Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas ja helvetti

Kirjoitettu 29.05.19
Esseen kirjoittaja: Emilia Niemi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas ja helvetti
Kirjan kirjoittaja: Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä kirja oli älyttömän energisoiva. En tiedä, miksi en ollut lukenut sitä aikaisemmin, sillä olenhan aikalailla henkeen ja vereen yrittäjä itsekin. Kirja sisälsi monia innostavia tarinoita yrittäjyydestä ja myös näyttäen ne rumemmat puolet yrittäjyydestä. Yrittäjyys ei aina ole todellakaan ruusuilla tanssimista, ja minusta on hienoa, että tämä kirja tuo ne molemmat puolet esiin.

Kaikista motivoivin tarina oli minusta Suvi Vidgrenin kertomus. Reipas ja rohkea 22-vuotias joka päätti, että haluaa tuoda Vila liikkeen Suomeen. Päättäväisenä tyttönä hän haki Vilan yrittäjäksi, ja pääsi haastatteluun. Suurin ongelma oli mistä rahat? Liike vaatisi alkuinvestointeja ja Suvi omisti kutakuinkin kalleimmillaan vain oman polkupyörän. Tapaamisessa isot pamput olivat pohtineet Suvin nuorta ikää, mutta hänen reipas asenne ja innostuneisuus paistoi läpi. Suvi otti 250 000 euroa lainaa, sai vanhemmat takaajiksi ja perusti Vila liikkeen ensimmäisenä Suomeen. Aika hurjaa! Kun tuollaisen lainan ottaa kaksikymppisenä, silloin muuten ruvetaan tekemään. Tämä tarina kertoo myös siitä, että kun asenne on kohdallaan voi saavuttaa mitä vaan. Suvi on luonut henkilöbrändiä kovasti liike-elämässä ja on nykyään tunnettu henkilö. Suvin tarinassa kerrotaan myös, että hän oli vahvasta yrittäjä perheestä. Jos vanhemmat olisivat olleet tavallisia työntekijöitä, olisivatko he suostuneet lainantakaajiksi tai tukeneet Suvin ideaa kun hän oli niin nuori? Kyllä se vaan niin on kun omaa yrittäjä asenteen jo nuorena sitä lähtee tekemään suurempiakin asioita pelkäämättömästi. Suvin lause ”Jos et itse toteuta omaa unelmaasi, ei kukaan muukaan tee sitä puolestasi.” Tämä on mielestäni innostava lause. Yrittäjät ja tavalliset työssäkäyvät erottavat toisistaan siinä, että tavallinen työssäkäyvä unelmoi, mutta yrittäjä unelmoi ja toteuttaa ne unelmat. Kaikkihan osaavat luoda unelmia ja suunnitelmia, mutta kysymys, on kuka on tarpeeksi rohkea ottamaan härkää sarvista ja ryhtymään hommiin?

Kun aletaan jo puhua työntekijöistä, parastahan työllistämisessä on se, että saat itse valita ne oikeat ihmiset ympärillesi. Palkkatyössä sinun on taas kestettävä niitä ihmisiä, joita et ole valinnut. Elämän valintakysymyksiä, jälleen. Suvi oli tarkkana siinä, että hän valitsi oikeat henkilöt Vilaan töihin. Hän laittoi vain lehti-ilmoituksen, jossa haettiin työntekijöitä. Ei CV:tä, tarvitsi vain saapua paikalle, ottaa vuoronumero ja odottaa haastatteluun pääsyä. Olen kyllä tässä aivan samaa mieltä siinä, että CV:t ei loppujen lopuksi kerro ihmisestä juurikaan mitään. Kasvotusten ja keskustelun avulla pääset paljon syvemmälle.

Hauska sattuma Suvin tarinassa oli kun hän kertoi, että näkee unissa uusia ideoita ja siksi hän pitääkin muistivihkoa aina yöpöydällä, jotta voi kirjoittaa unessa näkemänsä ideat vihkoon. Minulla itselläni on aivan sama taktiikka. Näen joka yö hurjasti eri unia ja monesti niissä on ihan hyviä bisnesideoitakin. Eniten näen niitä, kun minulla on jokin konkreettinen projekti meneillään ja mietin jatkuvasti, mitä uutta projektiin voisi keksiä. Esimerkiksi saunakahvila on lähtenyt juurikin tällä tavalla, unissa ideoiden.

Toinen minua innostava tarina oli Mikko Kodisojan kertomus omasta yrittäjyydestään. Mikolla ei ollut kuin lukiotausta, mutta sitä suurempikin periksiantamattomuus. Mikko kertoi kuinka alussa soittaminen oli hirmuisen hankalaa, sillä hän oli ujo. Minusta tämä oli älyttömän sympaattista, sillä tähän samaan ongelmaan törmää Tiimiakatemialla joka päivä. Kaikki lähtee asiakaskontaktoinnista ja jostain on aloitettava.

Kodisoja kertoo, kuinka heidän yrityksessään kannustettiin epäonnistumiseen. Aina, kun joku epäonnistui hän sai shampanjaa. Kodisojan tarina on mielenkiintoinen siitä syystä, että he tekivät älyttömiä määriä pelejä ja he epäonnistuivat monia kertoja kunnes viimein onnistuivat. Se vaati vain sen yhden koukuttavan pelin, josta tuli hitti. Angry Birds on Suomessa todella tunnettu peli, ja on hienoa nähdä kuinka se on laajentunut globaalisti.

Yksi mielenkiintoinen tarina epäonnistumisesta. Missä vaiheessa on parempi lopettaa yritys? Missä vaiheessa oma sitkeys ja periksiannettavuus ei vaan enää riitä? Kirjassa on tarina maailman vanhimmasta yrityksestä, joka on kulkenut sukupolvien ajan. Kuitenkaan kaikki ei mene enää putkeen, ja taloustilanne ei parane. Silloin on oikea hetki lopettaa, kun ei ole varaa enää ottaa uutta lainaa. Kirjassa kerrotaan hyvä vertaiskuva tästä; Siinä vaiheessa on kuin peliriippuvainen, jonka on ymmärrettävä, ettei tämä ole enää kannattavaa. Voin kuvitella kuinka raskasta on myöntää itselleen, että tämä nyt ei onnistunut. Tämä maailman vanhin yritys joutui erottamaan kaikki työntekijänsä, joita oli monia kymmeniä. Yrittäjä kertookin, että tämä jättää jäljen väkisinkin. Seuraavan kerran kun yrittää, se piilee aina siellä muistikuvissa, mutta tietää ainakin mitä tekee toisin ensikerralla.

Aivan huikeita tarinoita yrittäjyydestä, sen haasteista ja sen onnistumisista. VAU. Se opin määrä, mitä näillä yrittäjillä on jäänyt yrittäjyydestä on käsinkosketeltavaa. Nämä yrittäjät ovat valmiita tekemään mahdottomia asioita, jos vain uskoo siihen mitä tekee. Ja vaikka tulee niitä epäonnistumisia, niistä noustaan ja mitä vaan voi tapahtua sen jälkeen.

Kuitenkin loppujen lopuksi nämä yrittäjät ovat vain tavallisia tyyppejä, joilla on ollut unelmia ja he ovat ryhtyneet toteuttamaan niitä. Kenellä vain, on mahdollisuus samaan! Yrittäjyys ei edes vaadi monien vuosien koulutusta vaan se on käytännön kautta oppimista. Tämä on kyllä itselle suuri unelma, joskus omata tällainen tarina yrittäjyydestä, ja kokemuksien kautta auttaa muita jotka ovat samassa tilanteessa. Uskon, että tulen lukemaan tämän kirjan vielä uudestaan, jos kaipaan motivaatiota. Sitä tämä kirja nimittäin pursuaa!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!