Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + Helvetti vol. 2

Kirjoitettu 27.05.16
Esseen kirjoittaja: Essi Järviö
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + helvetti vol. 2
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen, Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas + Helvetti –kirjat ovat olleet viime vuosien aika jatkuvassa hypessä. Nyt olen minäkin saanut käsiini yhden niistä, Taivas + Helvetti vol. 2:n

Konsepti on tuttu. Kirjan tarinat kertovat menestyneistä yrittäjistä, joita elämä on riepotellut vähän miten sattuu, aallon harjalta pohjalle epäonnistumisten ja onnistumisten mukana. Nämä ihmiset ovat siitä huolimatta yrittäneet ja nousseet huipulle siinä mitä tekevät. Viesti on selvä: Älä luovuta.

Ihan ensimmäisenä ajatuksena herää ihailu. Tuokin on kokenut noin musertavia asioita, ja silti se on tuossa. Pekka Hyysalo halvaantui lasketteluonnettomuudessa, mutta opetteli taas kävelemään, laskemaan ja juoksemaan ja perusti yrityksen auttaakseen muita saman kohtalon kokeneita. Sampo Kaulanen oli alkoholi- ja lääkekoukussa monta kuukautta, samalla kun yritys oli miljoonaveloissa, mutta päätti ryhdistäytyä, teki itsestään nollabudjetilla koko kansan suosikkikauppiaan ja nosti kauppansa ylös velkasuosta.

Tiimiakatemialla on tullut opittua nimenomaan sitä, että ei luovuta heti, kun ensimmäinen vastoinkäyminen tai jaksamisen raja tulee vastaan. En tiedä, miksi se on ollut niin hankalaa. Ehkä jokin kotoa opittu ääni hokee päässä, että et voi, et jaksa, ei kannata. Tosi paljon tulee ajateltua, miksi ei voi tehdä juttuja, kun pitäisi keskittyä siihen, miksi joku juttu voisi onnistua, tai mitä oikeastaan haluaisin saavuttaa. Elämä ei anna mitään ilmaiseksi, kaikki pitää tehdä itse. Ja senhän pitäisi olla se paras juttu.

Taivas + Helvetti –kirjassa viehättää se, että asiat on kerrottu yksinkertaistetusti, niin kuin ne ovat. Lopultahan asiat ovat yksinkertaisia. Tapahtui mitä vaan, se on itsestä kiinni, miten reagoi, ja vaikeuksien voittaminen lähtee omasta halusta.

Itse olen kovin taipuvainen murehtimaan asioita liian pitkään. Saan melkein joka viikko kuulla, että älä murehdi. Ihailen ihmisiä, joilla on kyky olla stressaamatta. Monella huippu-urheilijalla on tällainen kyky. Uskon, että Pekka Hyysalo on yksi näitä ihmisiä. Kun pystyy käsittelemään neliraajahalvaantumisen viikossa, ei siinä hirveästi ehdi murehtimaan. Miehen huikea elämänasenne rakentuu siitä, että ajattelee vain, että joko jään nyt tähän tai menen eteenpäin. Se on joko tai, ja itse saat valita. Ei siinä mitään sen ihmeellisempää. Sitten jos päättää mennä eteenpäin, pitää tehdä ihan hulluna duunia. Mutta sekin on omasta halusta kiinni, mihin asti pääsee. Viimeistään Hyysalon tarina todistaa sen jokaiselle tarinan kuulleelle.

Yksi tarinoista, joka jäi mieleen, oli Vapa Median yrittäjän Ida Hakolan tarina. Miksi se herätti mielenkiinnon? Nuori nainen perustaa yrityksen markkinarakoon, josta asiakkaat eivät vielä edes tiedä. Jollain lailla samaistuin Hakolaan, toisaalta taas nainen on kaikkea muuta kuin itse olen ja siksi hän inspiroi. Olen joskus saanut palautetta: ”Uskalla hypätä enemmän tyhjän päälle ja kokeilla juttuja.” Hakola on pelkojaan kohtaava fiilisnarkkari, itse pysyn mieluummin mukavuusalueella ja teen juttuja varmalta pohjalta.

Tuntuu, että tarvitsisin samanlaisen hypyn tuntemattomaan kuin Hakolan nuorempana tekemä Etelä-Amerikan reissu: uusia kokeiluja, pelkojen voittamista, seikkailujen etsimistä. Mutta miksi pitäisi matkustaa Etelä-Amerikkaan asti? Tiimiakatemia on onneksi sellainen ympäristö, missä näitä kaikkia voi tehdä vaikka yhtä aikaa. Hyvä oppi Hakolan tarinasta on myös se, että oman työn voi muokata juuri sellaiseksi kuin itse haluaa. Ei ole pakko elää niin, että vapaus alkaa klo 16 kun lähdet toimistolta, vaan työkin voi olla kivaa. Työn ei aina tarvitse tuntua työltä.

Tämän kesän aion käyttää etsimällä innostavia asiakkaita ja projekteja loppukesälle ja syksylle. Omaa työtään voi rajata, ja aioinkin rajata omaa tekemistäni niin, että en tee mitään tylsää tai puuduttavaa, vaan otan Hakolasta mallia ja teen vain kiinnostavia ja innostavia projekteja, joissa opin koko ajan lisää. Olen tullut Tiimiakatemialle oppimaan kannattavan liiketoiminnan luomista. Vaikka osassa projekteista ei pääsisikään tuntipalkoille, niistä oppii varmasti sellaisia taitoja, joita tarvitaan kannattavan yrityksen rakentamisessa.

Taivas + Helvetti on helppolukuinen kirja, johon on hyvä palata, kun kaipaa inspiraatiota tai potkua takapuolelle. Kirjaa lukiessa sekä tahto, että pelko alkaa yrittäjäksi kasvoivat. Tärkeintä on kuitenkin voittaa pelkonsa ja yrittää. Eikä koskaan luovuttaa.

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!