Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas+Helvetti vol 2

Kirjoitettu 30.08.16
Esseen kirjoittaja: Tomi Kosonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas+Helvetti vol 2
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen ja Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Uskalla unelmoida, tavoittele tähtiä ja laskeudut kuuhun. Mitä tekisit jos uskaltaisit?

 

Itselläni on enää puoli vuotta Tiimiakatemian uraa jäljellä, mutta todennäköisesti yrittäjän urani on vasta alussa. Kysymys onkin mitä yrittäisin?

 

”Jos on yrittäjä, pitää tehdä paljon päätöksiä. Lentäminen on jatkuvaa päätöksen tekemistä: mikä on seuraava suunta ja asia? Jos jahkailee ja pähkäilee, lentämisessä tilanne meni jo.”

                                                                                                             Marko Mäkinen

 

Kesällä lukiolaisten kanssa ylläpidetty huonepakopeli sai hyvän vastaanoton Juankoskella, joten olisiko siitä mahdollista saada jotain suurempaa? Päätoimisesti en varmastikaan halua pakopeliyrittäjäksi, mutta osana kokonaisuutta se voisi olla mahdollinen varsinkin kun vieressä sijaitsee Tahkon matkailijamäärät. Mutta mikä voisi olla se oma tavoitteeni? Missä minä voisin olla paras?

 

 

Onnistuminen yrittäjänä vaatii usein tuhottomasti töitä sekä jotain uniikkia. Mitä uutta minä pystyisin maailmalle tarjoamaan ja minkä vuoksi olisin valmis tekemään mitä vain? Ideoitahan itselleni aina silloin tällöin juolahtaa mieleen, mutta ainakaan tällä hetkellä ei mitään mikä saisi omatkin sukkani pyörimään jaloissa.

 

 

Mutta kun sen homman löytää pitää miettiä myös tiimiä, minkä kanssa menestystarinan voi rakentaa. Harvan asian pystyy saavuttamaan yksin, joten täytyy löytää oikeat henkilöt, joiden kanssa voi viedä ideoita eteenpäin. Tärkeää on saada oikeassa määrin ja oikeanlaista palautetta, tukea, kritiikkiä sekä kannustusta tekemiseen, jotta saa itsestään parhaan irti.

 

 

”Täytyy säästää happea” Aina ei voi painaa täysillä, vaan pitää osata myös hellittää välillä. Sitä mikä on oma raja tai tapa tätä hoitaa en vielä tiedä. Toiset haluavat nauttia elämästä työnteon ohessa kun taas toiset nauttivat suuren osan elämästään työtä tehden. Varmaa on se, että yrittäessä töitä riittää, mutta mikä on oma tilanne siinä vaiheessa?

 

 

”Parempi olla hyvä siivooja kuin huono kirurgi.”

Mohamad Darwich

 

 

Kannattaa keskittyä siihen missä on kokee itse olevansa hyvä ja haluavansa olla paras. Täytyy osata tehdä töitä järkevästi, eikä turhaan kannata uhrata aikaa sille mikä ei vie eteenpäin tai ei vie eteenpäin tarpeeksi nopeasti. Yrittäjänä tulee eteen hetkiä jolloin joutuu uhraamaan vapaa-ajastaan tai palkastaan yrityksensä eteen. Uhrauksia joutuu tekemään paljon, mutta täytyy pystyä näkemään myös yrittäjyyden hyvät puolet mm. vapaus toteuttaa itseään.

 

Täytyy olla hullu ryhtyessään yrittäjäksi, kun miettii tuhotonta työmäärää ja pientä palkkaa. Lisäksi osa pitää yrittäjyyttä vieläkin pahana, kun yrittävät viedä palkansaajien rahat. Esimerkiksi Juankoskella ikivanhasta tehtaan johto – työläiset – maanviljelijät – näkemyksestä on vieläkin viitteitä. Ei ennen välitetty siitä miten tehtaalla meni, ainoastaan ratkaisi se, että oliko töitä ja saiko palkka. Nyt useissa yrityksissä tilanne on muuttumassa ja pyritään saamaan henkilöstöäkin kiinnostumaan yrityksen menestyksestä sekä pyritään saamaan merkitys omallekin työpanostukselle. Kun henkilöstö alkaa tajuamaan oman työpanoksensa merkityksen, hekin ymmärtävät onko heistä oikeasti apua yritykselle. Kun on, heitä harvemmin irtisanotaan ensimmäisten joukossa.

 

 

Yrittäjyys vaatii visioimiskykyä, eikä ennustajan lahjoistakaan haittaa olisi. Tulevaisuus tuo tullessaan aina yllätyksiä, positiivisia ja negatiivisia. Niihin pitäisi pystyä reagoimaan mahdollisimman hyvin, mahdollisimman lyhyessä ajassa. Se vaatii taitoa fokusoida oikeisiin asioihin, mutta yleensä myös ripaus onnea. Onnikin pitää yleensä ansaita. Esimerkiksi jalkapallossa vaaditaan usein onnea, että maali syntyy. Mutta mitä useammin pääsee lähelle vastustajan maalia, mikä vaatii töitä, sitä suurempi todennäköisyys onnellekin on. Sama juttu myös yrittämisessä, et voi vain odottaa omassa päädyssä ja toivoa hyvää onnea. Täytyy lähteä kohti vastustajan maalia ja haasteita, toisista vastustajista selviät taidolla ja välillä tarvitset myös hiukan onnea matkaan. Hyvällä taktiikalla ja kovalla työnteolla pääsee usein pitkälle.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!