Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tahdonvoiman Käyttöohje

Kirjoitettu 06.03.16
Esseen kirjoittaja: Stiina Lampinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tahdonvoiman Käyttöohje
Kirjan kirjoittaja: Frank Martela
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

Tahdonvoiman Käyttöohje, 1.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Päätin valita lukuun kirjan nimeltään ”Tahdonvoiman Käyttöohje”, koska tuntuu siltä että oma tahdonvoimani on tämän alkuvuoden ollut väillä ohjeita vailla. Frank Martela kertoo kirjassa omat oppinsa tahdonvoiman kouluttamisesta tieteellisiin tutkimustuloksiin nojaten.

Kun luin läpi tekemiäni muistiinpanoja tästä kirjasta, huomasin referoineeni lähes puolet siitä paperille. Tästä voitte päätellä, että tämä kirja oli mielestäni erityisen hyvä ja sain siitä monen monta kolahdusta. Siitä huolimatta päätin olla kirjoittamatta puolia kirjasta tähän esseeseen. Voisin kuitenkin lämpimästi suositella sen lukemista kokonaisuudessaan ihan kaikille.

Mihin tahansa pyrit elämässäsi, tahdonvoima on yksi tärkeimmistä resursseistasi

Kuvitellaan, että sinulla on jokin päämäärä. Oli se sitten painon pudottaminen tai uralla eteneminen, matkallasi kohti päämäärää tulee eteesi luultavasti esteitä – isoja tai pieniä. Joinain päivinä voit olla väsynyt ja sortua lähikaupan karkkihyllyllä, toisina päivinä motivaatio töiden paiskimiseen voi olla kokonaan hukkateillä. Nämä ovat niitä hetkiä, jolloin tahdonvoiman merkitys korostuu. Martelan mukaan tahdonvoima on oikein käytettynä tehokas ase, joka auttaa sinua voittamaan ratkaisevat taistelusi matkalla päämäärääsi. Se erottaa ahkeran ja menestyvän työntekijän vähemmän menestyvästä, yhtä lahjakkaasta työkaverista. Sen määrä ratkaisee, miksi toinen tiimiläinen valmistuu ajallaan kun toisen opari roikkuu viidettä vuotta. Erään Saksassa tehdyn tutkimuksen mukaan ihminen taistelee jotakin mielihalua vastaan osapuilleen neljäsosan valveillaoloajastaan. Siksi tahdonvoimaansa kannattaa oppia hallitsemaan, koska loppupeleissä päivämme koostuvat näistä hetkellisistä houkutuksista ja äkkiä ne voivat määritellä koko elämämme suunnan.

Tahdonvoiman avulla elämän houkutuksia vastaan taisteleminen saattaa äkkiä kuulostaa melko jyrkältä ja ilottomalta elämältä. Sitä sillä ei kuitenkaan tarkoiteta. Jos kuitenkin haluat pudottaa painoa ja sorrut joka päivä ostamaan kahvitauolla munkkeja, on aika itsestäänselvää että et luultavasti onnistu tavoitteessasi. Siksi onkin hyvä tiedostaa, että päämääränsä saavuttamiseen eteen on oltava valmis muokkaamaan päivittäisiä rutiineja tavoitteen kannalta suotuisiksi. Jos kuitenkin lipsahdat, ole itsellesi armollinen. Itse asiassa tutkimusten mukaan pienet lipsahdukset ja notkahdukset itselleen anteeksiantavat ihmiset pääsevät tavoitteeseensa suuremmalla todennäköisyydellä kuin ne, jotka suuttuvat itselleen ja jäävät näin vellomaan virheisiinsä. Virheet ja niihin johtavat tekijät on toki hyvä muistaa tulevaisuutta varten, mutta mitä nopeammin niistä pääsee yli, sitä parempi.

 

Älä juokse maratonia vaan juokse yksi lenkki kerrallaan

Kirjoista, jotka liippaavat aihe-alueeltaan vähänkään henkistä kasvua, on aina vaikeaa tehdä käytännönläheinen essee. Tästä kirjasta sain kuitenkin kolme oppia, jota aion varmasti viedä käytäntöön:

  1. Aseta itsellesi innostava tavoite
  2. Usko itseesi
  3. Kouluta tahdonvoimaasi

 

Näistä ensimmäinen, eli innostavan tavoitteen asettaminen on mielestäni kaikista vaikein ja tärkein seikka. Kuten äsken mainitsin, tulee elämässä varmasti jokaiselle eteen huonoja päiviä, jyrkkiä ylämäkiä tai heikkoja hetkiä. Tämän tavoitteen, päämäärän, on siis oltava niin innostava, että pystyt raskaimpinakin hetkinä näkemään sen kirkkaana mielessäsi. Oma tavoitteeni on tehdä työkseni sellaisia asioita, joista nautin. Onnekseni olen löytänyt paljonkin näitä asioita, joista yksi on markkinointi. Kaikkein hauskinta olisi päästää toteuttamaan sitä ikioman yrityksen sisällä. Hauskoja brändejäkin on kuitenkin maailma pullollaan, joten ei niidenkään parissa työskenteleminen olisi hullumpaa. Toinen asia mitä tulevaisuudelta toivoisin, olisi hyvä toimeentulo. Raha ei minulle ole koskaan merkannut juuri mitään, mutta haluaisin tulla toimeen niin, ettei rahan takia tarvitsisi ainakaan päivittäin murehtia. Niin, että olisi varaa edes kerran vuodessa matkustaa johonkin kauas ja ihmetellä maailmaa. Tavoitteeni on siis tehdä tulevaisuudessa töitä markkinoinnin parissa, paikassa jossa työ on vaihtelevaa ja pääsen kehittymään. Ja saada palkkaa. Ja tämä tavoite innostaa minua ihan aidosti. Veikkaan kuitenkin, että samaa haluaa myös aika moni muu. Ollakseen paras on siis tehtävä töitä. On opeteltava markkinoinnin teoriatietoa, testattava sitä käytännössä, ja opeteltava hieman lisää. On seurattava alan uusia suuntia, on käytettävä Tiimiakatemian ihmeellinen aika hyödyksi ja lopulta myös valmistuttava Tiimiakatemialta ajallaan. Ja sitten vielä luotava tai hankittava itselleen se unelmien työ. Pikku juttuja siis.

Suuri ja mahtava päämäärä onkin tärkeää palastella pieniin välitavoitteisiin, niin pieniin, että tavoitteiden täyttymisen ja onnistumisen hetkiä pääsee kokemaan mahdollisimman usein.
”Kun virität aivosi pieniin tavoitteisiin ja saavutat ne, auttaa se sinua saavuttamaan ne on isommat asiat, joita sinun ei pitäisi pystyä tekemään. Kyse ei ole vain tiettyjen erityisten asioiden opettelusta. Kyse on siitä, että tekee asioista aina hiukan hankalampia kuin niiden tulisi olla, ja sitten selviää niistä. Siten tiedät, että sinussa on se ylimääräinen varasto, jonka avulla voit aina saavuttaa päämääräsi. Kyse on asioiden toistamisesta ja harjoittelusta.”

Nämä osamaalit pilkotaan edelleen niin pieniksi, että ne voidaan siirtää suoraan päivittäiseen tekemiseen. Minulle nyt ajankohtainen osamaali on siis tehdä projekteja markkinoinnin parissa ja hankkia samalla markkinoinnin teoriatietoa. Olenkin onnistuneesti täyttänyt tämän kevään erilaisilla markkinointiprojekteilla, motivaatio ja aika teoriatiedon hankkimiseen meinaa vaan välillä olla kadoksissa. Tästä lähtien varaankin vähintään yhden päivän jokaisesta viikosta vain ja ainoastaan lukemiselle. Näinä päivinä lähden vähän aikaisemmin toimistolta, jotta minulle jää monta tuntia hyvää lukuaikaa. Joskus päivä voi olla viikonloppuisin jos viikolla ei onnistu. Pääasia, että varaan ajan kalenterista tyhjäksi ja luen. Näin lukemisesta tulee ainakin viikoittainen rutiini. Jos lukeminen meinaa takkuilla, muistutan itseäni siitä, miksi oikeastaan luen. Koska voin jo silmissäni kuvitella itseni muutaman vuoden päästä, kun herään aamulla ja iloisena lähden töihin, josta aidosti pidän ja jossa pääsen haastamaan itseäni. Sen eteen olen valmis lukemaan kirjan jos toisenkin.

 

”Jos uskot että pystyt, tai että et pysty – olet todennäköisesti oikeassa”

 

Toinen kirjasta poimimani oppi oli se, miten tärkeää on uskoa itseensä. Tämähän on itsestään selvä klisee, mutta siitäkin huolimatta aina vaan niin vaikeaa. Juuri nyt suunnittelemme Ekoteko-verkkokauppaa josta on tarkoitus tulla Suomen suostuin kestävien tuotteiden verkkokauppa. Silti huomaan koko ajan miettiväni epäonnistumista. Verkkokauppoja on nykyisin pilvin pimein – miksi juuri meidän verkkokaupasta tulee huippusosittu? Mitä jos siitä tuleekin hirveä floppi? Olen kuitenkin epäonnistunut monta kertaa ennenkin ja siitäkin huolimatta olen vielä hengissä. Epäonnistumisista oppii aina. Lisäksi kestävä kehitys ja tuotteet, jotka eivät hajoa ovat varmasti tulevaisuuden juttu. Niille on takuulla kysyntää ja jos onnistumme markkinoimaan verkkokaupan hyvin, siitä voikin tulla iso juttu. Miksi siis suotta aina epäilen omia kykyjäni enkä voi vain uskoa itseeni? Usko ei ehkä siirrä vuoria, mutta mitä tulee tahdonvoimaan, ilman sitä on turha edes yrittää. Monesti asenteemme ja usko itseemme on se isoin möhkäle, joka on ylitettävä ennen kuin edes pääsemme koettelemaan voimiamme todellisten esteiden kanssa. Martelan sanoin:

 

”Aivan liian monet ihmiset rajoittavat huomattavasti mahdollisuuksiaan elämässä ylläpitämällä vähätteleviä uskomuksia omista kyvyistään ja jaksamisestaan. He elävät vankilassa, joka on olemassa vain heidän omassa mielessään. Asenteet muuttuvat hitaasti, ja tie ulos vankilasta voi olla kivinen. Mutta tämä tie antaa mahdollisuuden käyttää itseään täydessä mitassa, tekemään asioita koko potentiaalillaan.”

 maxresdefault

 

Tahdonvoima on kuin lihas – se väsyy käytössä

Kirjan mukaan jokaisella meistä on rajallinen määrä tahdonvoimaa – toisilla ehkä enemmän, toisilla vähemmän. Monien tutkimusten mukaan samaa tahdonvoimaa käytämme kuitenkin kaikessa tahdonvoimaa vaativassa tehtävässä. Jos siis aloitamme päivämme miettimällä puoli tuntia päivän asusteita, taistelemme kahvitunnilla tupakanhimoa vastaan, puntaroimme lounaalla terveellisemmän ja epäterveellisemmän annosvaihtoehdon välillä ja iltapäivän kulutamme facebookin ja työsähköpostin väliä selaillen niin on melko todennäköistä, että työpäivän jälkeen meiltä ei löydy enää tahdonvoimaa lähteä salille. Olemme väsyttäneet tahdonvoimamme loppuun. Jotta näin ei kävisi, voimme helpottaa tahdonvoiman taistoa monella seikalla. Tärkein niistä on seuraava: Tee tavoitteestasi se helpoin vaihtoehto. Muokkaa siis rutiinejasi. Katsele seuraavan päivän asu valmiiksi edellisenä iltana, osta kahvitauolle kaupasta valmiiksi miniporkkanoita, mene lounaalle sinne, josta saa vain terveellistä ruokaa, äläkä aukaise facebookkia ollenkaan töitä tehdessäsi. Mieti mielessäsi jo etukäteen se huominen iltapäivä, kun pitäisi lähteä salille mutta väsymys meinaa ottaa vallan. Tiedosta se vaikea hetki, ja kuvittele mielessäsi mitä kaikkea hyvää saatkaan aikaan jos kuitenkin jaksat mennä. Lisäksi tietysti muista pitää taukoja, nukkua tarpeeksi ja syödä hyvin. Simppeliä, mutta totta.

Tahdonvoimaansa voi kouluttaa myös muilla mukavilla pikku kikoilla. Kirjassa käytettiin esimerkkinä huippu-urheilijoita. Urheilijoita tutkineet lääkärit ovat nimittäin havainneet, että väsymys on enemmän mielessä kuin lihaksessa. Kun juoksemme ja tunnemme, että jalkamme ovat aivan loppu, on kyse itseasiassa mielen varoitusjärjestelmästä. Se havaitsee, että energiavarantomme vähenevät. Säästääkseen lihasta tuleviin koitoksiin mielemme alkaa lähettää väsymysviestejä. Mielemme tuntee väsymystä ennen kuin itse lihas on oikeasti loppuun palanut. Huippu-urheilijat ovatkin oppineet olemaan välittämättä tästä väsymyksen ensi aallosta ja puskevat yksinkertaisesti sen lävitse. Urheilija tietää, että jaksaa vielä vähän aikaa, ennen kuin resurssit ovat ihan oikeasti lopussa.

Menneillä kokemuksillamme onnistumisista ja epäonnistumisista onkin suuri vaikutus tahdonvoimaamme. Jos uskomme tahdonvoimamme joka tapauksessa pettävän, ei ole mitään järkeä sinnitellä edes nykyhetkeä. On parasta luovuttaa saman tien. Mutta jos olemme vakuuttuneita jaksamisestamme, ei epäonnistumisen pelko turhaan nakerra voimavarojamme.

 

Elämä on täynnä valintoja ja valinnoillamme on tapana määrittää elämämme suunta

Joku voisi ajatella kirjan olevan täynnä itsestäänselvyyksiä – maalaisjärjelläkin pääteltävissä olevia ohjeita siitä, kuinka tavoitteet saavutetaan. Mutta oikeastaan päämääränsä saavuttaminen ei olekaan millään tapaa monimutkaista, lopulta kyse on vain yksinkertaisten asioiden toteuttamisesta ja toistamisesta. Päivämme koostuvat rutiineista: Aamulla herätään, pestään hampaat ja puetaan päälle. Lounastauolla käydään syömässä siellä tutussa paikassa ja ennen kuin huomaatkaan, on jo iltarutiineiden aika. Viikkomme taas koostuvat päivistä, kuukaudet viikoista. On siis selvää, että rutiinejamme muutamalla voimme muuttaa melko paljon – oikeastaan koko elämämme. Aloita siis asettamalla itsellesi innostava tavoite, jokin asia minkä todella haluat saavuttaa. Sen jälkeen laita kaikki peliin ja usko itseesi. Tiukan paikan tullessa eteen muista, että tahdonvoimasi avulla pystyt mihin vaan!

If you think you are beaten, you are,
If you think you dare not, you don’t,
If you like to win, but you think you can’t,
It is almost certain you won’t.

 

If you think you’ll lose, you’re lost

For out of the world we find,
Success begins with a fellow’s will
It’s all in the state of mind.

 

If you think you are outclassed, you are

You’ve got to think high to rise,
You’ve got to be sure of yourself before
You can ever win a prize.

Life’s battles don’t always go
To the stronger or faster man,
But soon or late the man who wins
Is the man WHO THINKS HE CAN!

 
– Walter D. Wintle, Thinking

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!