä aatteellisuutta etenkin yhteisöjen sisäiseen motivoimiseen. Määrätietoinen halu saavuttaa asioita, joihin uskoo, on mielestäni hieno asia, mutta hiemaan korvaani särähti ajatuksien takana seisomisen ilmaisu. En kuitenkaan tulkitse sitä pidemmälle, kun on tarpeen mutta takana seisomisen ilmaisu mielestäni vaatisi vihkoseen selvän maininnan mahdollisesta johtavien ajatusten arkisesta terveestä kyseenalaistamisesta, muutenkin kun vuosittain porukalla tehtynä.

Kymmeneen kohtaan katsellessa on nähtävä sloganeilta kuulostavien ohjeiden taakse. Näen etteivät ne ole toisistaan erillisiä vaan ristiäviä toisistaan riippuvia ohjeita. Siksi en lähde erittelemään mikä niistä särähtää omaan korvaani kauneimmin. Aloitteellisuus ja juuri ohjeiden etsiminen auttaa hallitsemaan kaaosta. Virheet synnyttävät ongelmia, mutta niistä oppimalla alkaa nähdä ratkaisuja. Opitun tiedon valossa on parempi tehdä parhaansa ja löytää uskallusta kokeiluihin. Huvittava käsite ”oma itsensä” oleminen hahmottuu omassa tulkinnassa tilaksi, jossa voi rentoutua ja laskea kilpensä, täten hymyilemään, nauttimaan ja heittäytymään. Etenkin viimeiset kohdat nöyryydestä ja kunnioituksesta ovat ilmiselviä pareja, jotka kannustavat vanhempia jakamaan oppejaan ja haastamaan itseään uusille tasoille saavutetuista virstanpylväistä huolimatta. Siirrytään seuraavaksi itse arvoihin.

Ihmissuhteet ovat kokeneet kovia etäaikana, mutta potentiaalisesti kasvattaneet ja jopa vahvistaneet lähimpiä niistä. Läheisimmät perheenjäsenet, puolisot ja kotirintama ovat kasvattaneet merkitystään, kun kaikenlainen arkinen fyysinen hengailu on jäänyt sekä asettanut Tiimiakatemialaiset paikkaan, jossa sosiaalista piiriä on priorisoitava eri tavoin. Etäyhteyden normalisoituminen on kuitenkin voinut edesauttaa odottamattomien piirien aukeamisen toteutumista esimerkiksi globaalilla tasolla, johon palataan pian. Kun rajapingviinin nahka kuoriutuu yltäni, on todettava, että totisesti olen kasvanut tiimiyrittäjäksi treenien ja yhteisen tekemisen kautta. Paljon on vielä kasvettavaa, mitta verkoston voima on hahmottunut todelliseksi. Rohkeita kokeiluja olemme tehneet, mutta niille on kasvavampi tarve. Aloitan lukukauteni niillä astumalla kahteen uuteen ja tuntemattomaan projektiin, potentiaaliseen nettisivuston tekoon ja 2nd handin pariin. Näissä kummassakin pääsen soveltamaan tekemällä oppimista tuomalla mm. digimarkkinoinnin teorioita kumpaankin projektiin konkreettisesti. Viides eli matkustaminen on edelleen arvona esimerkiksi kansainvälisyyden sijaan. Ulkopuoliselle tämä voisi vaikuttaa koomisen itsepintaiselta, mutta yhteisön sisältä se heijastuu sulaksi sisukkuudeksi maailmassa, jossa matkaamme Zoomeilla kv-yhteistreeneihin.

Yllä reflektoitujen arvojen sisuksena ja siemenenä toimivat niitä täydentävät arvot. Yksilön vastuun valtavan voiman todistin vuoden aikana hahmottaen esimerkillä johtamisen tärkeää voimaa. Nyt tämä on vielä suuremmassa roolissa siirtyessäni johtoryhmään ansaitsemaan päivittäistä paikkaani johtajana. Vastuu ja vapaus kulkevat myös johtoroolissa käsi kädessä ja on katsottava peiliin kulkiessamme kohti tulevaa. Asiakkuudet ovat omalta osaltani merkittävästi muuttuneet, mutta keskityn niiden kahta kovempaan tehostamiseen ja uuden etsimiseen asiakkuuspäällikkönä. Treeneissä oppiminen jatkuu näillä näkymin etänä, joka vaikeuttaa tiedon virtausta, että uuden tiedon leviämistä yli tiimirajojen. Perinnön merkitys korostuu uusien ensimmäisen vuoden Tiimiakatemialaisten astuessa taloon. Tervetuloa!

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!