Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + Helvetti

Kirjoitettu 26.09.13
Esseen kirjoittaja: Johanna Mantila
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti
Kirjan kirjoittaja: Mika Mäkeläinen ja Terho Puustinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas + Helvetti

Terho Puustinen ja Mika Mäkeläinen

 

Taivas + Helvetti- Kirja on selvästi elämäni kaikista tähän asti luetuista kirjoista päräyttävin ja koskettavin. Vaikka kirja luetellaan tietokirjaksi, ei siinä kuitenkaan ole pienintäkään pilkahdusta puumaisesta tietokirjallisuudesta. Kirja on loistava teos 21 suomalaisen yrittäjäelämästä. Jokainen tarina kerrotaan avoimesti ja kaunistelematta. Aivan kuin olisit itse paikalla kuuntelemassa yrittäjien tarinoita.

 

On kerrassaan ällistyttävä huomata mihin ihminen pystyy pelkällä intohimolla. Monet kirjan yrittäjät ovat koonneet oman unelmansa täysin tyhjästä, yksi horjuva palanen kerrallaan. He ovat vain kerran päättäneet ruveta tekemään sitä mitä he haluavat, sanoneet unelmat ääneen ja aloittaneet matkansa. Matka on ollut kaikilla erilainen. Jotkut ovat nousseet huipulle hetkessä ja jopa pysyneetkin siellä. Toisilla tie on ollut kuoppia täynnä, mutta palava yrittäjänhenki on puskenut aina eteenpäin. Yrittäjien on matkan aikana ollut pakko tottua sietämään kaaosta ja hyväksymään epäonnistumiset. On pitänyt opetella luovuttamaan, siirtymään eteenpäin ja antamaan ohjakset muille.

 

Suomi on täynnä menestyneitä yrittäjiä, jotka ovat saaneet uransa aikana mitä hienoimpia asioita aikaiseksi. Kun yrittäjiltä kysytään ovatko he omasta mielestään menestyneitä, useimmat eivät osaa vastata. Tämä saattaa johtua siitä, että useat pitävät bisnes maailmassa menestyksen mittarina rahaa. Omasta mielestäni menestystä ei voi eikä pidä mitata vain rahassa. Menestys kumpuaa jokaisen ihmisen omista tärkeistä asioista, siitä pitääkö yrittäjä omaa matkaansa merkityksellisenä. Kirjassa jokainen yrittäjä ansaitsee mielestäni menestyksen näkymättömän mitalin. Jokainen heistä on kulkenut mielettömän matkan, josta me kaikki voimme oppia.

 

Taivas + Helvetti kirja opetti minulle paljon. Olen aina tunnistanut itsestäni yrittäjähenkisyyttä, mutta olen myöskin aina epäillyt itseäni ja osaamistani. Olen ajatellut, että oikeasti menestyvät yrittäjät ovat jonkin laisia yli-ihmisiä, jotka osaavat kaiken. Elämänkerroista kävi kuitenkin nopeasti ilmi, että yrittäjät ovat aivan tavallisia ihmisiä, joilla on vain palava intohimo tehdä haluamiaan asioita. Yrittäjätkin pelkäävät epäonnistumisia, mutta ne eivät anna sille valtaa lannistaa itseään. Opin myös, että yrittäjyys ei ole yhtä kuin yksinäisyys. Yrittäjän elämä on pitkälti yhteistyötä, joskus yhden ja joskus useamman kanssa.  Sillä ilman toista ei ole toisen menestystä. On vain uskallettava kuunnella sisäistä yrittäjän ääntään, sanottava ne unelmat ääneen ja otettava se ensimmäinen askel.

 

Vielä ei ole minun aikani. Eikä minun yrittäjähenkisyys pakosti tule ikinä tarkoittamaan sitä, että perustan oman yrityksen. Minulle on tärkeää saada tehdä tulevaisuutta sellaista työtä, josta nautin ja jonka koen merkitykselliseksi. jättää jälkeeni jonkinlainen vana, josta voi olla jollekin muulle hyötyä. Tulevaisuutta en voi ennustaa, mutta nyt minusta ainakin tuntuu siltä, että olen oikealla tiellä. Mikä voisikaan olla parempi paikka harjoittaa näitä kaikkia esille tulleita asioita, kuin Tiimiakatemia. Päästä kokeilemaan jo nyt minne ne siivet kantaa ja kuinka tehokkaiksi ne vielä kehittyy. Ja mikä parasta, päästä tekemään se yhdessä huippu tiimin tuella toinen toisiltamme oppien.

 

Kaiken kaikkiaan Taivas + Helvetti kirjan lukeminen on varmasti yksi elämäni käännekohdista. Onneksi ostin kirjan omakseni kirjahyllyyni, jotta voin aina tarpeen tullessa lukea sitä ja muistuttaa itseäni siitä mihin kaikkeen voinkaan pystyä, kunhan vain tarpeeksi sitä haluan. Ja tulihan siinä vielä mahdollistettua jollekin valmistuvalle toivottavasti yhtä antoisa lukuhetki.

 

Sitä ei koskaan tiedä… Ehkäpä minusta tai vaikkapa siitä onnekkaasta valmistuneesta, joka sai lahjaksi Taivas + Helvetti kirjan tulee uusi menestyvä yrittäjä, jonka elämänkerta painatetaan taas muiden sukupolvien luettavaksi.

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!