Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

taivas + helvetti

Kirjoitettu 11.11.14
Esseen kirjoittaja: Essi Kinnunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas+helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen ja Mika Mäkelä
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas + helvetti kertoo 21 suomalaisen yrittäjän tarinan. 18 heistä onnistui todella hyvin, kolme ei, mutta pärjäsi silti.

Päällimmäisenä kirjasta jäi mieleen intohimo. Kaikkia yhdisti valtava intohimo omaa asiaansa kohtaan, oli se sitten pelit tai muoti.   Kaikki nämä ihmiset olivat lähteneet rohkeasti toteuttamaan omia unelmiaan ja pyrkineet määrätietoisesti niihin.  YPK:ssakin sanotaan, että kirja luo uskoa ja toivoa omaan tekemiseen, sitä se todellakin antoi. Haluaisin löytää sen oman intohimoni, jota voisin lähteä tavoittelemaan eli siis mitä oikeasti tekisin, jos uskaltaisin.

Yrittäjyys ei ole helppoa, tai sen kuvan minä olen saanut. Aiemmin olen aina ajatellut, että minusta ei tule yrittäjää, mutta miksipä ei. Jos löytää oman intohimonsa ja pystyy ansaitsemaan elantonsa tai vielä enemmän,  tekemällä sitä mistä nauttii, on mielestäni onnistunut hyvin ja sitähän minäkin haluan. Vastuu asioiden sujumisesta yrittäjänä on suuri, mutta niin myös vapaus tehdä asiat erilailla ja kuten itse haluaa. Yrittäjänä pitää ja saa aina pyrkiä tekemään asioita erilailla ja vähän enemmän kuin muut. Ei ole kahlittuna muiden asettamiin rajoituksiin vai saan itse asettaa oman rimansa niin korkealle kuin mahdollista.

Olen huomannut, että kun innostuu asioista, niin ne meinaavat vallata ajatukset täysin. Vapaa-ajan erottaminen työajasta on tärkeää ja pitäisi muistaa välillä rentoutua täysin. Saada ajatukset totaalisesti pois akatemia asioista ja kiireistä, tai muuten voi käydä huonosti. Mutta tuntuu silti hassulta, että joutuu pakottamaan itsensä irrottautumaan asioista joita tekee mielellään, jotta ei palaisi loppuun.  Itse ainakin nautin kiireen tunteesta, silloin minusta tuntuu että saan asioita enemmän aikaan, koska asiat on hoidettava sillä sekunnilla tai muuten on myöhäistä. Tällä tavalla tosin saattaa ollaa burnoutti lähellä jossain vaiheessa, saa nyt nähdä.

Minua edelleen pelottaa epäonnistuminen. Supercellillä tarjotaan shampanjat,  kun joku epäonnistuu ja suuremmista mokista järjestetään juhlat. Näin epäonnistumisesta seuraa jotain hyvää ja minusta tätä kannattaa koittaa meilläkin. Puskettaisiin kaikki kauas omien mukavuusalueiden ulkopuolelle ja epäonnistumaan. Sen lisäksi, että olisi seurauksena epäonnistumisesta johtuvia juhlia,  siitä saattaisi seurata jotain yllättävän hyvää ja odottamatonta. Usein riskinotto kannattaa ja seuraukset ovat paremmat kuin mitä uskalsi edes toivoa.  Ennen kuin voi saavuttaa mitään erityisen hienoa, täytyy taistella monien epäonnistumisten ja vastoinkäymisten ohi.

Kun ihmisille annetaan vapautta ja vastuuta, he pääsevät parhaisiin tuloksiin. Positiivinen ilmapiiri on tärkeää, on helpompi tehdä töitä kun voi luottaa siihen että muut kannustavat ja uskovat sinuun,  vaikka epäonnistuisit. Jos voit luottaa siihen kaikki hoitavat omat hommansa, eikä sinun tarvitse huolehtia, saa omat asiat hoidettua tehokkaammin. Omalta tiimiltä saatu luotto on äärimmäisen tärkeää ja sen avulla pystyy toimimaan paljon paremmin, kuin kylmässä työyhteisössä. Kun saa jakaa omia ajatuksiaan vapaasti pystyy myös ideoimaan vapaammin.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!