Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + Helvetti

Kirjoitettu 10.12.13
Esseen kirjoittaja: Mikko Niemelä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen ja Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Terho Puustisen ja Mika Mäkeläisen kirja “Taivas + Helvetti” on kokoelma 21 yrittäjätarinasta. Kirja inspiroi, herättää ajatuksia ja ennenkaikkea avaa yrittäjien ajatusmaailmaa. Pääpointtina voidaan sanoa, että kaikki on ansaittu, mitään ei ole ilmaiseksi saatu. Tähän esseeseen etsin yhteisiä tekijöitä menestyksen ja menetyksen taustoilta. Toimialojen kenttä on laaja tässä kirjassa, aina teini-ikäisestä kukkakauppiaasta Jari Sarasvuon kautta kamerunilaisen maahanmuuttajan muuttopalveluun.

Tee mitä haluat

“Tee kaikkea, mikä on kivaa. Kaiken muun voit teettää toisilla. Se, mikä voi olla itselle epämiellyyttävää, voi olla toiselle ihan mukavaa. – Jukka Jokiniemi

Kaikki eivät voi ryhtyä yrittäjiksi eikä kaikkien kannata. Mutta yrittelijäitä voivat olla kaikki. Niinhän se on. Hienoin mahdollinen tilanne elämään olisi tietysti se, että voisi tehdä työksi sitä mitä rakastaa. Tai edes sitä mistä tykkää. Kuitenkaan kaikki eivät voi olla myöskään ammattiurheilijoita tai rokkitähtiä stadionkeikalla. Tärkeintä on se, että pyrkii pääsemään omien kiinnostuksen kohteiden kautta sellaiseen elämään mistä nauttii. Eikä se automaattisesti tarkoita, että pitäisi ryhtyä yrittäjäksi. Mietin tätä omalla kohdallani ja huomaan, että tarvitsen vielä aikaa omien tavoitteiden ja unelmien kirkastamiseksi. Tiedän suunnan, mutta en lopullista päämäärää. Joululoma tulee juuri oikeaan aikaan ja sinä aikana aion tutkiskella asioita, omia odotuksia ja sitä, mitä oikeasti haluan ja mihin käytän aikani. Nyt tuntuu (klo 1.19) että, pitää lähteä vähän kauemmaksi. Edes hetkeksi. Ja tänä yönä pitää nukkua nopeammin kuin normaalisti.

Rohkeus

”Niistähän sä opit, kun feilaat. Pakko niitä on ottaa kantapään kautta” – Niklas Hed

Kaikkia kirjan yrittäjätarinoita yhdistää ainakin yksi asia – rohkeus. Luja usko omaan tekemiseen ja onnistumiseen on ajanut jokaisen heistä kohti unelmiaan. Riskinotto kuuluu tähän taiteenlajiin. Oleellisesti. Eniten rohkeuden osalta sävähdytti tarina Juhani Lehdestä. Kolmekymppinen, hyvätuloinen ja työpaikkana vuoteen 2006 asti Nokia. Vastuullaan 250 työntekijää ja 60 miljoonan euron budjetti. Kuitenkin tyytymättömyys työpaikkaan sai hänet irtisanoutumaan. Seuraava askel oli yrittäjyys. Lehti osti kaksi konepajaa Pirkanmaalta tietämättä alasta lähes mitään, mutta hän tiesi miten henkilöstöä ja firmaa johdetaan. Oppiminen alasta tapahtui käytännössä ja usko omaan tekemiseen ajoi miestä kohti hyviä tuloksia. Tampereen Konepajat Oy’n liikevaihto vuonna 2012 oli 20 miljoonaa euroa ja liikevoitto 1,5 milj. euroa. Todella vaikuttavaa. Mietin rohkeutta itsessäni ja hahmotin jo mitä pitää tehdä. Kysyin “Jos en usko itseeni, niin kuka uskoo?” – Ei kukaan. Jos en tee töitä unelmani eteen nyt, tuskin teen sitä jatkossakaan. Käytössä on kuitenkin vain yksi elämä eikä mitään saa mukanaan arkkuun. Pitää oppia, toimia ja kehittyä. Uudelleen ja uudelleen. Tältä osin on helppo liittää aiheeseen myös äskeittäin lukemani kirja Menestys ja onnellinen elämä (Brian Tracy). Rakennan unelmaminää, uskon voittoon varauksetta. Kuvittelen itseni voittajaksi ja minusta tulee voittaja. Jokaisen, kuten myös minun pitää pyrkiä olemaan paras mahdollinen oma itsensä. Kirja puhutteli paljon paljon tältä osin, vaikka suhtauduinkin aluksi siihen vähän skeptisesti. Iso hype ei ollut tuulesta temmattua.

Asenne

Edelliseen kappaleeseen linkittyy myös vahvasti tämä. Asenne toimii kertojana yhtälössä. Se kertoo hankitut ominaisuudet ja syntyperäiset ominaisuudet. On-merkin toisella puolella on tulos siitä, miten onnistuit. Eli se ratkaisee lähes kaiken. Kirjan tarinat eivät ole sattumaa, vaan kaikki tiivistyy tähän yhteen sanaan. Hyvä tarina asenteesta on Supercellin Mikko Kodisojasta. Yli kymmenen vuotta jossain määrin epäonnistuneita kokeiluja ja kovaa työtä. Pari konkurssia. Timanttinen asenne omaan tekemiseen ja intohimon seuraamiseen. Ensimmäinen peliyritys oli vuodelta 1997, nimeltään Kota Interactive. 16 vuotta myöhemmin Supercell työllisti noin 90 työntekijää.  Myöhemmin tänä vuonna Supercell myi osake-enemmistön (51%) japanilaiselle pelifirmalle. Kauppahinta oli 1,1 miljardia euroa. Lukemattomat tunnit kovaa työtä toivat perustajille älyttömän palkinnon. Pitää kuitenkin tiedostaa, että näin käy todella harvoille. Toisaalta, lottokin on vaikea peli voittaa, ellei osta riviä. En siis pidä tätä mitenkään tuurina, mahdollisuuksia on paljon, mutta niin on yrittäjiäkin. Olen onnellinen, että Suomesta löytyy tälläistä osaamista ja megaluokan onnistumisia kuten Supercell ja Rovio.

Lopuksi:
Aina sama virsi. Mutta suosittelen tätä kirjaa kaikille. Kaikille joilla on edes pieni kipinä yrittämiseen. Tai jopa kaikille, jotka hakevat motivaatiota omaan tekemiseensä. Toisten onnistumisia on aina hieno lukea. Mutta muistakaa, tärkeintä on tehdä sitä mistä nauttii. Oli se yrittämistä, tai ei.

Mikko Niemelä – Ideaosuuskunta Into
mikko.niemela@ideaosuuskuntainto.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!