Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + helvetti vol2

Kirjoitettu 07.12.18
Esseen kirjoittaja: Mikko Holappa
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas+helvetti vol 2
Kirjan kirjoittaja: Mika Mäkeläinen & Karo Hämäläinen
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas + helvetti vol 2 oli muuten hyvä kirja, suosittelen. Valitsin kyseisen teoksen tähän kohtaan akatemiauraa, koska yrittäjyyttähän tässä opetellaan ja erilaisten yrittäjien tarinat ovat kaikkein kiehtovimpia sekä opettavaisempia. Yrittäjän taivas + helvetti kertoo tosi tarinoita 21 yrittäjästä mielenkiintoisella ja mukaansa tempaavalla tyylillä. Haastattelut on tehty hienosti ja niistä oikeasti kuuluu tarinan kertojan ääni.

Yrittäjyys on aina kiehtonut itseä ja tulen kyllä sitä vähintään koittamaan pian valmistumisen jälkeen. Olen aina kuunnellut tuttujen yrittäjien tarinoita ja käytännössä kaikista paistaa sama henki ja tietynlainen vaurastumisen halu. Henki on, että ei pelätä testata uutta, vaikka siinä testissä mentäisiinkin metsään ja jos on menty metsään, niin keksitään keinot millä sieltä päästään pois eikä luovuteta.

Kirjasta jäi erityisesti mieleen muutama tarina, jotka halusin tähän esseeseen tuoda, koska niissä oli oppeja ja sellaista periksiantamattomuutta mistä on hyvä saada itselleenkin pala.

 

Mika Anttonen

Suomen oma öljysheikki, miljardööri ja polttoainevaikuttaja. Mika Anttonen tunnetaan St1 polttoaine konsernin pääomistajana ja johtajana. Anttosen ura energia alalla alkoi nesteen trading osastolla missä hän taitavana alan asiantuntijana nousi koko osaston johtoon ja alkoi haluta tehdä öljykauppoja omaan lukuunsa yrittäjänä. Anttonen perusti Greenenergy yrityksen joka, menestyi vahvalla asiantuntemuksella ja oikeilla ajoituksilla. Anttonen kertoo kirjassa, että hänen erikoisalaansa ovat isojen ja riskialttiiden kauppojen teko ja niitä ei voi tehdä, ellei oikeasti tiedä mitä on tekemässä.

Anttoselta jäi päällimmäisenä mieleen juurikin tuo vahvan asiantuntemuksen omaaminen ja alaansa perehtyminen. Se on yksi iso menestys tekijä, vaikka periaatteessahan yrittäminen on samanlaista alalla kuin alalla.

 

Heikki Salmela

Hesburgerin perustaja ansaitsee paikkansa missä hyvänsä esseessä, vaikka ei omien sanojensa mukaan ole missään ollut mikään hyvä, on vaan painanut eniten töitä ja on sen takia menestynyt. Hesburgerin tarinaa on ehkä turha tähän avata, mutta niin suureksi kasvaneen hampparigrillin peräsimessä on myös osattu tehdä muutakin kuin töitä.

Töiden tekeminen ja uuvuttavankin pitkät päivät ovat osa yrittäjyyttä kuin yrittäjyyttä. Missä vain hommassa voi menestyä ja tulla hyväksi, jos tekee kunnolla töitä sen eteen. Juuri työnteon tärkeys on Heikiltä mielestäni tärkein oppi ja hänellä on todella näytöt kunnossa.

 

Pekka Hyysalo

Pekka Hyysalo oli huippu freestyle laskija, joka loukkaantui vakavasti ja on onnekas, että on edes hengissä onnettomuutensa jälkeen. Pekka sai huonot ennusteet jatkosta ja hän vaipui masennukseen. Pekka kuitenkin onneksi sai nostettua päänsä ylös ja hänen onnistui sopeutua uuteen tilanteeseen. Hän perusti fightback yrityksen, joka auttaa muita aivovamman saaneita ja levittää tietoutta aiheesta. Nykyään Hyysalolla menee hyvin ja hän on varsin näkyvä hahmo.

 

Hyysaloa en ottanut tähän siksi, että hän on sympaattinen hahmo vaan siksi, että hän on kova kaveri, joka nousi ihmiselle vaikeasti tilanteesta menestyväksi yrittäjäksi. Moinen ei onnistu kuin hyvin harvalta ja sen on ihailtavin piirre Hyysalossa nimittäin periksiantamattomuus. Periksiantamattomuus on yrittäjyydessä tärkeä ominaisuus, muuten heitetään ideat romukoppaan jo ensimmäisen vastoinkäymisen tullessa.

 

Sellaiset esimerkit ja opit mukaan tästä kirjasta ja yrittäjyyttä kohti on taas helpompi mennä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!