Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + Helvetti vol.3

Kirjoitettu 27.05.16
Esseen kirjoittaja: Petri Vainio-Pekka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti vol 3 - Riko rajasi
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen syttynyt näistä kirjoista aina ja ne antavat paljon energiaa kun nämä lukee. Jotenkin nämä aina jaksaa innostaa. Aina kun näitä lukee, niin se antaa uskoa itselle yrittämistä kohtaan. On mukavaa lukea onnistumisista ja toki myös epäonnistumisista. Kaikkein eniten itseäni aina säväyttää kirjassa esiin tulleet haasteet. Siinä jotenkin huomaa sen, että aina ei yrittäminen ole helppoa. Myös sen minkä työn saa tehdä ennen kuin mitään tapahtuu. Mikään yritys ei lähde lentoon, jos sen eteen ei tee paljon työtä ja näe vaivaa asian takia. On mielenkiintoista lukea toisten haasteista, josko näistä sitten oppisi jotain, että ei itse tekisi ihan samoja virheitä.

 

Yrittäjistä kaikista huomaa saman piirteen. He ovat avoimia ja rohkeita yrittämään uudenlaisia asioita. Mikään ei tule itsestään ja sen eteen on tehtävä töitä. Täytyy olla myös tarpeeksi rohkea kokeilemaan jotain uutta. Mielestäni Bisnera on mennyt tässä paljon eteenpäin. Olemme ottaneet ihan uuden asenteen ja kokeilleet paljon uutta ja ehkäpä jopa rohkeaa. On ollut hauska olla tässä tiimissä tämän kevään ajan, vaikka onhan tämäkin työtä vaatinut. Olemme kuitenkin ottaneet ison harppauksen yrityksenä jos miettii viime syksyä. Syksyllä pallo oli kirjaimellisesti hukassa, ja hyvin piilossa olikin. Tuntui, että kukaan ei tee mitään ja kaikki vain riitelee. Joonatan on kyllä hyvin astunut esiin tämän muutoksen myötä. Joonatan teki aloitteen kohti parempaa tulevaisuutta sekä on hoitanut hyvin hommansa, jotta se onnistuisi. Joonatan on myös meistä varmaan ainut kuka jaksaa miettiä viiden vuoden päähän. Kaikki muut eivät halua tai kykene ajattelemaan niin pitkälle. Mutta tästä propsit Joonatanille!

 

”Yrittäjyyden ei tarvitse olla sitä, että tekee kaiken yksin”Kaisa Jaakkola

 

Mielestäni tämä oli hyvä lausahdus. Meilläkin Bisnerassa on kahdeksan ihmistä, niin ei kenenkään varmasti tarvitse painia yksin minkään ongelman kanssa. Meillä on sinänsä myös hauska tiimi, jos ajattelee tiimiakatemian mittakaavalla. Meiltä ei ole lähtenyt vielä kukaan. Me teemme todella paljon yhdessä hommia. Käymme syömässä yhdessä yms. Kaikista kuitenkin eniten olen yllättynyt tuosta, että kukaan ei ole lähtenyt meiltä. En tiedä mistä se johtuu, mutta jotenkin se vain on niin. Kukaan ei mielestäni ole koskaan edes tosissaan harkinnut sitä. En tiedä onko sillä vaikutusta, kun heti ensimmäisenä vuotena, kun minä ja Jake oltiin tiimiliidereitä, niin keskityimme enemmän siihen, että tiimillä menee hyvin, ei niinkään rahallisesti vaan henkilöillä. Ja nyt Joonatan otti taas syksyllä uudelleen tämän asian esiin, kun tuntui, että se oli vähän hävinnyt.

 

Yritys toimii toki yhdelläkin ihmisellä, mutta se ei tarkoita sitä, että yrittäjän täytyy olla yksin. Verkostot ovat yrityksen ja yrittäjän voimavara ja se kannattaa pitää mielessä heti alusta asti. Varsinkin jos tuntuu, että itse ei pysty tekemään kaikkea, mitä pitäisi. Kaveri verkosto on yhtä tärkeä, jopa melkein tärkeämpi, kuin bisnes verkosto. Yrittäjällä tulee olla hyvä side perheeseen ja ystäviinsä. Se on kuitenkin sinun tuki ja turva silloin, kun et vaikka jaksa enää taistella. Silloin tulee todella tärkeäksi se, että pystyy puhumaan jollekin vaikeista asioista. Tämä on meillä myös pieni etu, kun olemme tiimiakatemialla. Vaikka olemmekin ”työkavereita” niin silti olemme mielestäni enemmän ystäviä. Toki emme nää vapaa- ajalla niin paljon, mutta silti akatemialla ollessa on aina mukavaa.

 

Virheet maksaa, mutta sekin maksaa jos ei tee mitään – Päivikki Palosaari

 

Tämä lause jotenkin herätti mielenkiintoni. Jotenkin Bisnerassa ollessa niin aina on tuntunut siltä, että rahaa meillä ei ainakaan koskaan ole liikaa. Mutta se varmasti johtuu tuosta jälkimmäisestä lauseesta. Emme ole koskaan tehnyt ihan mahdottomasti hommia kerralla. Nyt on ensimmäinen kerta kesällä, kun oikeasti meillä on hommia niin paljon, että tuntuu kaikilla olevan riittämiin. Projekteja on monia ja uusia kokeiluja sitäkin enemmän. Oikeastaan jokainen projekti, jota meillä tässä vaiheessa on, niin on jollain tavalla uusi kokeilu. Olemme selkeästi nyt päässyt siihen kuuluisaan tekemisen moodiin. Maksoimme oppirahat viime vuonna, kun emme tyytyneet muutosryhmään emmekään mihinkään sellaiseen ns. Helppoon rahaan. Olemme aina tykänneet tehdä asiat hankalamman kautta. Mutta toisaalta olemme saanet tästä asiasta myös kehuja paljon muilta. Mutta eihän tämä tietenkään se helpoin tie ollut.

 

Kirja antaa minulle paljon uskoa meidän tiimiin. Tavallaan yrittäjänikin pääsee helpolla, jos tiimi tekee toiminimi hommia. Kun taas jos yrittää olla niin kuin oikeat yritykset, että otetaan yhteiskassa ja tehdään asioita yhdessä, niin silloin on pikkuisen eriasia. Tästä on mekin opittu paljon, olemme kokeilleet eri kassajärjestelmiä, mutta nyt minusta tuntuu, että tässä alkaa olla järkeä. Hommat toimii tavallaan omalla painollaan. Nyt voi olla omalla tavallaan ylpeä meistä!

 

”Täytyy olla myös rohkeutta tulla sanomaan, kun jokin asia ei toimi” – Pirkko Hämäläinen

 

Tähän lausahdukseen on hyvä lopettaa tämä kirjoitelma tällä kertaa. Muistakaa puhua suoraan toisillenne, niin ongelmilta vältytään. Huomasin tämän siinä, kun annoimme palautetta toisillemme, niin kaikki osaavat ottaa kyllä hyvin palautteen vastaan. On myös mukava huomata, että vaikka aina palaute ei ole niin positiivista, niin silti pystyy lähtemään treeneistä hymyissä suin. Muistakaa arvostaa toisianne ja pitää huolta toisistanne. Tiimihenki on kaikista tärkein, koska se on se sinun perhe akatemian ajan. On mukavaa pitää välit tiimiläisiin, koska kuitenkin tämä matka huipentuu maailmanympärysmatkaan. Sinne ei välttämättä ole niin kiva lähteä, jos hommat ei tiimin sisällä toimi!

 

Petri Vainio-Pekka

Bisnera

0400 774 563

petri@bisnera.fi

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!