Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas+helvetti

Kirjoitettu 02.12.13
Esseen kirjoittaja: Atte-Markus Virkkunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: taivas+helvetti
Kirjan kirjoittaja: terho puustinen ja mika mäkeläinen
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

 

Mika Mäkeläisen ja Terho Puustisen kirjoittamassa kirjassa Taivas+Helvetti on 21:n suomalaisen yrittäjän tarinat omasta urastaan yrittäjänä. Lyhyitä ja mukaansatempaavia “elämänkertomuksia” on samoissa kansissa niin monta, että jokaisen lukijan on helppo löytää niistä edes yksi johon samaistua. Yrittäjät kertovat onnistumisistaan ja epännistumisistaan sekä matkastaan kohti saavutuksia, olivat saavutukset sitten kauneushoitolan pyörittämistä mahdollisimman tuottavalla tavalla tai oman yhtiön viemistä pörssiin.

 

Vaikka kirjassa on yli kahdenkymmenen eri yrittäjän tarinat, heistä kaikilta löytyy yhtäläisyyksiä. He eivät luovuttaneet missään vaiheessa, vaan jatkoivat haasteista riippumatta. Tähän vaikuttaa varmasti heidän oma luottamuksensa omaan tekemiseen ja selkeä visio siitä, mihin suuntaan ollaan menossa. Tietynlainen periksiantamattomuus on myöskin pinnalla jokaisen tarinan kohdalla. Kohti määränpäätä on jatkettu painamista vaikka kuinka olisi ollut joku muu tilanne elämässä päällä. Vaikka kyseessä olisi ollut oma syöpä tai pojan kuolema tai rahoitusvaikeudet niin silti.

 

Mäkeläinen lopettaa kirjan omaan tarinaansa ja jättää ilmoille kysymyksen: mistä haaveilisin  jos en pelkäisi? Tämä sai minut miettimään pelkojani. Mitä tekisin jos minulla ei olisi pelkoja lainkaan? Epäonnistuisin ja niin vitusti. Itselläni suurin ongelma on epäonnistumisen pelko ja virheiden välttäminen. Ullakin heitti tän meidän treeneissä ilmoille, yksi suurimmista peloista mitä ihmisillä on on nolatuksi tulemisen pelko. Pinnallisella tasolla pelkään kirjoittamista ja sitä, ettei kukaan ymmärrä tekstiä jota kirjoitan. Tämä kuitenkin on vain pieni pintaraapaisu taustalla olevasta isommasta ongelmasta: pelkään tehdä virheitä.

Virheiden tekeminen kuuluu yrittämiseen. Virheitä karttamalla ei pääse eteenpäin, sillä se rajoittaa uuden kokeilua ja idoiden viemistä toteutuksen asteelle. Virheitä tekemällä oppii uutta ja saa aikaan vaikka mitä erilaista, jota ei vielä ole, ja virheiden tekemisen pelosta yli pääseminen on yksi tärkeimmistä yrittäjän ominaisuuksista jota minun tarvitsee harjoitella. Virheiden tekemisessä on jotain hyvääkin, jos niistä osaa ottaa opiksi. Siinä minulla on paljon petrattavaa vielä tuleviksi vuosiksi.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!