Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Talous ja olemattomat esteet

Kirjoitettu 31.03.15
Esseen kirjoittaja: Saija Valkonen
Kirjapisteet: 7
Kirja: Totuus taloudestasi; Vaurastumisen perusteet; Osta, vuokraa, vaurastu
Kirjan kirjoittaja: Terhi Majasalmi; Mikko Sjögren & Ilkka Hikipää; Joonas Orava & Olli Turunen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Talous ja olemattomat esteet

Terhi Majasalmi: Totuus taloudestasi
Mikko Sjögren & Ilkka Hikipää: Vaurastumisen perusteet
Joonas Orava & Olli Turunen: Osta, vuokraa, vaurastu
Christina Forsgård

Kirjoitettu 2.2.2015

 

Olen viime aikoina lukenut paljon vaurastumiseen liittyvää kirjallisuutta, sillä vaurastuminen ja taloudellinen riippumattomuus ovat tavoitteitani. Kävin myös tiimini tyttöjen kanssa Vauras Nainen –koulutuksessa, joka oli erittäin antoisa – kiitos Terhi Majasalmen, Totuus taloudestasi –kirjan kirjoittaja. Tämän esseen innoittajina Majasalmen lisäksi toimivat Mikko Sjögrenin ja Ilkka Hikipään kirja: Vaurastumisen perusteet sekä Joonas Oravan ja Olli Turusen kirja: Osta, vuokraa, vaurastu. Kaikki edellä mainitut kirjat ovat helppoa luettavaa taloudesta ja asuntosijoittamisesta. Seuraavassa hieman omia ajatuksiani kirjojen pohjalta.

 

Oma sitoutuminen ratkaisee.

Majasalmi kirjoittaa kirjassaan, että saamme kaiken mitä haluamme vaikkemme välttämättä saisikaan sitä heti. Siinä kohtaa punnitaan kuka on tosissaan ja kuka ei. Jos tuloksia ei näy, kuinka kauan jaksaa? Olen itse ollut ennen todella lyhytjänteinen; olen hyvä aloittamaan kaiken maailman projekteja ja oman elämän kuntoon laittamista, mutta pidemmän päälle kiinnostus on aina lopahtanut. Tämä on koskenut pääsääntöisesti kaikkea mihin olen ryhtynyt. Onnekseni tiedostin kyseisen piirteeni jo Tiimiakatemian alkuvaiheessa ja lähdinkin tietoisesti jumppaamaan itsestäni pitkäjänteisempää. Kuluneiden parin vuoden aikana voin hyvillä mielin todeta, että projektini ovat jo huomattavasti pitkäkestoisempia kuin alussa. Lisäksi suunnitelmani ovat pidemmälle kuin viikon päähän. Uskallan sanoa kyllä, vaikka tulevaisuudesta ei ole varmuutta. Uskallan sitoutua. Meillä on ollut tiimimme kanssa puhetta osakeyhtiön perustamisesta ja asuntosijoittamisen aloittamisesta. Näissä puheissa on noussut esiin, että kyseessä ei ole hetken huuma osta-myy-vuoden-sisällä vaan yritykseen täytyy sitoutua. Olen iloinen huomatessani, että uskallan luvata sitoutuvani vaadittavaksi kymmeneksi vuodeksi vaikka takuita ei ole. Olen oppinut, että elämä on riskejä. Joskus voittaa ja joskus häviää, mutta mitään ei saa jos ei edes yritä.

 

Miksi asunnot?

Moni saattaa vierastaa asuntosijoittamista, sillä siihenhän menee hirvittävästi rahaa ja se vie itseltä enemmän aikaa kuin esimerkiksi osakesijoittaminen. Syy miksi tiimimme lähtee asuntosijoittamiseen on Vaurastumisen perusteet ja Osta, vuokraa, vaurastu kirjasta opittu kassavirta. Tasainen tulo, joka virtaa tilille joka kuukausi. Lisäksi itse henkilökohtaisesti todella rakastan asuntoja. Tykkään selailla aina asuntomainoksia, vuokrattavia ja myytäviä kohteita. Meillä oli ennen siskojeni kanssa tapana ihastella etuovi.comista Suomen kalleimpia asuntoja ja kuvitella itsemme niihin asumaan. Asunnot ovat edelleen lähellä sydäntäni ja siksi olinkin erittäin innoissani, kun puhuimme tiimimme kanssa sijoittamisideasta.

Vaurastumisen perusteet ja Osta, vuokraa, vaurastu kirjoissa on monia hyödyllisiä oppeja asuntosijoittamiseen. Tärkein asia kaikista on laskimen käyttö ja suunnitelmassa pysyminen. Aluksi on laskettava haluttu vuokratuotto, jonka avulla sitten lasketaan kiinnostavan asunnon kohdalla kannattaako ostaa vai ei. Asuntosijoittamisessa, hyvin tunteikkailla ihmisillä, on vaarana ihastua asuntoon, jota ei kannattaisi hankkia omien laskelmien perusteella. Tässä minunkin täytyy olla tarkkana ja muistaa, että numerot eivät valehtele. Ne kertovat ostetaanko vai ei. Niitä uskotaan tai myöhemmin kaduttaa.

Tiimimme suunnitelmat ovat vielä vaiheessa mutta tavoitteenamme on perustaa vuoden 2015 aikana sijoitusyhtiö. Nähtäväksi jää millä kokoonpanolla ja milloin tarkalleen, mutta tänä vuonna starttaamme joka tapauksessa.

 

Teenkö mitä oikeasti haluan tehdä?

Olen nyt kolmatta vuotta Tiimiakatemialla ja toimin tiimimme talouspäällikkönä. Koko kolmen vuoden aikana olin joka vuosi miettinyt kyseiseen rooliin hakemista mutta alkuvuosina kiinnostus lopahti ennen kuin ehdin hakea. Nyt viimeisenä Tiimiakatemia-vuotenamme olen ymmärtänyt, että talousasiat on hyvä osata, kun meinaa jatkaa yrittäjänä. On hyvä tietää miten rahat pyörivät yrityksessään vaikka lopulta palkkaisikin ulkopuolisen huolehtimaan luvuista. Halusin oppia nuo rahapyörteet, joten tässä sitä nyt ollaan. Pääsin opettelemaan sitä mitä haluan. Vaikka se ei aina ole ruusuilla tanssimista, se on mitä haluan oppia.

Olen ollut alle kuukauden talouspäällikkönämme mutta silti ehtinyt jo selvitellä kaiken näköisiä sotkuja. Jos joudun tilanteeseen, jossa en tiedä kuinka toimia, saatan lamaantua aivan täysin. Näin meinasi käydä laskujen selvityssotkujen kanssa, mutta onneksi ihana kirjanpitäjämme auttaa tappelemaan niin ei tarvitse yksin ottaa turpaan. Uskon, että vuosi tiimimme talouspäällikkönä opettaa minua paljon niin talousasioissa kuin tilanteiden selvittämisissä. Vaikka äkkiseltään tuntuu, että hommaa on paljon, ämpärillinen perunoitakin kuoritaan yksi kerrallaan. Yksi tärkeä oppimistavoitteeni tulevalle vuodelle on sen sisäistäminen.

Kuluneen vuoden aikana olen kiinnostunut taloudesta koko ajan enemmän. Olen alkanut kiinnostua oman talouteni hyvinvoinnista ja todennut haluavani tulla taloudellisesti riippumattomaksi. Onnekseni aiheista on kirjoitettu monia oivallisia kirjoja, joista jo muutaman olen ehtinyt lukea. Muutama vuosi sitten en olisi osannut kuvitellakaan, että minä. Lukisin. Vapaaehtoisesti. Ja aiheena vieläpä talous. On ollut hienoa huomata kuinka ajatukset ja tilanteet voivat muuttua. En ole sama biletyttö kuin kolme vuotta sitten, olen yrityksemme talouspäällikkö ja hemmetin iloinen siitä.

Mielestäni on sääli, ettei tullut jo nuorempana ymmärrettyä kuinka kiinnostava ja tärkeä aihe talous on. Toisaalta, jos joku olisi sitä minulle lukiossa yrittänyt kertoa, en olisi noteerannut infoa millään tavalla. Käsitykseni taloudesta oli, että se on tylsää ja vaikeaa, joten ei kiinnosta. On harmi, miten monet edelleen ajattelevat näin. Mutta kun miettii mistä nämäkin mielen mallit tulevat, vastaus on koulu.

Olen huomannut, että jos ihmiset kokevat uuden asian heti alussa liian vaikeaksi, he eivät jaksa opetella sitä. Vaikka asia olisi maailman yksinkertaisin ja ulkokuori vain näyttää haasteelliselta, mielenkiinto on jo menetetty. Näin on mielestäni talousasioiden kanssa. Tosin en sano, että talousasiat ovat maailman yksinkertaisimpia. Tarkoitan vain, että niistä tehdään vaikeampia ja tylsempiä kuin ne oikeasti ovat. Tästä eräs esimerkki: Tiimiakatemian ensimmäisenä vuonna talousopiskelijat tulivat opettamaan meille talouden ja kirjanpidon perusteita. Astuttuamme sisään huoneeseen, meille iskettiin kasa monisteita kouraan. Kannessa olisi voinut lukea: ”Welcome to school hell”. Nuo kuluvat tunnit olivat todella, todella pitkiä. Ainut asia joka tunneilta jäi mieleen oli monistenippu. Ei mitään hajua niiden sisällöstä, muistan vain, että monisteita oli paljon.

Valitettavan usein yllä oleva esimerkki pitää paikkansa koulun tunneilla. Koen olevani etuoikeutettu ollessani Tiimiakatemialla, sillä tiedän, etten jaksaisi keskittyä normaaleilla luennoilla, joten en todennäköisesti oppisi siellä mitään. Tiimiakatemialla puolestaan, kun päätin haluavani oppia taloutta, hain talouspäälliköksemme. Ensimmäisten viikkojen aikana olen oppinut enemmän kuin ikinä voisin oppia luennoilla istuessani.

 

Älä luo itsellesi esteitä, äläkä usko muiden esteisiin.

Vauras Nainen –koulutuksessa oli puhumassa upea nainen Christina Forsgård, joka pisti totaalisesti luun kurkkuun koulumaailmalle. Forsgård kertoi oman tarinansa kuinka ei itse ole ollut normaalissa koulussa vaan toiminut pääosin kotiopetuksessa. Hän kertoi ettei voi ajatella sen kuuluisan laatikon ulkopuolelle, koska hänellä laatikkoa ei ole. Hän tiivisti, että koulu asettaa meille rajoitukset. Koulu rakentaa laatikon ympärillemme. Hänen kohdallaan kukaan ei ollut voinut rakentaa tuota laatikkoa, sillä hän oli ollut kotiopetuksessa.

Forsgårdin sanat pistivät ajattelemaan. Eihän tässä ole mitään järkeä. Koulun tulisi opettaa meistä tulevaisuuden tekijöitä. Miten se onnistuu, jos asetetaan vain rajoja? Ei koulun tulisi kertoa missä raja menee, ei kenenkään tulisi. Koska rajoja ei ole. Forsgård oli ymmärtänyt tämän ja perustanut yrityksen, jolla on tätä nykyä miljoonan euron liikevaihto. Jos me kaikki seuraisimme Forsgårdin esimerkkiä ja unohtaisimme laatikon, kaikki olisi mahdollista. Maailma saisi aivan uudet lähtökohdat, kun se nähtäisiin rajattomana mahdollisuutena eikä rajattuna ansana.

Forsgårdin sanojen sekä lukemieni kirjojen myötä olen entistä vakuuttuneempi siitä, että tulen olemaan taloudellisesti riippumaton vielä jonain päivänä. Ainut asia mikä minua voisi estää on oma pääni. Mutta kun ymmärrän, ettei esteitä ole ja kaikki on mahdollista, se toteutuu. Elämässä ei oikeasti ole esteitä. Kyllä minäkin vielä opin lumilautailemaan, pääni ei vain vielä ollut täysin samaa mieltä muistaessaan vanhat polvivammani. Kyse on uskalluksesta ja yrittämisestä. Ei ole väliä kuinka monesti kaatuu, kunhan nousee takaisin ylös. Mielestäni Tiimiakatemia on loistava paikka tämän ymmärtämiseen ja esteitä vastaan taistelemiseen. Olemme monesti saaneet kuulla kuinka kokemattomia olemme, kuinka meillä ei riitä rahat sijoittamiseen, kuinka missään toiminnassamme ei ole mitään järkeä, kuinka meidän tulisi valmistua hyvin arvosanoin ja mennä palkkatöihin, tulisi tehdä sitä ja tätä. Toisin sanoen meidän halutaan pysyvän tukevasti laatikon sisällä. FUCK THE BOX. Elämässä ei ole rajoja, kun ei usko niitä olevan. Jos joku väittää toisin, ei pidä uskoa sillä hän on laatikon sisällä. Sinne en halua joutua.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Talous ja olemattomat esteet”

  1. Henry Vesin sanoo:

    Fuck the box, sustakin kuoriutuu vielä se lumilautailija!

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!