Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tähtitaidot – 8 askelta menestykseen

Kirjoitettu 09.05.21
Esseen kirjoittaja: Tiia Kolehmainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tähtitaidot
Kirjan kirjoittaja: Anu Kuistiala
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 4. Johtaminen, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tähtitaidot ovat Anu Kuistialan kirjoittama kirja, jossa käsitellään mielentaitoja ja sitä kautta päästään oman mielen saloihin. Tällaiset asiat ovat aina kiinnostaneet minua, joten kun huomasin kirjastossa tämän kirjan, ajattelin sen antavan hyvää itsebuustia tähän loppu kevääseen ja toivottavasti myös loppuopintoihin. Kirja antaa paljon vinkkejä itsensä johtamiseen ja käsitellään kahdeksan eri työelämässä tarvittavaa mielen taitoa. Nämä ovat: Mielen tarinat, rautainen itseluottamus, suunta ja tavoitteet, loistavat vuorovaikutustaidot, uskallus tuntea, luovuus ja intuitio, strateginen pelisilmä ja stressinhallinta ja resilienssi. Avaan tähän esseeseen muutaman näistä, jotka herättivät itsellä ajatuksia.

 

”Olen valinnut, että teen tätä. Olen valinnut, että tunnen oloni tästä hyväksi. Haluan tätä. Pidän tästä, tämä innostaa minua. Tämä kiehtoo minua, tämä inspiroi minua. Tämä tekee minut onnelliseksi.”

 

Mielen tarinat

Mieli uskoo sen, mitä sille kerrot. Siksi kannattaa pyrkiä siihen, että ajattelee positiivisesti itsestään ja uskoo omiin kykyihinsä. Jos jatkuvasti ajattelemme, että en osaa tätä, joku muu tekee varmasti paremmin, alamme uskoa siihen itsekin. Jos tietoinen mieli ja alitajunta ovat ristiriidassa, tuntee itsensä usein epävarmaksi, hämmentyneeksi tai päättämättömäksi. Usein myös oma toiminta on ristiriitaista, haluaa toista ja tekee toisin.

Itse olen sortunut ja sorrun yhä ajoittain edelleen ajatukseen, että en voi tehdä asioita, sillä en koe olevani niissä tarpeeksi hyvä. Kuitenkin olen alkanut uskomaan itseeni entistä enemmän ja aina kun kokee saavansa edes pienen onnistumisen, niin se antaa isoa itsebuustia eteenpäin. Pystyn myös sanomaan, että en usko itseeni tarpeeksi aina siinäkään mielessä, että varmistelen asioita paljon ja pohdin liikaa muiden sanomaa. Onneksi siitä on päästy, ja pystyn kehittämään itseäni oikeissa asioissa ja uskomaan itseeni, että olen hyvä siinä mitä teen! Tähän on totta kai auttanut se, että on löytänyt mieleisen jutun (talouden) jossa pääsee haastamaan itseään koko ajan lisää ja vaikka välillä olen melko alhaalla, niin olen ottanut tavaksi selvittää ja selvitä siitäkin.

Viivästely. Varmasti jokainen meistä on viivytellyt jonkin asian tekemistä, jokin tärkeä puhelu, kotitehtävät, harrastuksen aloitus… mikä kenelläkin. Kirjassa kerrottiin, että asioiden lykkääminen ei johdu laiskuudesta tai osaamattomuudesta vaan taustalla on tunne, jota emme halua kohdata (tylsyys, itse-epäily, ahdistus, epävarmuus…) Tekeminen voi myös tuntua vaikealta tai epämiellyttävältä. Se, että viivyttelemme jonkin asian tekemistä, aiheuttaa meille vain hallaa, sillä jossain vaiheessa se on edessä kuitenkin. Viivyttelyllä saamme hetkellisen hyvän tunteen, mutta tekemätön asia jää usein vaivaamaan meitä alitajuntaisesti. Usein se, että aloittaa tekemään, niin huomaa toiminnan vievän helposti mennessään. Itselläni nämä esseiden kirjoitukset ovat hyvä esimerkki juuri tästä aiheesta.

 

Rautainen itseluottamus

Itsetunto on meillä synnynnäinen ominaisuus. Se kertoo, mihin kaikkeen uskomme pystyvämme, kuinka arvokkaaksi tunnemme itsemme ilman suorituksia. Itseluottamus puolestaan kasvaa onnistumisten myötä ja päinvastoin voi heikentyä, kun epäonnistumme jossain. Ihanne tilanne on se, että nämä kaksi asiaa ovat tasapainossa.

Kirja avasi itselleni silmät siinä, että minulla on heikompi itsetunto. ”Työelämässä heikko itsetunto näkyy myötäilynä, konfliktin pelkona ja ei halua tuoda mielipidettään ilmi.” Allekirjoitan. Onneksi myös sanottiin, että muutos on alkanut jo siinä vaiheessa parempaan, kun nämä tilanteet on tunnistanut. Koenkin, että olen onnistunut tuomaan itseäni enemmän ilmi, mutta toki kehitettävää on vielä.

Kirjassa puhuttiin myös huijarisyndroomasta ja olen lukenut siitä jo aikaisemmin ja osaan sanoa kärsiväni tästä. Huijarisyndrooma saa meidät ajattelemaan, ettemme osaa emmekä arvosta saavutuksiamme. Kyseessä on ajatusvääristymä, ei todellinen tilanne. Tämän takia meiltä voi jäädä monia oivallisia tilanteita käyttämättä, sillä emme vain usko itseemme tarpeeksi. Se myös ajaa meitä ylisuorittamaan ja tuo jatkuvaa epämääräistä ahdistusta. Tässäkin on tärkeää kuunnella itseään ja erottaa mikä on totta ja mikä on mielen keksimää, vain niin ajattelukierteestä voi päästä eroon.

Itseluottamuksen kannalta on tärkeää tutustua itseensä ja muistaa kehua ja olla ylpeä siitä mitä osaa ja on saavuttanut!

 

Strateginen pelisilmä

Strateginen ajattelu on inspiroivaa mielen shakkia. Täytyy miettiä, mitä teen nyt, jotta saavutan haluamani. Aivan kuten tavoitteiden saavuttamiseksi, kaikki on kirjattava ylös, jotta niitä kohti voi mennä. Sama pätee myös strategiaan eli toimintasuunnitelmaan. Pitää laatia konkreettinen ja yksityiskohtainen suunnitelma, kuinka etenee tavoitteesta tavoitteeseen. Ne suuntaavat ajattelun sinne, mitä kohti halutaan mennä.

Työelämässä strateginen ajattelu on arjen työkalu. Sinun pitää selvittää itsellesi, mikä on visiosi ja päämääräsi, mitä kohti haluat mennä. Sitten alkaa suunnittelu, kuinka sitä kohti päästään, mitä pitää tehdä juuri nyt ja mitä pitää ottaa huomioon myöhemmin. On tärkeää pitää päämäärä kirkkaana mielessä, jotta sitä kohti on helppo kulkea.

Itselläni on strategiana viimeisen puolen vuoden aikana tietysti valmistua, mutta ennen sitä haluan saada taloudesta mahdollisimman paljon infoa ja tietoa irti, jotta se auttaa minua myös tulevaisuudessa. Tätä varten olen tietysti jo talousvastaavan pestissä, mutta nyt olen myös alkanut kyselemään ja selvittämään jonkun verran talousalan tietäjiltä, mitä en vielä osaa. Lisäksi kesän aikana ohjeistan muita ja pyrin itse opiskelemaan vielä enemmän taloutta, jotta syksyllä osaa paremmin johtaa luvuilla ja saadaan MYM kassaa kerrytettyä.

Luvun lopussa oli hyvä yhdeksän kohdan lista, kuinka rakentaa toimiva strategia. Tätä pystyy soveltamaan niin omaan kehittymiseen kuin yrityksen johtamiseen.

  1. Mieti mihin pyrit, kirkasta päämääräsi.
  2. Tee SWOT -analyysi (vahvuudet, heikkoudet, uhat ja mahdollisuudet). Mieti, mihin kaikkeen pystyt.
  3. Mieti kilpailuvalttisi ja menestystekijät, kuinka erotut muista
  4. Mikä on päämääräsi, visiosi ja missiosi.
  5. Aseta mitattavat tavoitteet.
  6. Valitse sopiva strategia, joka vie kohti päämäärää.
  7. Mieti strategiaa tukevat toimintatavat
  8. Kysy matkan varrella hyviä kysymyksiä
  9. Usko itseesi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!