Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas ja helvetti

Kirjoitettu 09.12.15
Esseen kirjoittaja: Ville Komaro
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas ja helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen ja Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 3.5. Yrittämisen klassikot, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Yksi asia ainakin yhdistää kaikkia menestyneitä yrittäjiä ja yrityksiä. He osaavat unelmoida ja he ovat valmiita painamaan perse ruvessa hommia unelmansa eteen. Se ei tarkoita sitä, että pitää osata ja tehdä kaikki itse. Kuten Niklas Hed kirjassa sanoo: ”Pystyn oppimaan vaikka mitä, jos mua kiinnostaa, mutta jos mua ei kiinnosta mun on tosi vaikea tehdä sen eteen mitään. Olen superlaiska, jos ei nappaa. Delegoin sellaiset asiat tosi nopeasti niille, jotka ehkä nauttivat niistä enemmän.” Delegointi ei ole laiskuutta eikä typerää. Se on fiksua ja tehokasta. Kyllä sitä itsekin alussa luuli, että joka ikinen homma täytyy osata ja pystyä tekemään itse, mutta äkkiä sen huomasi että näin ei ole ja keskittyminen kiinnostaviin ja oman vahvuusalueen asioihin joudutti hommia huomattavasti eikä päivät tuntuneet enää nii raskailta, vaikka ne pitkiä olivatkin.

Olen lukenut joskus aiemminkin aiheesta ettei yrityksen menestys perustu tuuriin eikä yrityselämässä lottovoittoja tunneta. Näin toteavat myös Rovion perustajat.

”Rovion menestys ei perustu tuuriin vaan jumalattoman kovaan duuniin.”

Opinnäytetyössäni selvisi, että kaikki suuria ja menestyviä innovaatiota keksineet ovat keksineet ensin kasapäin heikkolaatuisempia ideoita näin oli myös roviolla. Ideoiden määrä korreloi laadun kanssa. Innovaatiot ovat yksi yrityselämän tärkeimpiä kilpailuvaltteja, joten seuraava kannattaa ottaa tosissaan.

Onko menestyvillä innovaatioiden tekijöillä joitakin yhteisiä ominaisuuksia? Onko sellaisia yksittäisiä seikkoja olemassa, jollaisia löytyy jokaiselta huippuideoita kehittävältä ihmiseltä? On: menestyneimmät kehittäjät sekä innovoijat tuottavat sekä toteuttavat erittäin suuren määrän ideoita.

Ideoiden laadun kanssa korreloi itse asiassa vahvimmin ideoiden määrä. Kun katsoo lähemmin uusien tuotteiden, laulujen kirjojen, tieteellisten artikkelien, strategiakäsitteiden ja ideoiden lukumäärää – alasta ja paikasta riippumatta – huomaa, etteivät ne jakaudu tasaisesti. Millä tahansa luovan toiminnan alueella on tavallista, että 50 prosenttia kaikista uutuuksista on 10 prosentin kehittämiä. Jotkut yksilöt tai luovat tiimit keksivät kymmenen, sata tai jopa tuhat kertaa enemmän ideoita kuin kollegansa. Eniten ideoita keksineet antavat myös merkittävimmän innovaatiopanoksen. Esimerkiksi Pablo Picasso teki 20 000 taideteosta, Einstein kirjoitti yli 240 artikkelia, Bach sävelsi kantaatin joka viikko, ja Thomas Edison jätti ennätysmäiset 1039 patenttihakemusta.

Hedin mukaan yhtiö on löytänyt menetelmiä, joiden avulla samasta porukasta saadaan kymmenkertainen määrä ideoita. Tunnin brainstorm riittää pitkälle. Sen aikana pystytään luomaan kymmenen uutta peli-ideaa, jos tiimi luottaa intuitioon ja keskittyy juttuihin, jotka sytyttävät.

Mikä yrittäjyydessä on hienointa ja mitä minä tavoittelen

Olen kelannut varmaan sata kertaa sitä, että mitä tulen tekemään Tiimiakatemian jälkeen. Yksi asia/toive elää vahvasti. Haluan olla yrittäjä. Haluan tehdä töitä itselleni, oman unelmani eteen. Haluan olla vastuussa niin suurista voitoista kuin suurista häviöistäkin. Haluan ehdottomasti valinnan vapauden siitä kenen kanssa töitä teen ja haluan pystyä omalla toiminnallani vaikuttamaan saamaani palkkaan. Haluan pitää tietynlaisen vapauden siinä, että voin pitää lomaa silloin kuin haluan ja niin paljon kuin haluan. Haluan tehdä itselleni mielekästä duunia. Tässä kohtaa täytyy muistaa, että itselle mielekäs duuni voi olla samaa duunia mitä teet jo jollekin toiselle yritykselle, mutta uskokaa tai älkää niin tunne samasta työstä on täysin eri silloin kuin teet sitä itsellesi.

Tavoittelen osittain yrittäjyyden kautta tilannetta, jossa minun omat toimeni ja sijoitukseni tuottavat ”passiivisesti” rahaa, jolla voin elää. Kutsun sitä myös taloudelliseksi riippumattomuudeksi. Rakastan matkustamista ja tällainen tilanne antaisi minulle aikaa keskittyä kaikkeen muuhun paitsi aamu seiskalta heräämään siksi, että tätyy tehdä rahaa, jotta voi maksaa laskut.

Täytyy olla valmis tekemään töitä sen eteen, ettei tarvitsisi tarrata kiinni oravanpyörään. Tiedän, että teoriassa tämä on peace of cake, mutta käytännössä vaatii pirun kovaa duunia, nöyryyttä, kontakteja, uskallusta uusiin asioihin, heittäytymistä ja uskoa omaan tekemiseen. Olen valmis!

Yrittäjyys on minulle taivas ja oravanpyörä helvetti.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!