Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + Helvetti vol.2

Kirjoitettu 08.12.15
Esseen kirjoittaja: Harri Mustonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti vol.2
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen & Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Viimevuonna tuli luettua kyseisen kirjan ensimmäinen osa. Muistan kuinka se nappasi mukaansa ja kaksi iltaa myöhemmin kirja oli luettu. Kirja synnytti minussa paljon tunteita. Innostusta, kiinnostusta, rohkeutta ja kunnioitusta. Näin tapahtui tämänkin osan kohdalla. Kokoelma hienoja, osalti hullujakin tarinoita, joissa näkyy yrittäjien ala- ja ylämäet. Täytyy myös kunnioittaa Taivas + Helvetti kampanjaa. Kun ostat yhden kirjan, lahjoitat toisen opiskelunsa päättävälle nuorelle. Kirja toimii erinomaisesti yrittäjyyden viestinviejänä. Yrittäminen on edelleen pitkää päivää, loputtomia työtunteja ja monia takaiskuja. Nyt se on myös yhä enemmän intohimoa, merkityksellisyyttä, virheistä oppimista ja onnistumista.

Intohimo/ Unelmat

Kaikilla ihmisillä on unelmia. Monilla on myös intohimo johonkin tekemiseen, se voi olla urheilu tai postimerkkien kerääminen. Ei ole väliä mitä se on, kunhan se luo innostusta elämääsi.  Ympäristö muokkaa ihmisistä erilaisia, uskonkin, että meidän omat arvomme määrittävät pitkälti sen mitä ovat kenenkin unelmat tai mikä luo kenellekin innostusta. Usein unelmat jätetään kuitenkin sanomatta ääneen, mikä johtaa siihen, että niitä ei koskaan aidosti yritetä toteuttaa.

Merkityksellisyys

Työn täytyy olla merkityksellistä ihmiselle. Se ei tarkoita sitä, että sinun tulisi pelastaa joka päivä ihmishenkiä tai olla päättämässä yhteiskunnallisista asioista. Oman työn merkityksellisyys pitää henkilökohtaisesti etsiä. Se voi olla aina tuoreen ruuan tarjoaminen asiakkaalle tai asiakkaiden kuljettaminen aina turvallisesti kohteeseen. Merkityksellisyys ei ole oletusarvo, esimerkiksi positiivinen palaute saattaa synnyttää merkityksellisyyden työssäsi.

Energia/ Ilo  

Miten helvetissä yrittäjä jaksaa eteenpäin vuodesta toiseen? Intohimo ja merkityksellisyys synnyttävät energiaa ja iloa. Olemme vääntäneet koko syksyn Laajiksen huipulle rinnekahvila Kaltevaa Kaktusta. Projektiryhmä on ollut pieni, eikä minkäänlaisia takuita menestyksestä ole. Kuitenkin mieluisa tekeminen, merkityksen antaminen asiakkaallemme ja yhdessä tekeminen on synnyttänyt rutkasti energiaa ja iloa. Moni viikonloppu on kulunut Laajavuoressa ja monet päivät ovat venyneet iltaan, mutta konkreettiset tulokset ovat kasvattaneet uskoa ja iloa. Kuitenkin tämä on vielä varsin pieni teko verrattuna suuryritysten yrittäjiin.

 Takaiskut/ epäonnistumiset

Kaikille sattuu takaiskuja. Joillekin suurempia ja joillekin pienempiä. Miten sitten näistä takaiskuista pääsee taas eteenpäin? Akatemiallakin välillä tuntuu, että aika loppuu kesken, hommat kaatuvat päälle tai projekti ei ehkä tulekaan menestymään. Mutta sitten tajuaa, että omat ongelmat ovat vielä helposti ratkaistavissa. Kuitenkin Akatemian aikana syntyy hyvää paineensietokykyä tulevaisuutta varten.

Ensimmäiseksi tulisi palata takaisin energianlähteeseen, eli intohimoon & merkityksellisyyteen. Miksi minä teen tätä? Kysymyksen avulla löytää uudelleen todellisen tarkoituksen huononkin tilanteen keskellä. Se saa sinut toivottavasti tuntemaan uskoa ja rohkeutta, mikäli se ei enää sitä synnytä, kannattaa ryhtyä miettimään uusia vaihtoehtoja.

Verkostojen voima/ Avunpyytäminen

Takaiskut synnyttävät verkostojen voiman tärkeyden. Avunpyytäminen on tunnetusti vaikeaa, mutta todellisina haasteenhetkinä apua kannattaa pyytää ja sitä kannattaa ottaa vastaan. Kukaan ei kuitenkaan pärjää yksin. Siksi meille Akatemialaisillekin tiimi on erittäin tärkeä voimavara, sieltä saamme tukea ja apua. Tiimin tehtävänä on siis luoda uutta uskoa ja energiaa, niinä hetkinä kun sitä ei sinulla itsellä riitä.

Rohkeus/ Epävarmuuden kestäminen

Yrittäjän tulee opetella kestämään epävarmuutta. Varsinkin nykyään yritystoimintaa tulee kehittää jatkuvasti, sillä mikäli katse ei ole tulevassa, tulee näitä takaiskuja varmasti paljon enemmänkin. Mikäli verkostoista löytyy tukea ja annat itsellesi luvan epäonnistua, synnyttää se rohkeutta. Kalteva Kaktus projektissakin on huomannut, että kun saa taakseen tiimin tuen, on se tuonut rohkeutta yrittää. Vaikka takuita varmasta menestyksestä ei olekaan.

Tarinankerronta

Uskoisin että jokainen yrittäjä käy kaikki nämä edeltäneet vaiheet läpi. Usein sanotaan, että lopputulos ei ole hienoin asia, vaan kaikki se mitä matka on tuonut tullessaan. Onkin erittäin tärkeää, että matkan tuomat tarinat kerrotaan eteenpäin. Näin muutkin voivat oppia sinun matkastasi. Niin kuin kirjassa sanotaankin; ”Ilman toista, ei ole toisen menestystä.”

Kertauksena siis;

intohimo + mekityksellisyys= luovat energiaa

energia – takaiskut = Synnyttää paluun todelliseen tarkoitukseen (intohimo & merkityksellisyys)

energia – takaiskut = Synnyttävät verkostojen tärkeyden + rohkeutta

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!