Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Talousoppia tiimiyrittäjälle

Kirjoitettu 15.12.14
Esseen kirjoittaja: Mikko Niemelä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Käytännön kirjanpito
Kirjan kirjoittaja: Soile Tomperi
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 9. YPK:n ulkopuoliset

Talousoppia tiimiyrittäjälle, 4.5 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

Tavoite toteutui ja meikäläinen valittiin Inton toisen vuoden talouspäälliköksi. Olen nyt syksyllä käynyt rajakadulla kirjanpito 1 – iltakurssia ja tämä essee käsitteleekin kurssikirjaa Käytännön kirjanpito, jonka on kirjoittanu Soile Tomperi.

Kirja antaa hyvän tietopohjan kirjanpidolle ja selvittää myös sen, miksi meidänkin kirjanpidon hoitaa tilitoimisto ja minä olen vain osa kirjanpitoketjua. Ajattelinkin avata esseessä tiimiyrityksen talousosaltolle hyödyllisiä käsitteitä.

Kirjanpidon tarkoitus

Miksi tätä tehdään? Kirjanpidon päätarkoitus on yritystoiminnan tuloksen selvittäminen. Yritystoiminnasta pitää tietää voiton määrä ja sen käyttö. Lisäksi kirjanpidon perusteella tehdään veroilmoitukset, joten laskettu tulos vaikuttaa maksettaviin veroihin. Toinen tehtävä on ns. erilläänpitotehtävä. Kirjanpidon avulla pidetään erillään yrityksen ja muiden talousyksiköiden menot, tulot ja rahat.

Kirjanpitovelvollisia ovat kaikki, jotka harjoittavat liike- tai ammattitoimintaa.

Tilikausi

Tilikausi on ajanjakso miltä yrityksen tulos selvitetään, yleisesti sen pituus on 12kk. Tilikauden kirjanpidon vaiheita on kolme.

 

  1. Tilinavaus. Uuden yrityksen tilien avaaminen tai uudelle tilikaudelle siirtyessä tileille pitää määrittää alkusaldot.

  2. Liiketapahtumien kirjaaminen. Liiketapahtumien kirjanpito perustuu tositteisiin. Kirjanpitolaki edellyttää, että liiketapahtumat kirjataan aika- ja asiajärjestyksessä. Suomeksi sanottuna kirjataan yrityksen rahoitustapahtumat eli menot ja tulot.

  3. Tilinpäätös. Tilikauden päätyttyä tehdään tileille tilinpäätös. Kaikki tilikauden aikana käytetyt tilit päätetään tilinpäätöstileille eli tulostilille tai tasetilille. Tulostilin perusteella laaditaan yrityksen tulos ja tasetilin perusteella tase.

 

Tositteet

Kuten aiemmin sanottu, jokaisen kirjanpidon kirjauksen pitää perustua tositteeseen, joka todentaa liiketapahtuman. Menotositteesta täytyy tulla ilmi vastaanotettu tuotannontekijä ja tulotositteesta luovutettu suorite. Tärkeää on, että arvonlisävero on eritelty.

Tositteet on säilytettävä vähintään kuusi vuotta sen vuoden lopusta, jonka aikana tilikausi on päättynyt. Eli eloselta ostettu lounaskuitti on säilytettävä Inton kirjanpidossa vuoteen 2021 asti.

 

Arvonlisävero

ALV on välillinen vero, jonka yritys tai elinkeinonharjoittaja perii asiakkaaltaan tavaran tai palvelun hinnan ohella. Vero kohdistuu melkein kaikkiin kotimaassa kulutettuihin tuotteisiin tai palveluihin. Arvonlisävero tilitetään valtiolle.

Arvonlisäverovelvollisia ovat pääsääntöisesti kaikki, jotka myyvät liikentoiminnassaan verollisia tuotteita tai palveluita. Lisäksi verovelvollisia ovat mm. valtio, kunnat ja yhdistykset. Poikkeuksen tekee ns. vähäinen liiketoiminta, joka jää arvonlisäverotuksen ulkopuolelle. Toiminta on vähäistä, jos tilikauden liikevaihto on alle 8 500 €.

Yleinen arvonlisäverokanta on 24% tuotteen tai palvelun verottomasta hinnasta. Alla poikkeuksia.

Yleinen verokanta, koskee useimpia tuotteita tai palveluita

24%

Elintarvikkeet sekä ravintola. ja ateriapalvelut

14%

Kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut, majoituspalvelut sekä pääsyliput

10%

 

Mikäli yritys ostaa esim. toimistotarvikkeita tai muita tuotteita/palveluita joihin sisältyy arvonlisävero, saa yritys vähentää sen verottajalle tilitettävässä arvonlisäverosta. Eli maksettavaksi arvonlisäveroksi tulee kuukausittaisten ostojen ja myyntien arvonlisäveron erotus.

Arvonlisäveron ilmoittaminen tehdään kuukausittain ja ALV:tä koskevat tiedot ilmoitetaan kuukautta seuraavan toisen kuun 12. päivään mennessä. Eli esimerkiksi marraskuun 2014 alv ilmoitus pitää tehdä 12.1.2015 mennessä. Poikkeuksena yritykset joiden liikevaihto on alle 50 000€ vuodessa voivat tehdä ilmoituksen puolivuosittain tai neljästä vuodessa. Maksettava arvonlisävero maksetaan Verohallinnon verotilille.

Palkanmaksu

Monelle Tiimiakatemian osuuskunnalle palkanmaksu on ajankohtaista ja siinä tärkeää on muistaa se, että palkan sivukulut tulevat yrityksen maksettavaksi.

Sivukuluja ovat:

  • Työeläkemaksu

  • Sosiaaliturvamaksu

  • Vakuutukset

  • Työttömyysvakuutusmaksut

  • Mahdolliset muut kulut

 

Lisäksi palkansaajan palkasta pidätetään ennakonpidätysprosentti ja työeläkemaksu. Yksinkertaisena esimerkkinä sanottakoon, että olet tienannut osuuskunnalle 100€ rahaa jonka haluat maksaa itselle palkaksi. Kun vähennetään sivukulut ja ennakonpidätys palkastasi, jäljellä jää noin 60€. Helppo tapa selvittää sivukulujen määrä on käydä osoitteessa. www.palkka.fi. Kannattaa kuitenkin antaa tilitoimiston kirjanpitäjän tehdä palkkalaskelma virheiden välttämiseksi.

Lopuksi

Tässä pieni paketti taloustietoa kiinnostuneille. Täytyy vielä sanoa, ettei se rajakatu niin paha paikka ole kuin kuvitellaan. Siellä voi jopa oppia jotain.

Mikko Niemelä
mikko.niemela@ideainto.fi
ideainto.fi

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!