Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas+Helvetti vol.2

Kirjoitettu 19.11.14
Esseen kirjoittaja: Mikko Niemelä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti vol. 2
Kirjan kirjoittaja: Mika Mäkeläinen ja Karo Hämäläinen
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Mika Mäkeläisen ja Karo Hämäläisen Taivas + Helvetti vol. 2 oli aika pakko-ostos. Edellinen osa iski meikäläiseen viime joulun alla ja otinkin lukuun vähän kevyemmän kirjan tasapainottamaan lukuohjelmaa.

Jos nyt vähän vertailee edelliseen osaan niin, plussana mainittakoon se, että vol.2 sisälsi paljon enemmän minulle tuntemattomia yrittäjiä ja tarinoita. Teema ”Ilman toista ei ole toisen menestystä” puhutteli ja kirjanlukuun yhdistetty Kasvu Open finaali Paviljongilla toimi yhtälönä hyvin. Aion tässä esseessä käydä läpi kirjan teemaa Tiimiakatemian näkökulmasta ja sitä, mitä yrittäminen vaatii.

 

Miksi yrittäjä menestyy?

Tarvitaan halu. Palava halu. Halu onnistua omassa tekemisessään. Kirjaan oli valittu mielestäni tosi monta ns. pohjan nähnyttä yrittäjää. Veljesriidat, isä-poika-suhteet, lääkeriippuvuus, uupumus. Mikä ratkaisee? Jokaisessa tarinassa halu oli suurempi kuin mikään este ja pelko. Valtava halu poissulkee myös asioita joiden muuten luulisi vaikuttavan lopputulokseen. Syyrialainen mies perustaa 10milj.€ liikevaihtoisen marketin Suomen ja Venäjän rajalle. Ei sillä ole väliä mistä tulet kunhan on se halu. Taannoin verotietopäivänä a.k.a suomalaisen kateellisuuden päivänä otsikoita nostatti turkkilainen mies, joka myi kebablihan tuontiyrityksensä ja teki itsestään miljonäärin. Mun mielestä on älyttömän hyvä juttu, että Suomessa jokaisella on tasavertaiset mahdollisuudet yrittää ja onnistua. Mutta en nyt ota yhtään kantaa siihen miten verotuksella ammutaan omaan jalkaan. Pysytään positiivisena.

Tietysti sitä aina puntaroi itseään lukiessa tällaistä kirjaa. Millainen yrittäjä minä olisin? Vastataan nyt ihan suoraan. Ihan lampaantissi.  Ei mulla ole juttua minkä eteen tekisin kellon ympäri töitä. En ole löytänyt tai kehittänyt tai edes etsinyt liikeideaa mikä veisi jalat alta. Olen kyllä mukana monessa, mutta en omista vielä sitä tarvittavaa halua. Tästä johdattelusta pääsenkin aasinsillalla kirjan teemaan ja siihen miten Tiimiakatemia vastaa siihen.

 

Ilman toista ei ole toisen menestystä

Kuten jo monesti kirjassa painotettiin. Menestymiseen tarvitaan se ”toinen”. Tukiverkko, läheiset, hyvät työntekijät tai omistajat. Meillä on Tiimiakatemialla tarjolla loistava tukiverkko, oma tiimi tai isommassa mittakaavassa koko talo. Osataanko me käyttää sitä? En tiedä. Tuntuu, että itse olen herännyt vasta tänä syksynä tiimioppimiselle ja mitä sillä voi saavuttaa. Oma tiimi on mahtava voimavara, kun mietitään esim. mikä valmius on synnyttää, ideoida tai tehdä isompaa projektia yhdessä. Ehkä itse kaipaisin jotain millä voisi saattaa yhteen ihmisiä jotka tekevät samantyyppisiä projekteja. Lähinnä vaihtamaan näkemyksiä ja ideoita. Oli ohjattua tai ei, olen huomannut, että on tosi hyödyllistä käydä vähän jauhamassa ympäri taloa ja saamassa palautetta. Tähän pitäisi rohkaista.

 

Palataan vielä kirjaan

Suosittelen ehdottomasti tätäkin Taivas+Helvetti – kirjaa. Hieno teos, sopivan kevyt, mutta motivoi p a l j o n. Mielenkiintoisimmat  yrittäjätarinat olivat,

 

  1. William Wolfram / DealDash
  2. Riku Korhonen / RikuCo
  3. Pertti Yliniemi / Lapland Hotels

 

”Royals and War Generals believe they can change the world – Entrepreneurial teams do”.

 

 

Mikko Niemelä
Ideaosuuskunta Into
mikko@lision.fi
+358405342922

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!