Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas+Helvetti

Kirjoitettu 13.12.18
Esseen kirjoittaja: Monika Tuurala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas+Helvetti
Kirjan kirjoittaja: Teho Puustinen ja Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas+helvetti- kirjan ensimmäinen osa oli mielenkiintoista luettavaa. Kirjaan on tiivistetty hyvin yrittäjien tarinat helposti luettaviksi. Olen jo aiemmin aloittanut kyseisen kirjan, mutta silloin kirjan lukeminen ei innostanut. Luulen sen johtuvan siitä, että silloin yrittäjätarinat eivät olleet ajankohtaisia, saatika niihin ei ollut oikein mitään kosketuspintaa. Itse en kuitenkaan ole aina ollut kiinnostunut yrittäjyydestä.

Perheeseemme tuli firma noin 5 vuotta sitten. Silloin olin ylä-asteelainen, eikä aloituksessa kiinnostanut olla mukana. Toki myös se, että näkee vierestä työmäärää ja tekemistä, tuli välillä olo ja siitä sai myös kuulla, että älä sitten ikinä ryhdy yrittäjäksi, toki puoliksi vitsillä.  Mutta uskon kuitenkin siihen, että kyllä se yrittäjämäinen asenne tarttuu väkisinkin. Puoliksi yrityksen asioihin on vedetty kyllä pakolla, sillä meillä lasten on autettava. Yrittäjän vapaus ja vastuu kuitenkin kiehtoo.

Helposti ulkopuolisena mieltää, että yrittäjät olisivat valmiita jo aloittaessaan tai syntyneet yrittäjäksi ja olisivat sitä luonnostaan. Kirjankin perusteella jo huomasi aloittavien yrittäjien todellakin olevan aloittelijoita. Harvalla on mitään hajua mihin he ovat ryhtymässä, saatika mitä kaikkea tulee eteen. He vain tekevät sitä mistä tykkäävät ja loput asiat vain laitetaan hoitumaan. Välillä vastaan tulee ihmisiä, joista näkee heti, että tässä on yrittäjien yrittäjä. Esimerkiksi olin yhdessä palaverissa, jossa oli neljän eri yrityksen yrittäjiä. Muut pohtivat pitkään kaikkea mikä haittaa kyseisen tapahtuman järjestämistä, mutta yksi sanoi suoraan, että hei, eiköhän vain tehdä tämä, tällaisia on ennekin järjestetty päivässä. Yrittäjä on ihminen, joka laittaa asiat järjestymään, toki pitäen jonkun järjen äänen päässä.

Oli lohduttavaa huomata, että moni ei onnistunut ensimmäisellä kerralla.  Eli jos lähdet täysillä tekemään jotain, mutta kaikki meneekin pieleen niin ei pidä lannistua vaan jatkaa yrittämistä. Tiimiakatemiallakin oppineena, tekeminen on ydinasia. Kun tekee jotain, niin löytää varmasti jonkun oman jutun. Tekemällä myös tapaa paljon uusia ihmisiä, joista voi taas poikia jotain hyvää jatkossa. Täytyy haastaa itseään, tehdä jotain, mistä ei ole kokemusta, luvata hieman liikaa ja mennä pois mukavuusalueelta. Ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin, vaan kannattaa pyytää apua. Meillä apu on hyvinkin lähellä, sillä kokonainen akatemiallinen on ympärillämme koko ajan, täytyy vain oppia hyödyntämään sitä ja omaa tiimiä.

Tiimiakatemian kannalta Taivas+ Helvetti oli hyvä ensimmäinen kirja, sillä pääsi hyvään yrittäjien ja tekijöiden fiilikseen ja sai innostusta. Itse olen helposti ihminen, joka pohtii etukäteen ja pelkää epäonnistumista, joten oli hyvä lukea myös jutuista, jotka eivät saaneet tulta alleen eivätkä ihmiset silti siihen kuolleet. Meillä on vielä hyvä pohja Tiimiakatemialla kokeilla asioita, sillä voimme rauhassa myös epäonnistua. En halua kuulostaa siltä, että epäonnistuminen olisi luonnollinen seuraus tai ettei puskettaisi kohti onnistumista kaikin voimin. Mutta monesti epäonnistumisen pelko rajoittaa tekemistä. Jos tietää etukäteen, että kaiken mennessä pieleen, kaikki on edelleen ok ja voit motorolan kautta oppia tekemästäsi, otat helpommin riskejä. Me kaikki tykkäämme niin sanotusta vertaistuesta. Yrittäjille ja yrittäjämielisille tämä kirja on jotain sinnepäin. Siitä saa tukea epäonnistumisissa, että myös muut tekevät niitä, eikä siihen maailma kaadu. Kirjasta saa hyvää buustia tekemiseen. Ennen kaikkea se kannustaa yrittämään, olemaan lannistumatta ja näyttää, että kovalla työllä voi onnistua. Moni aloitti hyvin alkeellisista oloista liiketoiminnan kannalta, ei uskaltanut ottaa puhelinta käteen ja soittaa mahdollisille asiakkaille, mutta nykyään heillä on menestyvä yritys.

En itsekään tiedä mitä haluan tiimiakatemian jälkeen, haluanko olla yrittäjä vai töissä toisella. Voisin antaa panokseni jonkun toisen yritykseen tai toisaalta uskon siihen, että jos eteen tulee jotain, mikä vaatii tai kannattaa yritystoimintaa, niin voisin siihen lähteä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!