Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + Helvetti

Kirjoitettu 14.11.13
Esseen kirjoittaja: Elias Markkula
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen & Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas+ Helvetti valottaa yrittäjän polkua. Se ei ole ruusuilla tanssimista. Julkisuudesta ja viestimistä välittyy usein vain yrittämisen hohdokkuus. Todellisuus on kuitenkin toinen. Kaikilla yrittäjillä on kivinen polku edessä tai takana. Mutta vain tuon kivisen polun kulkeminen johtaa menestykseen. Kirja tarjosi innostusta, niin kuin lupasikin.

 

 

Nopeasti kirjan tarinoita lukiessani, huomasin yhden toistuvan teeman. Se on jokaisesta tarinasta välittyvä intohimo. Intohimon kohde vaihtelee, mutta kaikilla kirjan henkilöistä, se tuntui olevan taustalla heidän yrityksissään. Toisilla se oli tietokonepelaaminen, toisilla tekniikka ja koneet, joillakin taas himo saada kauppaa aikaiseksi. Jokaisella se on oma juttu. Mielestäni oman intohimon etsiminen ja löytäminen ovat tärkeimpiä asioita mitä kukin voi elämässään tehdä. Se antaa merkityksen tekemiselle. Se antaa energiaa ja tärkeyden tunteen.

Mielestäni jokaisen meistä tulisi löytää se jokin, mikä saa silmiin sen tietyn kipinän ja josta pystyy puhumaan tuntitolkulla jokaiselle vastaantulijalle. Mikä olisikaan parempaa, kuin löytää tapa saada elanto asioista, jotka sytyttävät ja joita tulisi muutenkin tehtyä. Tiimissämme huomaa kuinka paljon enemmän hommiin panostavat ne, jotka tekevät omia hommiaan intohimolla. Kun kokee asiat tärkeiksi, haluaa ne tehdä hyvin, eikä aina mieti jokaista asiaa ahneesti rahan ansaitsemisen kautta. Itsekin olen viime aikoina pohtinut, mitä ihmettä sitä haluaa tehdä. Ainut mikä lopulta ratkaisee on oma tunne ja se, että nauttiiko tekemistään asioista pidemmän päälle.

 

 

Intohimosta seuraa myös toinen menestyvälle yrittäjälle välttämätön piirre. Nimittäin ylösnouseminen, kun yritys on epäonnistunut. Toiselta nimeltään, sinnikkyys. Kaikki kirjan henkilöt olivat kokeneet vastoinkäymisiä, eikä kellään ollut menestys tullut ilman ponnisteluja. Kun tekee asioita mihin uskoo ja mitkä kokee merkityksellisiksi, eivät vastoinkäymiset tunnu juuri miltään. Ne ovat vain välttämättömiä pikku hidasteita, menestyksen tiellä.

Itse olen vältellyt uusien asioiden kokeiluja, koska olen pelännyt epäonnistumisia. Nyt olen huomannut intohimoni liittyvän kiipeilyyn ja valmentamiseen. Olen huomannut kuinka valmennuksilleni on kysyntää ja kuinka pystyn luomaan valmennettavilleni arvokkaita kokemuksia. Olenkin saanut tähän hommaan uutta virtaa ja huomannut kuinka koen intoa etsiä lisää tietoa aiheesta. Pystyn kokeilemisen ja virheistä oppimisen kautta luomaan parempia ja parempia valmennuksia.

Kysyin joskus enoltani, joka on yrittäjä, että mikä on menestyvän yrittäjän tärkein ominaisuus. Hän vastasi, että periksi antamattomuus. Hän kertoi esimerkin veljestään joka oli menestynyt ravintola-alalla vasta useiden epäonnistuneiden yritysten jälkeen. Ne olivat valmistaneet tämän menestyksen ja se tapahtuikin sitten isosti. Tällä toisella enollani oli yrittäjän asenne virheitä kohtaan, eli ne eivät lannistaneet tätä. Päinvastoin, hän luotti itseensä ja nousi kerta toisensa jälkeen ylös, kunnes ravintola Hangon satamassa löi läpi.

 

 

Kolmanneksi nostan esiin kirjan pointeista oikeiden ihmisten merkityksen. Harva on onnistunut elämässään, täysin ilman toisten ihmisten vaikutusta. Meillä tiimissä on vielä paljon piilevää potentiaalia, jota ei ole vielä löytynyt. Haluaisin oppia tuntemaan jokaista vielä paremmin, ja ennen kaikkea oppimaan heidän tavoitteensa. Tulevissa projekteissa haluan työskennellä ihmisten kanssa, joilla on halua kehittyä ja asennetta. Tietotaito tulee ajan kanssa, jos on tarvis. Asenne sen sijaan merkitsee enemmän.

Työtiimin lisäksi tärkeä voimavara on esikuvat. Ne, jotka antavat voimaa ja esimerkkiä kovilla suorituksillaan. Rovion Niklas Hedille se oli Jani Sievinen, joka näytti mitä kovalla työllä voi saada aikaan urheilussa. Siksi on tärkeää miettiä minkälaisten ihmisten kanssa viettää aikaa ja vaihtaa ajatuksia. Olen huomannut kuinka positiivisten ihmisten seura saa omatkin ajatukset liikkeelle paljon paremmin kuin väsyneet ja negatiiviset ihmiset.

 

 

Mitä tästä kirjasta siis jäi käteen? Pääpointti on mielestäni se, että yrittäminen ei ole helppoa ja ruusuista. Menestyksen eteen joutuu tekemään hurjasti hommia, eikä kömmähdyksiltä voi välttyä. Jatkaakseen aina vain kehittymistä ja virheistä oppimista, vaaditaan suunnatonta sinnikkyyttä. Uskon että motivaation pitää tulla jostain muusta kuin pelkästä rahasta. Raha voi motivoida johonkin asti, mutta ainakin kirjan sankareita tarkasteltuani uskon, että menestyäkseen tarvitaan intohimoa, joka tarjoaa muutakin mielekkyyttä kuin pelkkä raha.

 

 

Elias Markkula

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!