Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivaallista vai helvettiä?

Kirjoitettu 04.12.13
Esseen kirjoittaja: Ilkka Hartikainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Miljoonien vuositulot, super malli puolisona, nopeita autoja, highclass-pirskeitä. Sitähän se yrittäjän elämä päivästä toiseen on. Siis tuolla rapakon toisella puolella. Nii siis niitten yrittäjien perillisillä. No ainaki telkkarissa niin väitetään! Mutta mites sitten täällä ihanassa verohelvetissä jota kutsutaan nimeltä Suomi?

Yrittäjien tarinoita lukiessa tuli erittäin selväksi, että ei se yrittäjän elämä ole reality-sarjoista tuttua miljonäärielämää. Suurin osa yrittäjistä oli alkanut rakentamaan yritystään täysin nollasta. Tehnyt sen eteen useita vuosia töitä todella rankasti. Nukkunut toimiston sohvalla öitä jotta saisi mahdollisimman paljon aikaseksi hereillä olonsa aikana. Osalla yrittäjistä kaveri/perhesuhteet kärsivät etenkin yritysten alkuvaiheessa. Jos tämän sanoisi ääneen yrittäjäksi haluaville ihmisille, että heidän elämänsä muuttuu näin työorientoituneeksi moni varmasti harkitsisi ainakin toisen kerran päätöstään.

Mikä sitten saa ihmisen yrittämään? Moni varmasti ajattelee että se on se raha mikä saa ihmisen tekemään näin hulluna töitä. Mutta kun sitä ei varsinkaan yritysten alkuvaiheilla juuri ole. Ja täydessä epävarmuudessa joutuu elämään tuleeko sitä rahaa edes. Eikä tilastojen mukaan läheskään kaikki yrittäjät pääse koskaan miljonääriksi asti. Se mikä paistoi joka tarinasta tavalla tai toisella on intohimo. Intohimo omaa työtään kohtaan. Intohimo olla yrittäjä. Sillä ei ole väliä kohdistuuko intohimo juuri sitä omaa tuotettaan kohtaan vai kohdistuuko se siihen että saa olla oman työnsä herra, kunhan sitä vain on. Mutta niin kuin Supercellin perustajajäsen Mikko Kodisoja tuumasikin, kyllä se rahakin on tärkeä motivaattori ja toivo siitä että saa omalla työllään turvattua omat eläkepäivät. Moni tavan tallaaja perustelee, että kyllä se vaatii hitosti tuuria jotta yritys lähtee kasvuun ja sillä tienaa enemmän kuin normaali palkallinen ihminen. Kyllä se osittain pitää paikkansa, mutta oma työ on se tärkein tekijä. Ei Roviostakaan olisi tullut miljardibisnestä jos he eivät sitä olisi itse halunnut ja rakentanut siitä miljardibisnestä.

Ehkä hienoin tarina kirjassa oli Jari Sarasvuon tarina. Mikä siitä teki niin hienon oli se, että Jartsan tarina kertoi kuinka firma voidaan saada paskaankin jamaan sormia napsauttamalla. Ja miksi Trainers’ Housella meni välillä niin huonosti vaikka yritys tahkosi rahaa aivan hulluna ennen huonoja aikoja? Ihan pelkästään Sarasvuon tekemistä huonoista päätöksistä ja fuusioitumisista. Tämä osoittaa sen, että yrittäjän täytyy olla koko ajan ajanhermolla sekä miettiä tarkkaan sen tekemiä päätöksiä, vaikka rahaa tulisikin ovista ja ikkunoista.

Mitä tästä sitten käytäntöön? Jaa-a… Tätä piti miettiä vähän pidempää pienessä mielessäni. Kirja antoi ehkä eniten ajatuksia oman ajatusmaailman kehittämiseen. Siihen, että kyllä sitä intohimoa tekemiseen pitää olla jotta jaksaa edes olla täysipäivänen yrittäjä (pelkkä rahanhimo ei riitä). Toinen seikka mikä nousi itselleni tärkeäksi pointiksi oli se että ei kannata pelätä epäonnistumista. Mikään yritys ei tule onnistumaan heti ensimmäisellä. Ja vaikka se tulisikin menestymään nopeasti ja ”vaivattomasti” niin tulee se kyllä nopeasti alaskin sieltä. Mutta vaikka se tuliskin alas, niin mitä sitten? Elämä jatkuu senkin jälkeen. Niinkuin viisaat budhalaiset sanovat: Millään muulla kuin puutarhan hoidolla ei ole mitään väliä, eikä silläkään niin suurta.

Kirjasta muuten jäi vähän heikohko maku suuhun. Osissa tarinoissa raapaistiin niin vähän pintaa eikä menty yrittäjien elämään kovinkaan tarkasti. Ja ehkä hieman Hollywoodmainen hehkutus jäi ärsyttämään. Se että kuinka kaiken paskan kautta pääsee voittoon ja rikastumaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!