Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + Helvetti – Yrittäjän ja miksei ihan tavallisenkin ihmisen innostuskirja

Kirjoitettu 08.03.14
Esseen kirjoittaja: Oskari Rouhiainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen & Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas + Helvetti tuo mieleen sen yrittäjyyden tärkeän perusidean että yrittäjälle kaikki on mahdollista. Yrittäjä voi tehdä ja perustaa minkä alan firman tahansa. Alaa jolle firma perustetaan ei välttämättä tarvitse olla edes olemassa!

Vielä.

 

Kirja on jopa raadollisen rehellisesti kirjoitettu. Siinä käsitellään innostavia onnistumisia ja juhlahetkiä kovien yrittäjien tarinoina unohtamatta kuitenkaan aiheita mistä yrittäjät harvemmin avautuvat suurelle yleisölle, heidän epäonnistumisistaan. Pidin siis kirjan rehellisyydestä ja arvostan sitä suuresti. Kirjan rehellisyys ja tarinoiden uskottavuus kaikessa rankkuudessaan todennäköisesti antoi minulle paljon enemmän intoa ja paloa opiskella huippuyrittäjäksi kuin sellainen kirja missä käydään läpi vain yrittäjien onnistumistarinoita.

 

Oli mukava tutustua hieman julkisuudessa ja kahvipöytäkeskustelussa pyörineiden Rovion ja Supercellin kavereiden Niklas Hedin ja Mikko Kodisojan kertomuksiin heidän taipaleestaan yrittäjinä mutta kaikkein eniten pidin aikaisemmin minulle tuiki tuntemattomien yrittäjien kertomuksista joista koen tarpeen reflektoida enemmän.

 

Ola Kukkasniemi. Samaistuin hänen lapsenomaisen viattomaan rakkauteensa siihen mitä hän tekee. Wooden Oy valmistaa perinteisenä käsityönä huonekaluja ja muita puutavaroita. Tahdon päästä itsekin tekemään todella jotain sellaista mistä tulen nauttimaan. Minua kiinnostaa toki ihan vain myös rahan tekeminen jossa yritykseni olisi vain välineenä kohti tavoitetta eli rikastumista mutta olisi tosi siistiä jos saisin luotua itselleni mahdollisuuden työskennellä myös kevyin mielin jonkun intohimoni kanssa. Alaa tai liikeideaa en vielä tarkalleen tiedä mutta lukiessani Olan tarinaa tuli mieleeni syksyllä vihkon kulmaan hahmottelemani moottoroitu varjoliidin. Silloin kun sen siihen piirustin en tiennyt edes kyseisen lajin nimeä. Aion suorittaa moottoroidun varjoliidon pätevyyden syksyyn 2015 mennessä. Rahaa tähän tarvitsen noin 3000 euroa ja varjoon sekä moottoriin n. 10 000e. Mielessäni kävi myös mahdollisuus tandem-version suunnitteluun sekä valmistukseen ja liiketoiminnan aloittamiseen tarjotakseni edullisen lentämiskokemuksen asiakkailleni.

 

Jukka Jokiniemi, Yrittäjä, Kirkasvalolamppuimperiumin omistaja, Sokea. Ja tietysti tärkeätä yksityiskohtaa unohtamatta, Purjehtija. Jukka Jokiniemi on uskomaton tapaus. Herra joka verkkokalvon rappeumasta huolimatta on luonut itselleen paikan suomen kovimpien yrittäjien joukkoon. Hän on mies jonka tarina saa minut hiljaiseksi. Jukka on elänyt tavoitteellisesti ja saavuttanut suuria. Hän on sokea miljonääri joka puhuu siitä kuinka nykymaailmassa ei kannata raataa. Ei sitä lopulta jaksa, hän sanoo. En oikein keksi muuta ovelaa refelktoitavaa kuin sen että arvostan häntä kirjan perusteella suuresti ja tahtoisin joskus tavata herran tai vaikkapa purjehtia hänen kanssaan sillä minulla olisi paljon opittavaa häneltä. Ehkäpä rohkaistun joskus kokeilla ottaa häneen yhteyttä!

 

Timo Merikallio ja muutama muu yrittäjä käyttävät yrityksensä ylijäämän sen kasvattamiseen eivätkä nostele järjettömiä osinkoja. Pidän ajatuksesta että firman tuotto käytetään firman kasvuun. Ja muutama yrittäjä myös mainitsi että tärkeimpiä asioita heille on myös työntekijöiden hyvinvointi sekä yritystä kasvattamalla vaikuttaminen jopa koko Suomen talouteen. Suomen talous on kestämättömässä tilassa ja ainoat tavat millä kansalainen voi vaikuttaa on tutustumalla kunnolla ehdokkaisiin ennen kuin äänestää sekä kuluttamalla ja yrittämällä. Yrittäjä vaikuttaa kuitenkin parhaassa tapauksessa positiivisesti useiden, jopa kymmenien kotitalouksien kulutusvoimaan.

 

Kirja on erinomainen muistutus siitä miksi yrittäminen kannattaa. Kuulin juttua että ulkomailla Taivas + Helvettiä on kritisoitu sen negatiivisesta asenteesta yrittäjyyteen mutta uskon että sen rehellisyys puhuttaa suomalaista lukijaa. Itselleni ainakin jäi innostunut ja energinen olo kirjasta vaikka sen melkein yhteen putkeen ahminkin.

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!