Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + Helvetti

Kirjoitettu 24.10.14
Esseen kirjoittaja: Teemu Kukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen, Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas plus Helvetti. Mahtavia tarinoita yrittämisen haasteista, vaaroista ja kehityksestä. Itse lähdin lukemaan tätä kirjaa vain tarinoiden vuoksi, mutta sain samalla paljon hyviä neuvoja, jotkin parempia kuin toiset. Rupesin miettimään yhtä yhteistä asiaa, millä voisin tiivistää tarinoiden opetuksen tulevalle yrittäjälle. Uskalla tehdä virheitä. Seuraavaksi jakoin nämä kolme sanaa erilleen ja sain seuraavaa.

Uskalla – Tee – Opi virheistä

Monet yrittäjät kirjassa kertovat tehneensä paljon, paljon ja paljon virheitä. Ymmärrettävää on että eihän kaikki mene heti putkeen. Se tässä onkin se oppi. Sinulla on idea, toteutat sen ja kaikki menee mönkään. Siitä ei saa lannistua vaan opitaan virheistä kantapään kautta. Sen jälkeen mietitäänkin seuraavaa parasta mahdollisuutta, eli plan B. Odotetaanko uutta mahdollisuutta, tehdäänkö jotain muuta vai kärvistelläänkö vastavirtaan entistä lujempaa. Monelle kirjassa esiintyvälle yrittäjälle onkin tullut isoja virheitä, joiden vuoksi firma on mennyt melkein nurin. Näistä virheistä jokainen on varmasti oppinut ja kirjassa kerrottaneenkin juurikin näistä opeista.

Miten uskaltautua tekemään minkäänlaisia virheitä. Itselläni on monesti Tiimiakatemialla tullut fiilis, että en minä uskalla kun kuitenkin teen jotain väärin. Uskon sen olevan peräisin omista kokemuksistani ja miten tekemäni virheet on tuotu itselleni julki, yleensä koulussa. Suvi Widgrén, joka on valmistunut Tiimiakatemialta, kertoo että hänellä ei ole koskaan ollut ”munauksenestojärjestelmää”. Tämä pistikin miettimään. Kun ei mieti liikaa virheiden tekoa ja niiden seuraksia vaan suuntaa sen energian tekemiseen, sekä tahdon voimaan, tällöin voi saada enemmän aikaan niitä kuuluisia virheitä ja mahdollisia tuloksia. Eihän Thomas Edison myöskään luovuttanut ensimmäisen kerran, kun hehkulamppu ei syttynytkään. Edisonia lainaten: “En ole epäonnistunut kertaakaan. Päin vastoin, olen täysin onnistuneesti eliminoinut 10 000 huonoa tapaa valmistaa hehkulamppuja.” No Edison olikin keksijä ja se kuuluu asiaan, mutta samaa ideologiaa voi hyvin hyödyntää. Ottaa yksinkertaisesti virheet avosylin, eli mahdollisimman positiivisella oppivaisella mielellä vastaan kuin vain voi ja ei tee samaa virhettä ainakaan kolmatta kertaa.

Kun on saanut ”virhetutkan” pois päältä, sitä huomaakin uskaltavansa tekemään paljon enemmän. Uskaltaa nostaa sen luurimen ja soittamaan isoille kiireisille sikariportaan ihmisille. Uskaltaa ilmoittaa itsensä vapaaehtoiseksi, kun sellaista pyydetään. Uskaltaudu tekemään – tee paljon erilaista – opi niin virheistä kuin menestyksistä.

Teemu Kukkonen

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!