Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taloutta johtamista varten esimiehille ja asiantuntijoille

Kirjoitettu 21.05.13
Esseen kirjoittaja: Jetro Majaniemi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taloutta johtamista varten esimiehille ja asiantuntijoille
Kirjan kirjoittaja: Alhola, Kari & Lauslahti, Sanna
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Miksiköhän tällä kirjalla on tällainen nimi? Sehän pelottaa viimeisimmätkin lukijat valitsemaan ennemmin ”taloutta idiooteille” -tyyppisiä kirjoja kuin tämän, vaikka tämäkään ei ollut mikään kovin vaikea. Talousasioista puhuttaessa kaikki kuulostaa aina niin monimutkaiselta ja epäselvältä, mutta tässä kirjassa kaikki tärkeät asiat ovat käsitelty ryhmittäin ja oikein esimerkkien kera. Nyt minulla on vähän täydempi kuva talousasioiden hoitamisesta  ja lisää oppeja hoitaa osuuskuntamme talousasioita.

 

Tässä kirjassa käsitellään kaikki talouden perustermit ja käsitteet suhteellisen yksinkertaisesti ja tiivistetysti. Osa koskee osuuskuntaamme tällä hetkellä ja osa on vielä kaukana tulevaisuudessa. Osuuskuntaan kuuluvana minun on hyvä olla tietoinen monesta eri talouteen liittyvästä asiasta, vaikka ne eivät olisikaan vielä kovin ajankohtaisia. Esimerkiksi tilinpäätös tehdään joka tilikauden lopussa tai viimeistään 4 kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, minä hallituksen puheenjohtajana allekirjoitan ja hyväksyn tilinpäätöksen, joten on hyvä tietää mitä allekirjoittaa. Tavoitteeni on tukea priiman talouspäällikköä. pitäisi vielä osata auttaa johtaa talouspäällikköä. Pyrin olemaan apuna talouteen liittyvissä asioissa.

 

Päinvastoin budjetointi, katteet, veroasiat ja sen sellaiset ovat hyvinkin tärkeitä meille. Budjetoimiseen olen saanut perehtyä meidän taloussuunnitelmien osalta. Osuuskunnallemme on luotu budjetti jota seurataan. Selvittelemällä kaikkea arvioituja menojamme. Tiimiakatemialla käytössä oleva ”gäppi” perustuu täysin talouspäällikön tekemään arviointiin menoista, joten budjetilla on iso rooli yrityksen selviytymiseksi voiton puolelle. Jos menoja ei arvioida tai arvioidaan kovasti väärin, voi tili lähteä tippumaan pakkasen puolelle jo hyvin pian.


Olemme luoneet jo erilaisia taulukoita, joilla seuraamme ja laskemme budjettiamme, mutta sain tästä kirjasta paljon ideoita niiden uudistamiseksi. Voisimme muuttaa taulukoiden rakennetta, ottaa laskelmiin mukaan aina myös arvolisäverolliset summat ja merkitä budjetoidun summan osuusprosentin kokonaisuudesta.

 

Asia jota en usko kenenkään kovasti miettivän tällä hetkellä, on erilaiset katteet. Tässä vaiheessa otamme vastaan minkä tahansa työn, melkeinpä millä tahansa palkalla, emmekä mieti asioita sen enempää. Kuitenkin tulevaisuudessa olisi varmasti siirryttävä ajattelemaan, kuinka paljon työ oikeasti maksaa, kun siihen lisätään kiinteät ja liikkuvat kulut. Tämä tulisi selvittää esimerkiksi projektisalkussa, joka on priimalla käytössä. Myös erillinen budjetti projektin kuluista on oltava!

 

Priiman olisi myös hyvä käsittää, ettei pelkästään työ maksa. Lopullista hintaa miettiessä tulee ottaa huomioon myös tilavuokra, veden ja sähkön hinta, välineet ja materiaalit, työvoima ja muut kulut. Esimerkiksi vohvelssonilla on tärkeä laskea, montako vohvelia pitää myydä, että toiminta on kannattavaa. Tällä hetkellä me myymme itsemme hyvinkin halvalla, sillä emme mieti kaikkea tätä. Totta kai ymmärrän, että ainakin näin aluksi meidän tuleekin tehdä työtä minimipalkalla, että voimme kehittyä ja sitten tulevaisuudessa pyytää enemmän.


Tässäpä oli tästä kirjasta heränneitä ajatuksiani. Tällaisesta kirjasta ei välttämättä saa heti kerralla irti kaikkea, vaan nämä asiat tulee opittua sitten siinä vaiheessa, kun niitä tarvitaan käytännössä. Voisin hankkia tämän tai vastaavanlaisen kirjan hyllyyni talouden käsikirjaksi, että sitten tarpeen tullen voin kääntyä kirjan esimerkkien pariin. Mielestäni on hyvä tietää taloudesta, mutta sen ulkoistamista kuitenkin kannatan!

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!