Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + Helvetti vol 2

Kirjoitettu 23.01.17
Esseen kirjoittaja: Minna Saukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas+Helvetti vol. 2
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen&Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas + helvetti kirjat ovat inspiroivia – on äärettömän mielenkiintoista lukea toisten ihmisten matkasta yrittäjänä. Tarinasta toisensa perään nousee sama teema: ihmiset ovat lähteneet luomaan itselleen työtä juuri niistä asioista, jotka heitä itseään kiinnostaa suunnattomasti. Miksi tyytyä turvalliseen työhön, ja aloittaa elämä vasta työpäivän jälkeen? Faktahan on se, että olisi paljon helpompaa tehdä työtä, jossa työtehtävät ovat selkeitä ja valmiiksi määriteltyjä ja joihin tulokas perehdytetään perinpohjaisesti.

Se mikä Tiimiakatemiassa on minusta hienointa, on nimenomaan että kaikki tekeminen lähtee sun omista unelmista ja mielenkiinnon kohteista. Jokaisen haaveena on löytää se oma unelmatyö, eikä sen etsiminen tai tavoitteleminen ole aina niin helppoa. Yrittäjän päivät ovat pitkiä ja raskaita usein jo sen vuoksi, että kun tekee sitä mistä tykkää, ei huomaa oman jaksamisen rajoja. Mielestäni on mielenkiintoista, miksi näistä asioista ei ole puhuttu enemmän tai miksi yrittäjille ei tarjota enemmän tukea näissä asioissa, vaikka työhyvinvointi on yksi aikamme kuumimmista puheenaiheista.

Taivas + helvetti vol. 2 kirjassa pidin eniten Minna Parikan ja Kaisa Jaakkolan tarinoista. On ihailtavaa, miten Parikka lähti nuorena tavoittelemaan unelmiaan alalle, joka selvästi on epävarma. Muistan hyvin ne keskustelut omassa lähipiirissäni, joissa moni totesi olevansa kiinnostunut jostain alasta, mutta ei halua opiskella sitä koska työllistymistilanne alalla on heikko. Itse kuulun myös niihin tulevaisuuden murehtijoihin ja sen vuoksi ihailen Parikan kaltaisia ihmisiä, jotka jaksavat uskoa että asiat kyllä järjestyvät. Jaakkolan tarinassa minua taas inspiroi se, kuinka hän kertoo haluavansa auttaa ja inspiroida ihmisiä ja työn tekeminen pelkän rahan vuoksi ei kiinnosta. Varsinkin akatemia-aikana tekemieni myyntiprojektien myötä olen saanut vahvistuksen, että olen itsekin täysin samanlainen tässä asiassa kuin Jaakkola. Haastavinta minulle on kuitenkin ollut tunnistaa, että eikö jokin asia ole oikeasti minua varten vai enkö vain pidä siitä koska en osaa sitä. Myynnin suhteen olen onneksi jo voinut myöntää itselleni, etten aivan oikeasti pidä siitä, en ainakaan merkityksettömästä myynnistä jota tehdään vain rahan vuoksi.

Eräs asia joka lähes jokaisesta tämänkin taivas + helvetti kirjan tarinoista välttyy, on vuoristorata jota yrittäjät käyvät läpi. Kuten jo aiemmin mainitsin, moni ajaa itsensä täysin loppuun yrittäessään jaksaa pyörittää liiketoimintaa lähes yksin. Ihailtavaa omistautumista, mutta mielestäni myös äärettömän tyhmää. Jos emme itse pidä huolta terveydestämme, kuka muukaan sen tekee meidän puolestamme? Ja onko elämässä lopulta mitään järkeä, jos ajaa itsensä työnteolla niin loppuun, että koko muu elämä ja läheiset ihmissuhteet ympärillä kärsivät? Ymmärrän, että moni saa työnteosta sellaista tyydytystä, ettei edes ehdi ajatella näitä asioita. Minä itse koen, että työ ei ainakaan vielä ole minulle niin ykkössijalla, että haluaisin uhrata kaiken muun elämäni sen vuoksi. Vaikka voihan se johtua siitäkin, ettei sitä omaa niin suuren intohimon kohdetta ole vielä löytynyt.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!