Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + Helvetti: yrittäjyyden salaisuus

Kirjoitettu 24.11.19
Esseen kirjoittaja: Liisa Jamsa
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen & Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin ajankulukseni Taivas+Helvetti nimisen kirjan, joka on kooste suomalaisten yrittäjien tarinoista. Jokaisessa tarinassa on yrittäjyydestä hyvää, mutta myös huonoa. Kirja viestii, että millä tahansa taustalla kuka tahansa voi alkaa yrittäjäksi. Kysymys on enemmän asenteesta: hyvällä tuurilla on varmasti vaikutuksensa, mutta kova työ on se salainen ainesosa, jolla menestyy.

Keräsin kirjan jokaisesta  tarinasta inspiraatiota omaan taipaleeseeni Tiimiakatemialla. Oma asenteeni on turhan kärsimätön (syytän tietokonepelejä ja niiden ”instant reward”-loukkua) asioiden oppimiseen ja tekemiseen. Miten voisin parantaa asenteen? Ehkä auttaa, kun muistuttaa itseään aina menestystarinoiden taustalla virtaavasta hiestä ja verestä.

ROVIO

Angry Birdsiä säädettiin lukemattomia kertoja ennen sen julkaisua markkinoille, mikä oli turhauttavaa, mutta kunnianhimonsa ajamina roviolaiset eivät suostuneet päästämään irti keskeneräisestä pelistä – he toimivat siis Lean metodien vastaisesti. Peli menestyi, kun se vihdoin julkaistiin, mutta tässä piili selkeä riski, joka sai monet lähtemään yhtiöstä.

Yksi Rovion perustajista, Niklas Hed, korostaa miten paljon virheitä he tekivät alkuaikoina. Niistä kuitenkin oppi äärettömän paljon, hän lisää. Roviota ei myöskään missään vaiheessa (tai ainakaan vielä) myyty. ”Mikä voisi olla hauskempaa kuin tämä?”

On tärkeää tehdä sitkeästi juuri sitä, mistä tykkää. Vahvat arvot yrityksessä kantavat pitkälle, kun tuotteen laatu ja visionmukaisuus miellyttävät tekijää. Omissa projekteissani aion ajatella arvoja enemmän. Pelkkä deadlineissa pysyminen ja rahan tekeminen ei riitä kestävään tekemiseen, ja innon puute näkyy asiakkaalle.

WOODEN OY

Puuseppä Ola Kukkasniemi saa suurta tyydytystä siitä, kun voi antaa laadukkaan tuotteen takuuksi oman nimensä. En ole käsityöläinen, mutta haluaisin henkilöbrändini olevan sellainen, että minun nimeeni voi luottaa siinä, että tulos on innovatiivinen ja tehokas. Tämä sivuaa Rovion tarinaa siinä, että jälleen laatutietoisuus lisää työhön itsellekin arvoa. Usein teen asiat mahdollisimman tehokkaasti, ja ajattelen että ei sen tarvitse olla täydellinen. Lopputuloksen kestävyys tulee kuitenkin ottaa huomioon, muuten teen turhaa työtä. Esimerkiksi tammikuussa järjestämme tiimin kanssa automatkailumessut, ja siinä on ehdottomasti tilaisuus luoda kävijöille kestäviä, ikuisia muistoja.

Kukkasniemen suhtautuminen työntekijöihin on inspiroiva. ”Kiitos kun annoit minun tehdä työni hyvin”, oli eräs työntekijä sanonut hänelle. Olen itsekin työssäni ravintoloissa huomannut, miten turhauttavaa ja kuluttavaa on, kun kiire pakottaa tekemään kompromisseja asiakaspalvelussa. Kun yrityksellä meni huonosti, Kukkasniemi jätti nostamatta itselleen palkkaa ettei hänen tarvitsisi lomauttaa tai irtisanoa työntekijöitään. Yrittäjyyden vapauden, vastuun ja voittojen hintaan kuuluu uhraukset ja epäonnistumisen sietokyky.

T:MI SATUKALA GRAPHIC DESIGN

”Tykkään työstäni niin paljon, että tekisin tätä vaikka saisin lottovoiton”

Satu Kontinen tekee paljon töitä ulkomailta käsin ja välttelee palavereita. Veljensä kuoleman jälkeen hän myi asunnon ja kaikki tavarat ja lähti tekemään juuri sitä mitä halusi, siellä missä halusi. Hän sijoittaa asuntoihin turvatakseen eläkkeensä. On hyvä ymmärtää se realiteetti, että rahaa tulee olla jos haluaa tehdä mielensä mukaan. Sijoittaminen ja säästäminen kiinnostaa kovasti, mutta aloittaminen on hämmentävää ja tuntuu avuttomalta. Jouluna voisin lukea aiheesta kirjan.

Etänä työskentely on varmasti kasvava juttu tulevaisuudessa, ja mahdollistaa minulle maalla asumisen ja ison omakotitalon ja oman puutarhan. Nyt akatemialla voin luoda itsellenikin elämän, jossa saan asua missä milloinkin. Erilaisten ohjelmistojen opettelu on varmasti hyvä sijoitus – kuvien ja videoiden muokkaus esimerkiksi. Unelmani on osata tehdä musiikkia, mutta olen sen tuottavuuden suhteen kyyninen, varmaan ihan syystä.

TAMPEREEN KONEPAJAT OY

Miksi minun tuleva, pieni Startup voisi menestyä, jos Nokiakin kaatui? Tähän kysymykseen vastaa Juhani Lehti, Nokian palveluksesta yrittäjäksi lennähtänyt diplomi-insinööri. Nokia oli liian suuri tekemään nopeita päätöksiä. Hyviä ideoita oli talon sisällä runsaasti, mutta mikään niistä ei päätynyt käyttöön. Ihmisen rooli yrityksessä katosi, kaikki oli systemoitua ja jähmeää.

Lehti myös kehottaa pitämään myynnissä olevia perheyrityksiä silmällä. On hyvä muistaa, että jos sama henkilö tekee jotain vuosikymmenet, saattaa firmassa hyvinkin olla piilossa potentiaalia, jonka osaa vain uusi veri hyödyntää. Vaikken olekaan yritystä itselleni ostamassa, nämä kaksi ominaisuutta – suuri koko ja pitkä ikä yrityksissä – ja niille ominaset ongelmat kasvattavat itseluottamustani. Ymmärrän nyt, miksi edes yrittää. Näen myös sen, miksi vanha ja tapoihinsa kangistunut yrittäjä voisi hyötyä tuoreesta näkemyksestäni paljon, huolimatta kokemukseni puutteesta.

Isossa firmassa vastuu on jakautunutta ja tekee työntekijöistä laiskoja. Pieni projekiryhmä on tästä syystä edukas akatemialla.

SUVI WIDGREN

Tiimiakatemialta lähtöisin oleva Suvi perusti Jyväskylään oman VILA-liikkeensä 22-vuotiaana, eli saman ikäisenä kuin minä nyt. Mikä teki Suvista niin rohkean?

Suvi sanoo olevansa ”alasti” ihmisten edessä. Aitous, avoimuus ja fiilispohjainen asenne saa kokeilemaan asioita sen kummemmin miettimättä. Suvi vaan ei ajattele epäonnistumisen mahdollisuutta. Suvi onkin kokenut ainakin yhden konkurssin, ja ihailen häntä siitä. Nykyisin Suvi toimii Smartumin toimarina.

Mitä minun elämässäni tapahtuisi jos blokkaisin mieleeni nousevat epäilykset ja epäonnistumisen pelon tietoisesti? Olen onnistuneesti kaatanut joka ikisen unelmani pessimismillä ennen kuin se on päässyt alkuunkaan.

Jos uskaltaisin, tekisin provosoivaa somea työkseni, häpelemättömiä haasteita julkisesti sekä kenties lähtisin läppärin ja kameran kanssa kiertämään hostelleja maailmalle. Unelmoida pitäisi enemmän.

AULIS KÄRKKÄINEN: LUNAWOOD OY

Ei se mitä on, vaan mitä voi olla.

Auliksen olot olivat sellaiset kuin köyhällä seitsenlapsisella perheellä sodanjälkeisessä Suomessa voi olla. Töitä tehtiin paljon, ja tyhjästä oli opittava nyhjäisemään. Lapsuus kouli pojalle yrittäjän asenteen. Kuinka tällainen milleniaali, joka on lapsuutensa viettänyt tietokonepelejä pelatessa koulunkin ollessa helppoa, voisi saada itselleen saman asenteen?

Olen tätä usein miettinyt. Siksi menin armeijaan vapaaehtoisena, kuitenkin lähtien pois jo kahden viikon kuluttua, sillä se ”ei ollut sitä mitä olin odottanut”. Nyt siitä on melkein kaksi vuotta, ja ymmärrän, että harva asia on odotusten mukainen. Harva asia on kuitenkaan täysin muuntamattomissa – jos ei fyysisesti niin varmasti ainakin oman asenteen puolesta. Olen nähnyt jatkuvasti unia siitä, kuinka palaankin takaisin armeijaan ja yritän uudelleen. Unet riivasivat minua, ja mietin pelokkaana, olinko tehnyt ison virheen.

En enää kadu lähtöä, sillä nyt, kun tätä kirjoitan, ymmärrän sen suuren opetuksen minkä tuo ”virhe” tarjosi: päätökseltä ei voi odottaa täydellistä lopputulosta. Täydellisyyden eteen on tehtävä töitä. En voi enää lopettaa projekteja, töitä, kursseja tai kouluja siksi, että ne eivät olekaan sitä mitä olin ajatellut. Ainakaan ennen, kun teen kaikkeni muuttaakseni ne tarkoitustani palveleviksi.

Yrittäjyyttä harkitsevalle teroitetaan usein, että yrittäjän on oltava sitkeä, kärsivällinen ja pettymyksiä sietävä. Nämä eivät kuitenkaan ole ominaisuuksia, joiden kanssa synnytään. Yrittäjyyteen tarvitaan oikea asenne, ja kokeilujen sekä epäonnistumisien kautta nuo ominaisuudet syntyvät ja kehittyvät. Tämän ymmärtäminen on minulle iso askel eteen päin. Yrittäjä on ihminen, joka yrittää. As simple as that.

 

 

 

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!