Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tarinoiden voima

Kirjoitettu 28.05.17
Esseen kirjoittaja: Jarna Lehtola
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tarinoiden voima -Miten yritykset hyödyntävät tarinoita?
Kirjan kirjoittaja: Mika Aaltonen&Titi Heikkilä
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jokainen meistä on kuullut lukuisia tarinoita läpi elämänsä. Lapsena kuuntelet jännittyneenä papan sotatarinoita ja teininä vanhempien rakkaustarinat saavat nolostumaan. Tarinat ovat käytetty ja pidetty tapa kertoa asioita. Itse rakastan tarinoita ja ne jäävät myös parhaiten mieleen.

 

Kuinka tarinoita voisi hyödyntää liiketoiminnassa? En itse ole kovinkaan monta kertaa tiedostaen hyödyntänyt tarinoita esimerkiksi tuotteistamisessa. Tarinat ovat kuitenkin keino yhdistää ihmisiä ja tuoda ns. hiljaista tietoa julki. Parhaimmillaan tarina välittää tunteita ja tietoa, helpottaa prosessin kehittämistä sekä auttaa ymmärtämään. Tarinat jäävät mieleen kalvosulkeisia paremmin. Hauskaa on myös se, että tarinat elävät ja muuttuvat kertojan mukaan. Myös jokainen kuulija tai lukija pystyy eläytymään tarinaan omalla tavallaan.

”Tarinan pitäisi vastata kysymyksiin keitä me olemme, miksi olemme olemassa ja mihin olemme menossa.”

 

Syksyllä projekteissa tarinallisuus oli hyvinkin läsnä. Teimme Forest&Back –tapahtumaa muulle Tiimiakatemialle. Projektin alussa jo mietimme tarinaa, joka toteuttaa käytännössä. Koska kaikki olivat jo pinkkuina osallistuneet f&b:hen, emme voineet toteuttaa tätä täysin samoin. Halusimme luoda rankemman, haastavamman version. Henkisen ja fyysisen koettelemuksen. Teemaksi tulikin armeija, selviytyminen. Teimme yhdessä päivälle käsikirjoituksen tarinan muotoon. Hankimme sopivat vaatteet ja muut tilpehöörit. Kaikilla meillä oli omat roolimme ja koko päivä kulki teemaa noudattaen. Saimmekin kehuja päivästä, että se oli hyvin toteutettu ja oli yhtenäinen. Oli myös tosi hauskaa olla päivä lottana ruokkimassa ja lääkitsemässä rähjäisiä sotilaita, eli osallistuneita tiimiakatemialaisia, jotka hekin ottivat roolinsa omakseen. Päivä jäi toden totta mieleen, kuten kaikki muutkin vastaavat, joissa toteutus on tehty tarinaa hyödyntäen.

 

Samaisena syksynä järjestimme myös Intolle 24h –synnytyksen. Tapahtuman osalta olisi riittänyt, että hankimme toimeksiantajat ja käytännön puitteet kuntoon. Sehän ei meille riittänyt vaan rakensimme tähänkin shown  tarinaa käyttäen. Kaksipäiväinen tapahtuma sai teemakseen gladiaattorien taiston. Keskusaukio muuttui Colosseumiksi ja ihmiset keskiajan kastien mukaan rahvaista Caesariin. Tarinassa oli juoni ja pari pientä näytelmää luomaan toden tuntua. Mielestäni tiimimme teki nappisuorituksen!

 

Tiimiakatemialla käytetään yleensäkin paljon tarinoita. Kun kerrotaan Tiimiakatemian historiasta, aloitetaan Johanneksen tarinalla heivata pulpetit sivuun. Projekteista on tarinavideoita. Tapahtumien yms. ympärille luodaan tarinaa. Muistan kuinka pinkkuna tämä tarinoiden käyttö ”normaaliin” verrattuna sai minut hurmokseen. Muistan myös, kuinka meille toitotettiin 5E –teoriaa. Vaikken sitä heti alussa ymmärtänytkään, voin nyt sanoa olevani kiitollinen, että sitä hoettiin ja vaadittiinkin. Ilman en olisi oppinut luomaan monipuolisia esityksiä. Väitän myös että juurikin tuo 5E, tarinoiden lumossa eläminen ja päivittäinen tarinoiden kertominen onkin saanut minutkin muuttumaan. Olen oppinut kertomaan asioita tarinan muodossa, hyödyntämään sitä kun täytyy kertoa jotain todella puuduttavaa faktatietoa ja luomaan tarinaa myös projekteissa ja tuotteissa.

 

Tarinoissa on voimaa. Olen myös huomannut tiimissäni, että tarinoiden käyttö on johtanut nopeampaan päätökseen, parempaan tulokseen ja helpompaan ymmärtämiseen. Tärkeää on muistaa, ettei tarinoiden tarvitse olla olipa kerran –muotoa vaan tarinaa voidaan käyttää myös ikään kuin huomaamatta.

 

Tarinat kiinnostavat, tarinat opettavat, tarinat myyvät.  Ja ennen kaikkea tarinat jäävät mieleen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!