Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + Helvetti

Kirjoitettu 30.11.15
Esseen kirjoittaja: Jake Vitikainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen & Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Unelmat auttavat tekemään mahdottomasta mahdollista. Niiden avulla voit etsiä oman juttusi, mikä se ikinä onkaan. Tai aloittaa asioita, joita me muut emme osaa edes kuvitella.”

 

Tällä kertaa otin lukuun hiukan väärässä järjestyksessä Taivas + Helvetti kirjasarjan ensimmäisen osan. Luin tosiaan ensimmäiseksi kakkos osan näistä kirjoista. Kirjan on kirjoittanut Terho Puustinen ja Mika Mäkeläinen. Kirja kertoo 21 yrittäjästä, jotka kertovat oman tarinansa yrittäjyydestä ja siitä miten he yrittäjiksi päätyivät.

 

”Elämän laatu voi muuttua täydellisesti, kun sanoo unelmat ääneen ja lähtee matkalle: Lopettaa pohtimisen ja aloittaa tekemisen.”

 

Kirjasta löytyy itselleni monia todella mielenkiintoisia yrityksiä, joiden perustajat kertovat rehellisesti oman tarinansa siitä, kuinka päätyi yrittäjäksi. Kirjasta löytyy mm. Supercellin, Rovion, Management Eventsin ja Jari Sarasvuon tarinoita, sekä monen muun mielenkiintoisen yrityksen, joista en ennen lukemista tiennyt edes olevan olemassakaan. Näin molemmat kirjat luettuna toivon, että jokainen yrittäjäksi alkava tai yrittäjänä toimiva lukee nämä kirjat. Itse ainakin sain näistä kirjoista oppeja, ideoita, uskallusta, uskoa ja rohkeutta tekemiseen. Sekä sellaista ajattelumaailmaa omaan ajatteluun, että kun ryhtyy tekemään, niin silloin on mahdollista tehdä mitä vain, kunhan itse vain uskoo siihen. Kirjoitan siis tähän reflektioon tärkeimpiä itselleni kolahtaneita asioita, joita kirjasta sain.

 

”Menestyvät yrittäjät kestävät iskuja, toipuvat niistä nopeasti ja säilyttävät toimintakykynsä kovassakin paineessa.”

Kirjan kirjoittajien ylläolevaa lausetta tukee myös kirjasta löytyvän Rovion yhden perustajajäsenen Niklas Hedin sanoma siitä, että heidän menestys ei perustu tuuriin vaan ”jumalattoman kovaan duuniin”. Toivon kaikkien tiimini jäsenten muistavan myös sen asian, kuten Hed kirjassa sanoo, että ennen läpimurtoa hekin tekivät useita suuria virheitä ja tuhansia pieniä. Emme saa alkaa pelkäämään, että mitä jos tuokin menee perseelleen tai tuo. Otetaan vaan iskut vastaan mikäli niin käy. Mutta ilman virheiden tekemistä, emme ikinä opi ottamaan riskiä emmekä ole epämukavuusalueella jossa kehitystä tapahtuu. Olemme Bisnerassa aloittaneet kokeilujen käytännön, jossa uskon ja toivon että teemme matkalla myös virheitä ja opimme niistä. Tärkeää on varsinkin tuo niistä opiksi ottaminen. Supercelliltä voimme ottaa mielestäni käytäntöön tavan joka heillä on, eli mikäli jokin homma menee perseelleen, he tarjoavat skumpat porukalle joka esittelee pieleen menneen tuotesaneerauksen firman muille tekijöille. He pohtivat yhdessä että mikä meni oikein, mikä väärin ja mitä opitaan. Olemmekin sitä tehneet Tiimiakatemialla käytettävän motorolan voimin. Ja olemmekin tiimissä puhuneet, että ne henkilöt pitäisi palkita ketkä ovat uskaltaneet myöntää rehellisesti epäonnistumisesta ja tuovat opit koko tiimille. Nykymallissa meillä kaikki projektit ovat tiimin yhteisiä projekteja, mikä tarkoittaa että projektiryhmä tai jory myöntää virheen ja otamme yhdessä opit niistä virheistä. Ja muistakaamme GTW Groupin omistaja Mika Mäkeläisen sanat kun niin teemme:

”Mikään ei ole makeampaa kuin se, että kaatuu rähmälleen maahan, nousee siitä, pyyhkii kurat päältään ja hoitaa homman maaliin. Mikään ei voita sitä fiilistä, ei mikään.”

 

”Suomessa kulttuuri on hyvin vanhanaikainen, ja uusia lähestymistapoja on vaikea saada läpi. Asiat ovat lähtökohtaisesti ongelmia. Asiakkaat sanovat ensimmäiseksi, että meillä on ongelma. Miksi? Ei se ole ongelma, jos asiat eivät ole menneet sillä tavalla kuin on suunniteltu.” – Satu Kontinen/Satukala Graphic Design

Siinäpä on mielenkiintoinen lainaus kirjan yhdeltä yrittäjältä. Olen itsekin ollut jollain tavalla samaa mieltä jo vuosia. Tuntuu, että ihmisillä on elämässä ja töissä aina jotain ongelmia. Milloin mistäkin syystä. Silti tuntuu että ei haluta kokeilla mitään uutta mikä mahdollisesti korjaisi asian. Tai miksei ongelmat olisivatkin mahdollisuuksia tai puutteita, jotka korjaamalla voi saada paljon enemmän aikaiseksi? Eikä vain valitettaisi aina. Voin olla väärässäkin, mutta olen pyrkinyt aina toimimaan hiukan eri tavalla kuin muut, ehkä jopa epäsuomalaisesti. Bisnes näkökulmasta, mielestäni hieno periaate on yrityksellä nimeltä Innojok. He pyrkivät kyseenalaistamaan aina vanhat kaavat ja toteutukset. Näin sanoi kirjassa Innojokin sokeutuva omistaja Jukka Jokiniemi: ”Jos kilpailijat tekevät jollakin tavalla, mä sanon, että me ei ainakaan tehdä noin.” Ehkäpä Bisnera kuuluu samanlaista ajattelutapaa toteuttaviin yrityksiin? 😉

 

Supercellin yrittäjä Mikko Kodisoja muistuttaa kirjassa tiimin tärkeydestä: ”Idean täytyy olla hyvä, mutta tiimi on vielä tärkeämpi. Ydinporukan täytyy pystyä työskentelemään saumattomasti yhteen ja muuttamaan suuntaa, jos idea ei olekaan hyvä.” Mielestäni meillä on tärkeää juuri tuo, sillä ideoita tulee ja menee mutta tiimi pysyy. Olen myös sitä mieltä, että hyvällä tiimillä melkeinpä ideasta kuin ideasta voi tehdä mahdollista jollakin tavalla. Sillä jokaisessa ideassa piilee mahdollisuus. Ei välttämättä suoranaisesti, mutta hiukan ideaa muokkaamalla!

 

Siinä siis tärkeimpiä pohdintoja joita kirja minulle tuotti. Monia varmasti jäi kirjoittamattakin. Suosittelen tosiaan näitä kirjoja jokaiselle, sillä minulle ainakin yritysten rehelliset tarinat tuovat uskoa omiin mahdollisuuksiinikin. Loppuun haluan laittaa lainauksen Lunawoodin perustajalta savolaiselta yrittäjältä nimeltä Aulis Kärkkäinen. Hän muistuttaa kaikista maailman mahdollisuuksista, joita ei ole vielä tehty. Ne vain täytyy huomata. Eli näin:

”Ihminen kun kahteloo ympärilleen, niin se huomaa tuon tuostaki jonku älyttömyyvven ja ruppee kypsyttelemään sitä. Tarpeita on pilivin pimmein mualimalla, yksinkertasia asioita, joita ei ole vain vielä kukkaan tehny.”

Jake Vitikainen

Bisnera

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!