Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

TA-kirjan reflektointia tiimin näkökulmasta

Kirjoitettu 06.10.14
Esseen kirjoittaja: Eetu Huosianmaa
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimiakatemia
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemia – Timo Lehtonen

 

Yleinen alkuhöpinä kirjasta

Helppo ja takuuvarma avaus akatemian ja tiimiyrittämisen/oppimisen tarinasta ja siitä miten kaikki syntyi plus siitä, että miten päästiin tähän missä ollaan nyt. Kirjalta odotin käsitteiden ja käytäntöjen selkeyttämistä, jota se tarjoskin ihan mukavasti. Letimin vähän sekava kirjoitustyylikään ei haitannut ! Must-read, Johannes Partus – kategoria ja ainakin 317 kolahdusta. Takuuvarmaa settiä. Yritän kirjotella meidän tiimin näkökulmasta.

 

Tiimi

 

Jotenkin luulin aina että tehokkainta olis tehdä asioita sellaisten ihmisten kanssa joilla on samat mielenkiinnot ja osaamiset jotain yhteistä tavoitetta kohtaan, mutta ymmärrän tiimin erilaisuuksien ja vahvuuksien roolin nyt uudella tavalla. Tekemisorientoituneena tyyppinä ei ole aina helppo ymmärtää niitä jotka päässään puntaroivat asioita tai niitä jotka synnyttävät tavaraa ja tarjoaa niitä eteenpäin, mutta siinä piilevä tehokkuuden ja monipuolisuuden mahdollisuus avartui mulle ehkä pikkusen tätä lukiessa. Belbinit nyt on kumminkin edelleen osaksi vähän huuhaa menetelmä omasta mielestäni tai sitten joku on mennyt hassusti meidän tiimin osuuskuntien muokkautuessa, sillä meidän osk koostuu paljon erilaisemmista henkilöistä kun taas toisessa on paljon samanlaisempia ihmisiä.

Kuitenkin tiimioppimisen kannalta erilaisten ihmisten roolit ovat avainasemassa niin siksi ajattelisin suuremman tiimin olevan parempi malli kun tää meidän uus pienempien osuuskuntien malli. Kirjassa puhutaan ideaalikoon olevan oppimisen kannalta 13-17 hlö johon sovittaisiin jo nyt mukavasti 15 hengen porukalla. Tällöin olis mahdollista saada esim 2 jokaista belbinroolityyppiä tiimiin, eikä kävis niinku meilläkin on nyt, että kaikkia roolityyppejä ei edes esiinny ja joitain on enemmän. Yritetään kumminkin painaa toivottavasti yhtenä jenginä mahdollisimman paljon juurikin siksi että uskon että oppimisen kannalta isompi yhteisö on parempi tässä tapauksessa. Pientä kilpailua on jo esiintynyt hyvässä ja pahassa ja jotenkin niistä jää liian usein se negatiivinen puoli esiin, jota täällä nyt ei kumminkaan haeta. Välillä kuulee myös puhetta siitä että ”sitten kun yhdistytään” niinku se ois jo varmaa. Tietysti kun pari tyyppiä on jo siirtynyt sinne minne aurinko ei paista eli rajakadulle niin se että tää ei oo kaikkien juttu konkretisoituu ihan erilailla.

 

Käytäntöjen tarkoitus käytännössä – vai miten sen nyt vois sanoa

 

Hui minkä määrän punakynää tää wordi anto tohon edelliseen höpinään.. No anyway.

Dialogi, voi voi voi. Ei kyllä tähän mennessä ole päästy sisään tähän tai no ainakaan porukalla. Ei toimi tällä hetkellä ollenkaan mielestäni, sillä kaikki eivät keskity ja kuuntele tai osaa tuoda ajatuksiaan esille tarpeeksi / argumentoida pointtejaan. Liian usein eksytään aiheesta ja tärkeetä treeniaikaa kuluu hukkaan. Ymmärsin kirjanpohjalta dialogin kumminkin olevan treenien kannalta ehkä se tärkein taito, jolla voidaan erottaa hyvät tiimit huonoista mitä toimivuuteen tulee. Ihmisten erilaisten asioiden esille tuomisen takia juuri se tilanne että kaikki sais yksitellen ja rauhassa selittää asiansa muiden ollessa hiljaa saatais varmasti irti niistä hiljaisemmistakin. Kuuntelemalla ja olemalla avoin muiden mielipiteille päästään tiimiprosessissa vauhdilla eteenpäin ja ajattelisin dialogikäytäntöjen nopean oppimisen olevan tärkeää jo alkuvaiheessa. Toimiva dialogi on haaste. Iso haaste.

Treenejä jo tossa yllä sivusinkin, mutta sitten lisää niistä. Välillä pistää siis edellä mainittuun tapaan vituttamaan se ettei näille rajattua aikaa pistetä oikeasti hyödyksi. Ihme höpinää ja muuta ongelmaa huonosti hallitun dialogin takia syntyy kokoajan. Tiimin oppimisen kannalta ois mun mielestä tärkeetä, että saatais kaikki oikeesti keskittymään siihen kuuluisaan olennaiseen ja ymmärtämään että treenit on se paikka missä kannattaa höpistä tiimisopimuksista ja säännöistä, joiden kirja kertoo olevan elintärkeitä ja nyt ymmärrän miksi. Siinä oiskin heti yks hyvä sääntö/sopimus joita haluaisin treeneistä linjata, treenien asiakeskeisyys. Kirjasta opittuna ja nyt näin viisaana voin sanoa että käytäntöjen ja sääntöjen laatiminen tulisi tehdä nyt heti eikä antaa niiden kehittyä itsestään ja tiimimme mukaiseksi. Ajattelisin näiden sopimuksien ja sääntöjen tehtävän juuri siksi, että voitais määrittää millaiseksi tiimiksi halutaan tulla, eikä että mikä meille sopii nyt tai millaisia ollaan nyt. Nytpä sitten treeneissä käytiin osk kesken noita käytäntöjä ja sääntöjä läpi ja tuntui tuottavan tulosta ihan mukavasti, ehkäpä paremmin kuin ite osasin odottaa. Keskustelusta on tapana vääntyä usein vähän kovaäänistä ja väittelyä mikä ei sinänsä ole huono homma, mutta esim hampparimallilla voitais päästä joskus vähän mukavampiin lopputuloksiin.

TA-brandin merkitystä on kokoajan toitotettu myös ja ehkä tän kirjan lukemisen jälkeen mulle on vähän epäselvä kuinka sitä on joskus alussa haluttu brändätä tai miksi. Koko TA vois olla jo nyt paljon isompi juttu jos Oikarin Akun tyylisiä BM tyyppejä jotka tekee kunnolla duunia olis ollu jo sillon 22v sitten. ”Haluatko lähteä maailmanympärysmatkalle ja siinä sivussa oppia hieman markkinointia?”, en ymmärrä mikä helvetin järki tässäkin nyt on ollut. Tällälailla kun sanotaan ihmisille ja esitetään TA ekan kerran jollekin alkaa mun mielestä kiinnostuksen rakentaminen väärältä pohjalta. Siksi jauhan tästä koska sama homma kun nyt tää meidän toinen osk. on Mukia.. Rehellisesti sanottuna se herättää mun mielestä vääränlaisia mielikuvia ja vaikuttaa aika vaikeelta brändätä tai rakentaa imagosta bisnesmaailmaan sopiva, jos nimi jo kertoo kovasta juhlimisesta. Mielipideasioita nää tietysti on. TA-brandin kannalta tärkeetä ois ehkä tehdä noista rekryhommista semmonen raksapäivien tyyliin hehkutettu spektaakkeeli. Jotain liikettä pitäis ainakin saada talosta ulospäin verrattuna nykyiseen. Meidän tiimiläiset vaikuttaa olevan kiinnostuneita asiasta.

 

Mitä tulevaisuudessa tiimillä ja kuinka + mikä ei ihan auennut mulle

 

Toivoisin että ylläolevia epäkohtia tai no mun mielestä epäkohtia voitais porukalla selvitellä ja kun mulla on vetovuoro treeneistä niin toivoisin että viimestään sillon alkaa paukkua. Ois kiva kun saatais heti tähän kärkeen hyvä pohja josta lähtee rakentamaan. Tiimin kehitysvaiheita jos ajattelee niin ollaan kirjan mukaan vielä siinä ihan ekassa, ja oon samaa mieltä. Letimi tietää nää. Toivotaan että mahdollisimman nopeesti päästäis kumminkin siihen kolmanteen vaiheeseen jossa meillä aikais mahollisesti sellanen hyvä flow näiden projektien ja muun käyttäytymisen kanssa ja alkais hyvistä käytännöistä tulla rutiineja.

Se mikä ehkä pikkusen jäi auki vielä tässä letimin hienossa opuksessa joka sisältää kaiken maailman pingviinien ja muiden otuksien kuvia, oli tälläset ku bisneskangas ja taikakaavakone. Ei oo ollu näistä juurikaan mitään puhetta joka vähän laittaa ihmetyttämään, kun aika suurilta ja tärkeiltä jutuilta kumminkin vaikuttivat. Ymmärrän ehkä sen idean niiden takana, mutta käytäntö sinänsä on vähän auki mulle. Listaan niihin asioihin joista haluan käytännössä höpötellä tiimin kanssa.

 

Tämmönen reflektio oli tää, vahingossa sivusin vähä itteeni koskevia juttuja myös vaikka piti tiimin kannalta enemmän höpistä, hupsista vaan.

 

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!