Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas+helvetti 1

Kirjoitettu 21.05.17
Esseen kirjoittaja: Iiris Nokka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas+helvetti 1
Kirjan kirjoittaja: Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pinkkuvuoden esseitä 12/2016

Ensimmäisen Taivas+Helvetti – kirjan sain lukiossa yrittäjyyslinjalla. Oli menossa vasta lukion toinen vuosi, jolloin pääsin ensimmäistä kertaa tiukasti kiinni yrittäjyyden maailmaan.

Kolmen kaverini kanssa yhdistimme voimamme, ja perustimme KäKi NY:n (Käytetyt lukioKirjat). Karhulasta oli juuri lopetettu Suomalainen Kirjakauppa ja jo vain sen takia bisnes kuulosti järkevältä. Sitä ennen olimme miettineet esimerkiksi käsitöiden tekemistä ja myyntiä, mutta onneksi emme päätyneet siihen. Pyysimme vahtimestariltamme kaapin koulun kirjastoon, ostimme kassalippaan ja aloimme ostamaan käytettyjä lukiokirjoja. Koulun aulassa myimme kirjoja ruokavälitunnilla, ostimme lisää lukiokirjoja ja markkinoimme itseämme Facebookissa. Erittäin simppeliä – mutta se toimi! Abivuoden syksyllä lopetimme hiljalleen yritystämme, muistoina esimerkiksi Kotka-Hamina –alueen toisen asteen paras yritys sekä paras yritysesittely. Vaikka kaveriporukka yrityksen takana olikin tuttu jo monen vuoden takaa, yhdessä yrittäminen oli yllättävän haastavaa. Suurin miinus oli se, että motivaatio ei ollut kaikilla kovin korkealla.

Ensimmäisen kirjan lukiessani innostuin eniten Riku Korhosen tarinasta, koska hän oli NY-yrityksensä kanssa noussut korkealle jo lukioaikana. Hän lähti pienestä ja olikin löytänyt markkinaraon, jossa pärjätä. Se antoi voimaa itselleen ja voimaa tarpoa kohti unelmiaan –omaa yritystä.

Lukion loppupuolella olin tutustumassa työelämään Kotka-Hamina -seudun kehittämisyhteisö Cursorilla, jolloin sain käteeni toisen Taivas+Helvetti – opuksen.

Otin kirjan mukaan kesäksi saareen, kun lähdin pyörittämään kioski-kahvilaani. Pidin sitä kioskin kaapissa –ja kaivoin sen esille vain erityisinä hetkinä. Se hetki oli voinut olla joko sadepäivä, jolloin asiakkaita ei ollut nimeksikään, tai joku päivä, jolloin olin saanut oikein hyvää palautetta! Se oli siis palkinto tai motivaation lähde, josta sain tarmoa. Kun luin jonkun nousseen konkurssista uudelleen jaloilleen, tuntui pienen ja vakiintuneen kioskin pyörittäminen riskittömältä ja yhden kesän eläminen saaressa elämykseltä.

Eräs kesäpäivä jatkoin Taivas+Helvetti –kirjan lukemista ja törmäsin siellä Vilan perustaja kertomukseen. Siinä hetkessä tunsin suurta kiitollisuutta ja ylpeyttä siitä, että pääsin juuri Tiimiakatemialle – vaikka en vieläkään tiedä mitä kaikkea koulu voi minulle mahdollistaa! Vihdoin toivoin, että lukiossa kohtaamani ongelma yhteisön motivaatiosta tekemistä kohtaan oli selätetty. Vain taivas on rajana!

Kirjasta parhaiten mieleen jäi Rauni Kukkosen tarina ja Kaslink Foodsin nousu vaikeilta ajoilta. Se kertoi suuren luokan yrityksistä ja heidän kilpailustaan; se on kovaa. Tarina jäi mieleen ehkä siksi, että siinä käsiteltiin paljon Venäjän kauppaa. Koska olen itse Kaslink Foodsin tavoin Kymenlaaksosta, Venäjä on siellä kova juttu. Ihmettelinkin, miten vähän siitä puhutaan täällä Jyväskylässä. Aion vielä selvittää bisnesmahdollisuuksia Venäjälle ja tutustua siihen kulttuuriin. Se on minun tavoitteeni ensimmäisenä vuonna.

Venäjän markkinoilla ehkä eniten kiinnostaa sen erilaisuus. Siellä pelataan suhteilla (toki merkitys myös Suomessa kasvaa koko ajan)ja koko maa on suuri mysteeri. Kieli on mielenkiintoinen ja koko ajan kehitettävissä oleva, joskin melko tärkeä venäläisten kanssa asioidessa. Venäjällä on erittäin suurta potentiaalia ja volyymia erilaisille bisneksille: kun en vielä tarkkaan tiedä mitä haluaisin tehdä, voin vielä miettiä ja mutustella sitä. Haluan myös rikkoa käsityksiä siitä, että Venäjä on Suomelle pelkkä vihollinen ja suuri pelottava maa tuossa vieressä. Haluan todistaa, että pelko on turhaa ja yritysten täytyisi rohkaistua ja lähtä reippaasti markkinoita kohti. Enkä tarkoita vain itäistä Suomea ja kaakkoa vaan pikkuhiljaa koko Suomea.

Varmaan lukiossa suureksi unelmakseni muodostui se, että minulla on joskus oma yritys. Sen unelman aion vielä joskus toteuttaa, mutta toivottavasti enemmän kuin toiminimenä!

Iiris Nokka

https://tavotteenamia.wordpress.com/

Tagit: , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!