Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Muutoksen tuulia ja mietteitä yrittäjyydestä

Kirjoitettu 22.02.15
Esseen kirjoittaja: Anu Kuivaniemi
Kirjapisteet: 4
Kirja: Taivas + Helvetti vol 1&2
Kirjan kirjoittaja: Mika Mäkeläinen, Terho Puustinen, Karo Hämäläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Muutoksen tuulia ja mietteitä yrittäjyydestä

 

Viime aikoina ilmassa on ollut paljon muutosta. Sanonnan mukaan ainut pysyvä asia elämässä on muutos itsessään. Jatkuvasti täytyy kehittyä ja kehittää, parantaa ja mennä eteenpäin. Vielä ammattikoulussa vaatetusalaa opiskellessani vannoin, että en missään nimessä halua ainakaan yrittäjäksi, se ei ole ihmistä varten. Käsitykseni yrittäjyydestä eivät olleet kovin laajat, ja pelkäsin ajatusta. Jossain vaiheessa koulua mieleni muuttui. En oikein tiedä mitä tapahtui, mutta huomasin ajattelevani, että ei kukaan tuo minulle unelmieni työtä nenäni eteen ja sano ”Ole hyvä”. Ompelualalla varsinkaan työmahdollisuuksia ei määräänsä enempää ole, ja haaveiluni olivat jossain ihan muualla kuin Janina-kenkätehtaalla, jota työkkäristä tarjottiin kun opiskelujen päätyttyä ilmoittauduin hetkeksi työttömäksi.

 
Puolentoista vuoden ajan suunnittelin, valmistelin, ja keräsin rohkeutta perustaa oma ompeluyritys Sopiva. En tiennyt mitään mistään. Samoihin aikoihin koulu alkoi kiinnostaa uudelleen, ja löysin Tiimiakatemian. Pistin paperit menemään, pääsin sisään, ja oli päätöksen aika. Voisinko sulkea tuoreen yritykseni ja mennä opiskelemaan? Mitä asiakkaani sanoisivat? Tiesin sulkemisen olevan väliaikaista, joten lähdin Jyväskylään. Puolen vuoden päästä Sopiva avattiin uudelleen.

 
Edelleenkään en tiennyt paljoakaan yrittämisestä, ja ongelmia ratkottiin sitä mukaa kun niitä eteen tuli. Välillä oli henkisesti rankkaakin, mutta enimmäkseen antoisaa, opettavaista ja mielenkiintoista. Pohjalaiselle luonteelle on ollut erittäin vaikea hyväksyä epäonnistumisia, ja ottaa ne vastaan opin paikkoina. Kiitos kaikille jotka ovat näitä tilanteita tarjonneet ja etenkin niille, jotka ovat olleet mukana kun niistä on menty yli. Mumma aina sanoo, että oppirahat pitää maksaa.

 
Syksyllä 2014 Sopiva sai uutta virtaa kun Tiia lähti mukaan yritykseen. Muutimme, laajensimme ja kehitimme. Olimme kulkeneet jo pitkän tien, ja pitkä tie oli vielä edessä. Piia tupsahti myös kuin tilauksesta, ja kolmen nuoren naisen voimin jatkoimme eteenpäin.

 
Sopiva on tarjonnut enemmän oppeja yrittämisestä kuin mikään muu projekti jota olen viimeisten vuosien aikana tehnyt. Se on ollut iso kokonaisuus, jota on rakennettu pala palalta. Yli-Laurosela tuli kuvioihin kesällä 2013 toisena isona projektina. Jyväskylän päässä olen päässyt tekemään yhtä ja toista, pienistä projekteista kansainvälisiin hommiin saakka. Kirjoitan tätä tekstiä Sveitsistä, pienestä 850 asukkaan kylästä nimeltä Isérable, joka on noin puolentoista kilometrin korkeudella vuorilla. Täällä ajatukset selkiytyvät, sillä täytyy mennä kauas, että voi nähdä lähelle. Siksi kirjoitan teille nyt.

 
Valmistuminen Jyväskylän Tiimiakatemialta häämöttää näköpiirissä kuukauden päässä. Monta asiaa täytyy nyt saattaa päätökseen, sillä edessä on muutaman vuoden pitämättömät sairaslomat ja pekkaset. Lähden kolmeksi kuukaudeksi maailmanympärysmatkalle. Sieltä aion palata entistä virkeämpänä ja täynnä uusia ideoita.
Tahti on viime aikoina ollut aika kova, sillä tavoitteet ovat olleet kovat. On ollut pakko kriittisesti miettiä, mitä haluaa tehdä ja saavuttaa. Perustimme veljeni Juhan kanssa yhteisen yrityksen, joka jatkaa Lauroselan parissa ensi kesänä, ja aloittaa toimintansa Seinäjoella viikon kuluttua. Olen sanonut, että tästä sisarusten välisestä yhteistyöstä tulee joko jotain todella hienoa, tai sitten kaikki menee päin metsää. Vielä ollaan kovasti ensimmäisen vaihtoehdon puolella.

 
Yrittäjyyden hienous on siinä, että voi tehdä sitä mitä haluaa ja kokeilla erilaisia juttuja. On vastuuta ja vapautta. Pääsee käyttämään luovuutta, ongelmanratkaisutaitoja, oppimaan uutta koko ajan ja kehittämään itseään. Saa olla paljon ihmisten kanssa ja verkostoitua. Asiakas on kaikkein tärkein osa yritystä, koska ilman asiakasta ei ole mitään. Hyvä tiimi on toiseksi tärkein osa yritystä, ja tiimin yhteisellä ponnistuksella voi päästä kauemmas kuin kukaan yksin.

 
Löysin itseni kaksi viikkoa sitten vaikeasta tilanteesta. Olin ison päätöksen edessä. Uskallanko kääntyä eri tielle vai jatkanko samalla tiellä? Mitä näiden teiden päässä häämöttää? Mitä matkan varrelta löytyy? En tiedä. Oli aika jättää Sopiva taakse ja jatkaa toiselle tielle.

 

12247696_10206554628881843_3416128497538520559_o

 

Uudet tuulet puhaltavat sekä Sopivalla että omalla polullani. Sopivassa jatkaa Tiia, ja toivon hänelle sekä liikkeelle ihania hetkiä ja menestystä. Olen onnellinen, että olen saanut olla mukana Sopivan tarinassa, ja jään odottamaan mihin ulottuvuuksiin tarina tulevaisuudessa kasvaa. Päätös luopumisesta oli vaikea, ja tuntuu varmaan pitkään oudolta kulkea liikkeen ohi. Taakse ei kuitenkaan kannata liikaa tiirailla. Tärkeintä on muistaa ja arvostaa sitä mistä on tullut, mutta ennen kaikkea keskittyä hetkeen ja siihen, minne on menossa. Kiitos kaikille Sopivan tarinassa mukana olleille, olette mahdollistaneet monen monta oppia ja iloa nuorille yrittäjille. Nyt on aika jatkaa eteenpäin.

 

Ghandi on sanonut ”Ole se muutos, jota maailmalta haluat”. Tämä on ollut mottoni jo muutaman vuoden ajan. Mikä on sinun ohjenuorasi elämälle?

 

Anu Kuivaniemi

Osuuskunta Mittava Innovations

anu (a) mittava.fi

045-1374745

Tagit: , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!