Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas plus helevetti part 2

Kirjoitettu 29.11.15
Esseen kirjoittaja: Teemu Kukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti vol.2
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen, Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Uskomattomia tarinoita onnistumisista ja tiestä joka vei yrittäjät äärimmilleen rajojensa yli. Jokaisen tarinan kohdalla herää kysymyksiä, miten olisin itse toiminut ja olisiko minusta ollut siihen. Vaikka kirjan kootut tarinat tartuttavat innostusta ja motivaatiota, ovat ne silti jokaisen omia tarinoita. Kertomukset jokaisen omista kokemuksista sisältävät samoja menestykseen vaadittavia elementtejä, kuten työnteon, intohimon ja luovuuden olla luovuttamatta.

”Genius is 1% inspiration and 99% perspiration.” – Thomas Edison

Uskon ihmisen kykenevän uskomattomiltakin näyttäviin suorituksiin jo näiden kolmen elementin avulla: tekeminen, intohimo ja luovuus. Löytämällä oman intohimonsa, eli kiinnostuksensa jotain asiaa kohtaan rakkaudesta lajiin ideologian kautta, voi kuka tahansa puskea tiensä menestykseen. Mutta pelkällä intohimolla ei pärjää, vaan menestys vaatii suurimman osan hikoilua, eli työtä. Tässä voisi uskoa että laiskat ihmiset karsiutuisivat pois, mutta minä en ole sitä mieltä. Ilman laiskoja ihmisiä olisimme vielä kivikaudella. Jos olet aina valmiina tekemään vaaditun työmäärän, ei sinulla ole koskaan aikaa jäädä keksimään helpompaa ja tehokkaampaa työtapaa. Laiskuus on siis luovuutta tehdä vaadittu työmäärä vähemmällä vaivalla. Mieleeni tulee vasta uutisissa mielipiteitä jakanut artikkeli koodaajasta, joka koodasi itselleen ohjelman tekemään kaiken työn puolestaan. Ihmiset haukkuivat häntä laiskaksi, kun taas toiset ylistivät neroksi. Oma mielipiteeni on että hän on molempia. Nero hän todellakin on keksiessään tavan tehdä työstä helpompaa, mutta laiska myös jos hän ei suuntaa vapaaksi jäänyttä aikaansa rajojensa rikkomiseen. Kultainen keskitie laiskuuden/luovuuden ja hikoilun/työnteon välillä on siis ihanne paikka. Aina tulisi löytää itsensä epämukavuus alueelta ja samalla löytää keino tehdä siitä omanlaisensa mukavuus alue. Tässä jää siis intohimo ja inspiraatio aika vähäiselle osalle, kun laskemme luovuuden laiskuuden kautta osaksi työprosessia.

Uskallus

Mitä sitten kun on löytänyt intohimonsa ja inspiraationsa jotain asiaa kohtaan? Uskallus lähteä seuraamaan tätä uutta tietä kaikkine esteineen on se mikä synnyttää näitä uskomattomia tarinoita. Uskallus toteuttaa itseään, omia ideoita ja puskea eteenpäin luovuttamatta ovat minusta jokaiselle erittäin suuria haasteita, etenkin suomalaisille. Suomessa sanonnatkin ovat monesti epäkannustavia tekemisen suhteen. ”Se joka kuuseen kurkottaa se katajaan kapsahtaa” ”Itku pitkästä ilosta” ”Eivät asiat tekemällä parane”. Suomalaisen perus asenne olla vaatimaton ja tehdä työtä josta pääsee valittamaan, tuntuu olevan kuin eroon pääsemätön kansanperimä. Vieläkin jo peruskoulusta asti pyritään kitkemään lasten intohimo ja uskallus kokeilla rajoja. Lapsen nauttiessa piirtämisestä opettajat kannustamisen sijaan kertovat työn hedelmän olevan tyydyttävän tasoa ja kertovat ettei hänestä mitään taiteilijaa ole tulossa. Jos et ole luonnollisesti lahjakas jossain pienestä lähtien, tyrmätään jokainen tulevaisuuden unelmasi jo heti alkuunsa. Mistä siis löytää uskallusta itsensä toteuttamiseen? Minusta vastaus piilee kokeilemisessa, kannustamisessa ja uskomisessa muihin, sekä itseensä.

Tiimiakatemialla onkin hyvä kannustava ilmapiiri, jossa pääsee kokeilemaan ja testaamaan rajojansa, ilman että jokaista tekemistäsi arvosteltaisiin kriittisesti. Munaaminen on ennemminkin kannustavaa ja suositeltavaa oppimisen merkeissä. Jos tyrit, ota opiksi ja kokeile uudestaan. Tiimin tuki ja yhteisön kannustava ilmapiiri tuovat mahdollisuuden jokaiselle itsensä toteuttamisen kautta intohimonsa löytämiseen. Käytännössä tiimin sisällä tämä toimii ennakkoluuttomuutena toisen unelmia kohtaan ja pienenä tönäisynä tekemisen suuntaan. Rohkeutta on tavoitella unelmaansa, mutta myös auttaa toista uskaltamaan tavoitella omaansa.

Ilman toista ei ole toisen menestystä

Mielenkiintoinen lause. Yksin ei pitkälle pääse, vaikka suomalaisen yrittäjän tie onkin yksinäinen. Yrityksen puolelta katsottuna lause viittaa kilpailukykyyn ja siihen miksi yritykset menestyvät kilpailutetulla alalla. Tiimin osalta katsottuna tykkään ajatella lausetta kahdelta kantilta. Ilman toista tiimiä ei ole toisen tiimin menestystä. Tällä tarkoitan nykyistä tilannettamme Driimin ja Bisneran välillä. Meillä on eräänlainen harmonia toisilta oppimisen suhteen. Toki yritysten välillä on se vaadittu kilpailu vietti, mutta sekin on vain tervettä kilpailua. Otamme opiksemme toisten virheistä, kummankin kuitenkin ollessa omanlaisensa ”yksilö”. Toinen tapa ajatella lausetta on tiimin sisäinen tapa käsitellä asioita. Ilman toista ei ole toisen menestystä, tarkoittaen toinen toisensa haastamista, puskemista ja kannustamista. Innolla haluan nähdä pysyykö tämä asenne loppuun asti ja miten se näkyy omassa arkielämässä ystävien ja perheen seurassa. Jos ei muuta käteen jää niin sitten tämä: Jokainen tekee oman tarinansa, mutta on hauskaa olla osana muiden tarinoita. Pyrinkin siis kylvämään kannustavaa ilmapiiriä ympärilleni ja kitkemään negatiivista suhtautumista toisten unelmia kohtaan, niin arjessa kuin työelämässä. Pyrin tarjoamaan apuani toisten painiessa uskalluksen kanssa, sekä haastan heitä menemään pidemmälle. Haluan saada ympärilläni olevat kukoistamaan. Se on intohimoni.

 

Teemu Kukkonen

Osuuskunta Driimi

teemu@driimi.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!