Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Joona Takkula

TA Trenders – Sijoittaminen ja talouden megatrendit

Kirjoitettu 26.04.20
Esseen kirjoittaja: Joona Takkula
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ai että! 25.3.2020 oli se päivä, jolloin uudistettu Tiimiakatemia Trenders (ent. 4.0) näki päivänvalonsa. Aiheena oli sijoittaminen ja talouden megatrendit, mikä osui sopivaan ajankohtaan vallitsevan koronaviruspandemian vuoksi.

Oli mukava nähdä, millaista työtä meidän Gravinkin tytöt olivat saaneet aikaan. Hyvät esivalmistelut ja nopea reagointi maailman muuttuvaan tilanteeseen ei suinkaan perunut tapahtumaa, vaan se saatiin mutkattomasti järjestettyä etänä webinaarin muodossa.

Tämä maailmaa myllertävä meno on kyllä saanut itsenikin miettimään omia sijoituspäätöksiä näin piensijoittajan näkökulmasta. Millä tavalla tässä kohtaa tulisi toimia? Mihin rahaa kannattaa sijoittaa? Vai kannattaako sitä ylipäätään laittaa minnekään?

Joka tapauksessa, näitä ajatuksia ja kysymyksiä lähdettiin pureskelemaan webinaarissa, jossa meillä oli kaksi hienoa puhujaa; Varapuu valmennusyhtiön perustaja Mikko Sjögren ja Pia-Maria Nickström, yksi Mimmit Sijoittaa -podcastin perustajista.

Mihin kannattaa sijoittaa tällä hetkellä?

Ei kukaan tiedä.

Luonnollisesti kumpikaan puhujista ei halunnut tai voinut antaa suoria vinkkejä siitä, mihin tällä hetkellä kannattaisi sijoittaa. Se on täysin ymmärrettävää, sillä ei kukaan voi sitä varmaksi ennustaa. Olemme tähän mennessä nähneet, miten pörssikurssit ovat laskeneet kuin Pikku-Joona pulkkamäkeä aikanaan. Jotkut on kauhistelleet jopa seuraavaa pörssiromahdusta. Onhan viimeisestä jo aikaa, ja historian mukaan pörssi on romahtanut aina keskimäärin 10 vuoden välein (jos oikein muistan lukeneeni). Se minkä pidän itsekin usein mielessä on se, että riskit ja tuotot kulkevat aina käsi kädessä. Samaa voi peilata myös liiketoimintaan. Jos ei uskalla ottaa riskejä ja tehdä rohkeita kokeiluja, niin harvoin voi myös ikinä saavuttaa mitään.

”Tällä hetkellä erityisen tärkeää on pitää oma pääkoppa kunnossa”

Mikko puhui paljon siitä, miten tällaisena aikana erityisen tärkeää on pitää oma pääkoppa kunnossa. Monet sijoittajat ovat kokeneet melko suuria taloudellisia menetyksiä koronan tuomien sivuvaikutuksien vuoksi, mikä on epäilemättä saattanut viedä monet yöunet. Henkilökohtaisella tasolla oma sijoittamiseni on vielä melko pientä, eikä pieni mahalasku ole vaikuttanut henkiseen jaksamiseen. Juuri kuten Pia-Maria oman puheosuutensa aikana kertoi, osakekurssit ovat aina ennenkin nousseet jyrkänkin laskun jälkeen.

Alla oleva kaavio kertoo paljon. Se kuvaa yhden dollarin kehitystä vuosien saatossa. Tilanne on ollut kuvitteellisesti se, että vuonna 1801 osakkeisiin on sijoitettu 1 dollari. Ajan kuluessa dollari on kasvanut korkoa ja vuonna 2001 – eli 200 vuotta myöhemmin – sen arvo on ollut 755 163 dollaria.

Vaikka vuosien varrella on koettu suuriakin romahduksia ja arvon laskuja, on ko. dollarin arvo pitkässä juoksussa kehittynyt. Tämä onkin se asia, mitä moni etenkin aloitteleva sijoittaja ei välttämättä ymmärrä heti; sijoittaminen ei ole pikajuoksu, vaan maratoni. Olen itsekin havahtunut siihen, että sijoittamista pitäisi osata katsoa pidemmälle ja kuvitella tilanne esimerkiksi 40 vuoden päähän.

Tärkeintä on olla sijoitussuunnitelma

Tärkeintä sijoittamisessa on se, että laadit suunnitelman ja NOUDATAT SITÄ. Mitä tahansa tapahtuukin, noudata sitä. Me elämme kuitenkin loppu pelissä niin lyhyttä aikaa ihmisen historiassa, että tässä ajassa asiat ehtii muuttua vielä moneen kertaan. Usein pitkässä juoksussa taloudelliset menetykset johtuvat siitä, että sijoittajat tekevät hätiköityjä päätöksiä. Toisaalta olen sitä mieltä, että se on täysin ymmärrettävää. Siinä vaiheessa kun ihminen kokee menetyksen, vaikkapa aiheeseen liittyen nyt pörssikurssien laskun, niin ihminen luonnostaan alkaa tehdä toimenpiteitä minimoidakseen vahingot. Siinä hetkessä emme usein osaa ajatella asioita pitkällä tähtäimellä. Sen vuoksi historiaa on syytä ajoittain tarkastella ja optimistisesti todeta, ettei tässä ole vielä mitään hätää.

Etenkin indeksisijoittajana toiminta on melko passiivista, eikä osakekursseja tarvitse välttämättä seurata päivittäin tai edes viikottain, kun säästämisestä on tehnyt vakiintunutta ja melko rutiininomaista toimintaa.

”Hanki käteispuskuri yllättäviä menoja varten”

Lähtökohtaisesti kannattaa sijoittaa vain sellaista rahaa, jota ei juuri sillä hetkellä tarvitse. Kuten Mikko webinaarissa sanoi, kannattaa hankkia käteispuskuri yllättäviä menoja varten. Vaikka aiemmin sanoin hyvin vahvasti, että luota sijoitussuunnitelmaan ja pysy siinä, niin olen itsekin ajoittain joutunut tekemään muutoksia siihen sen vuoksi, että voin varautua tulevaan riittävän käteispuskurin avulla.

TOP 3 vinkit

  1. Tee sijoitussuunnitelma, jos et ole vielä tehnyt. Ja pysy siinä!
  2. Opettele sijoittamisen perusteet ja ymmärrä, miten esimerkiksi korkoa korolle -ilmiö toimii.
  3. Sijoita ja säästä vain sellaista rahaa, jota et ”tarvitse” ja luota tulevaan.

Joona Takkula

Projektitoimisto Gravi Osk

joona@gravi.fi

Tagit: , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!