Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tarinoiden voima

Kirjoitettu 11.12.14
Esseen kirjoittaja: Timo Perttunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tarinoiden voima
Kirjan kirjoittaja: Mika Aaltonen, Titi Heikkilä
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 6.3. Brandi ja mielikuvien kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tarinoiden voima

Mika Aaltonen, Titi Heikkilä

 

Kaikista luennoista mitä olen kuullut, ehdottomasti mielenkiintoisimmat ovat olleet missä kertoja on kertonut jonkun tarinan. Toki tarinalla on ollut enemmän painoarvoa jos kertoja on kertonut oman tarinan, mutta ihan yhtälailla jos kertoja on kertonut jonkun muun tarinan niin se on ollut yleensä mielenkiintoinen ja sitä on jaksanut kuunnella korvat höröllä alusta loppuun.

Tarinat ovat mieleeni ja sen voi todistaa kaikkia kirjat mitkä olen lukenut. Olen lukenut useita elämänkertoja ja ne ovat olleet todella mielenkiintoisia, koska niissä kirjoittaja kertoo omanelämänsä tarinan. Elämänkertojen lisäksi yksi mielenkiintoisimmista kirjoista on ollut Taivas + helvetti kirja, sillä siinäkin kirjassa yrittäjät kertovat omia tarinoitaan onnesta ja epäonnesta.

Aaltonen ja Heikkilä ovatkin aivan oikeassa, että tarinat auttavat oivaltamaan. Tarinoissa on usein jokin kiinnekohta mihin voimme itse kuvitella itsemme samaan rooliin. Tällöin tarinasta tulee vangitsevampi ja muistamme sen paremmin. Ihmistä lopun viimein kiinnostaa aina asiat mihin hän itse liittyy, oli se sitten tarina sinusta tai jostain muusta, mutta mihin voit kuitenkin samaistua.

Miksi kertoa tarinoita?

 

Ihmiset oppivat eritavoin. Toiset oppivat tekemällä, toiset kuuntelemalla, toiset näkemällä. Parastapa oppia on kuitenkin kun pääsee harjoittamaan näitä kaikkia. Tarinat pohjatutuvat johonkin tehtyyn asiaan ja niissä yleensä jaetaan oppeja kertomalla ja monesti myös kuvien avulla.

Tarinassa ei yleensä käytetä pelkkiä faktoja vaan tarinaan luodaan myös muita elementtejä, jolla kuulija tai lukija saadaan paremmin mukaan tarinaan. On tärkeää että tarina on rehellinen, aito ja tosi. Tarinan tulee myös vedota tunteisiin ja tarina on silloin parhaimmillaan kun kuulija / lukija lyödään ällikältään. Tämä tarkoittaa siis sitä, että tarinassa tulee jokin täysin odottamaton käänne tms.

Tarinat siis tehostavat lukijaa / kuulijaa oppimaan ja paremmin sisäistämään tarinan tarkoituksen. Tarinassa opit löytyvät riviltä sekä rivien välistä. On tärkeää että tarina pistää ihmisen miettimään asiaa ja herättää tässä monenlaisia tunteita.

Yrityksissäkin kerrotaan tarinoita. En tarkoita nyt juoruja vaan tarinoita. Yritysten sisällä tarinan tarkoituksena on jakaa sisäistä niin sanottua hiljaista tietoa, jotta kaikki työntekijät löytävät yrityksen arvot yms. ja osaavat toimia tiettyjen ”sääntöjen” mukaan. Samalla organisaatio pyrkii luomaan hiljaisesta tiedosta näkyvää.

Tarinoiden etuja ovat siis:

  • Tarinoihin voi samaistua
  • Tarinat ovat mielenkiintoisia
  • Arjesta poikkeava opetustyyli
  • Vetoaa eri aisteihin
  • Siirtää hiljaista tietoa
  • Muuttaa hiljaisen tiedon näkyväksi

FC KEHO RY

 

Olen tämän syksyn harjoitellut tekemään nettisivuja ja voin ylpeänä todeta että olen saanut tehtyä myös FC KEHO:lle ensimmäiset kotisivut (huom. teksti on kirjoitettu 11.12.2014, sivut julkaistaan 30.12.2014). Vaikka sivu on sisällöltään vielä vajavainen, niin sieltä kuitenkin löytyy pienimuotoinen tarina meistä ja meidän olemassaolon tarkoituksesta.

Haluan jakaa tämän tarinan lukijoiden kanssa, sillä tämä rakas urheiluseura joka on kaveriporukalla perustettu on ottamassa harppausta ”poikiensarjasta” kohti ”miestensarjaa”, enkä tässä tapauksessa tarkoita sarjatasoa vaan tekemisen meininkiä! Seuraava tekstin pätkä saa itsessäni tunteita esille ja joka kerta kun luen tekstin olen ylpeä meidän joukkueesta, vaikka matsissa olisikin tullut turpaan 10 – 0, niin seuraavat sanat muistuttavat minua siitä miksi FC KEHO:ssa ollaan!

Nuorten miesten halu, tarve ja unelma kuulua jalkapallojoukkueeseen sai aikaan seuran nimeltä

FC KEHO.

Mitä FC KEHO sitten oikeastaan tarkoittaa?

Keho tarkoittaa nykykielellä lähes samaa kuin Kiva aikoinaan: vahvaa ja voimakasta. Juuret KEHO-nimeen ovat siis syvällä kuhmolaisessa urheilukulttuurissa.

KEHO on Kunniaa, Energiaa, Harrastusta, Onnistumista. Tätä kaikkea seurasta saa ja tätä kaikkea seura haluaa myös tarjota. Kehossa on sopivasti pilkettä silmäkulmassa ja tämän pilkkeen toivomme saavuttavan kaikenlaisessa urheilutoiminnassa mukana olevat ihmiset ja toimijat. Urheilun voi ottaa tosissaan, muttei vakavissaan.

Juuri tätä Keho pyrkii toiminnallaan ilmentämään. Poikien puuhastelusta kasvanut urheiluseura osoittaa sen, että kaikilla on mahdollisuus harrastaa ja urheilla.

Keho ei ole enää pelkkä jalkapallo- vaan myös Urheiluseura isolla U:lla. Lajeja on tullut ja on tuleman lisää mahdollisuuksien mukaan, sillä vierivä kivi ei sammaloidu. KEHO on ennenkaikkea yhtenäinen urheiluseura.

FC Keho ry:n tarkoituksena on edistää monipuolista urheilua ja levittää monipuolisen urheilun harrastusta, kohottaa jäsenien fyysistä kuntoa ja terveyttä sekä herättää heissä oikeaa urheiluhenkeä ja pysyvää harrastusta urheiluun. Ja kun yhdistys on saanut alkunsa tiiviistä kaveriporukasta, niin se on väline myös ylläpitämään elinikäisiä ystävyyssuhteita jäseniensä välillä!

FC Kehossa kaikki ovat kehoja!

Tekstin pätkä ei kerro kaikkea meidän RY:stä, mutta se antaa mielestäni hyvä kuvan siitä minkälaisesta porukasta ja minkälaisesta sitoumuksesta puhutaan kun puhutaan FC KEHO:sta. FC KEHO ei ole pelkkä urheiluseura vaan FC KEHO:n tarkoituksena on luoda jotain itseään suurempaa. Emme ole voittoa tavoitteleva yritys, emme ole sitä kentällä emmekä sen ulkopuolella. Tavoitteenamme on järjestää niin itsellemme kuin kaikille muillekin ajanvietettä ja ennen kaikkea hauskaa sellaista. Otamme kaiken kuitenkin tosissamme, muttei liian vakavasti! Tämä on meidän tarinamme joukkueesta jonka halusin jakaa myös näin yleisellä tasolla.

”Tarinan pitäisi vastata kysymyksiin keitä olemme, miksi olemme olemassa ja mihin olemme menossa.”

Tänä syksynä on tullut tehtyä myös toiset nettisivut eli kotakahvilan sivut. Ikävä kyllä kotakahvilan sivuilta puuttuukin kunnollinen tarina joka kertoo kodan synnystä, meistä ja meidän olemassa olosta. Etusivulta löytyy pieni tarinan alku, jolla pyritään saamaan lämmintä ja erämaista tunnelmaa lukijoille. Alku kevään tavoitteeksikin otan, että kirjoitan kodan www-sivuille kunnollisen tarinan kotakahvilan historiasta, nykyhetkestä ja valoisasta tulevaisuudesta! Voit käydä katsomassa tarinan alkua ja tulevaa tarinaa osoitteesta: www.kotakahvila.com

”ja he elivät onnellisena elämänsä loppuun asti…”

Timo Perttunen

tipi@mittava.fi

Mittava Innovations

 

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!