Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Liisa Jokisen ja Hanna Artmanin kirja Lannistumattomat on kokoelma lyhyitä tarinoita suomailaisista Piilaakso –yrityksistä. Innostuin kirjasta luettuani sen sisällysluettelon, jossa sanottiin kirjan sisältävän tositarinoita epäonnistumisista ja menestyksistä. Menestystarinoita kirjassa oli yllin kyllin, kerrottu hetki hetkeltä, miten menestymisessä onnistui. Samatyyppisiä menestystarinoita, joita saa jatkuvasti lukea kirjoista ja lehdistä.

Petyin kuitenkin, että epäonnistumista ei puhuttu melkein ollenkaan. Vähän kerrottiin, että ”kuopassa ollaan oltu ja sieltä kovalla työllä kaivettu itsemme takaisin ylös”. Tämän tyyppiset epäonnistumistarinat ovat kanssa kaikkialla kirjoitettu, mutta en ole vielä törmännyt kirjaan, jossa käytäisiin tarkkaan läpi polkua kohti epäonnistumista.

Mutta kyllä tästäkin kirjasta löytyi jotakin oppia. Oli hauska lukea siitä, kuinka Piilaakso on ihan oma maailmansa ja ilmapiiri on jotain, jota ei voi verrata mihinkään muuhun. Piilaaksossa auttamisen kulttuuri merkittävä etu siellä oleville yrityksille. Kai Bäckmanin sanoin Piilaaksossa jopa Fortune 500 yritysten toimitusjohtajat ovat valmiita auttaa start-up yrityksiä. Jokainen, joka Piilaaksossa toimii, on sisäistänyt sosiaalisen hyvinvoinnin merkityksen. Kun saa apua ongelmiinsa muilta, on valmis auttamaan häntä vähintäänkin samalla mitalla, sekä ollaan valmiita auttamaan muitakin, vaikka ei olisikaan heiltä apua saanut. Piilaaksossa halutaan kasvattaa sosiaalista hyvinvointia.

Onneksi meillä Tiimiakatemiallakin on hyvä sosiaalinen hyvinvointi. Akatemialla on kyllä usein helppo kysyä vanhemmilta tiimiyrittäjiltä apua, tai ainakin minulle on ollut. Minulta on myös usein kysytty apua, ja olen aina valmis auttamaan parhaimpani mukaan. Näen, että lähes kaikki muutkin tiimiakatemialaiset ovat valmiita auttamaan, mutta välillä tuntuu, että apua ei aina uskalleta kysyä. Ehkä se alkaa kasvaa sieltä samalla tavalla kuin Piilaaksossa on kasvanut.

Toinen Piilaakson merkittävä osa kulttuuria on se, kuinka asioihin reagoidaan. Asioita tapahtuu koko ajan, jonka vuoksi pitää olla koko ajan hereillä missä mennään. Tämän vuoksi start-upin toimitusjohtajalla on kolme osa-aluetta, jotka tulee olla kunnossa. Ensimmäinen näistä oikeiden henkilöiden palkkaaminen. Yksikin väärä rekrytointi voi aiheuttaa merkittävää hallaa yritykselle ja sen ilmapiirille. Toinen liittyy osittain myös ykköskohtaan, sillä TJ:n on pystyttävä pitämään yrityksen visio kaikille selvänä, jotta työntekijät osaavat tehdä oikeita asioita viedäkseen yritystä eteenpäin. Kolmas kohta on se, että toimitusjohtajilla tulee olla yrityksen rahallinen tilanne koko ajan tiedossa, etenkin start-upeissa. Jatkuva uuden kokeilu vaatii pääomaa, ja TJ:llä tulee olla koko ajan tiedossa mihin yrityksellä on varaa lähteä laittamaan rahaa. Ja mikäli sen hetkinen rahatilanne ei anna myötä, joudutaan miettiä, miten saada seuraava rahoitus kasaan.

Piilaakson kulttuuria on myös osana se, että asiat nähdään ennemmin mahdollisuuksina kuin uhkina. Se mitä ”normi” yrityselämässä pyritään miettimään jokainen asia tarkasti loppuun asti ja käännetään joka ikinen kivi tutkiakseen uhat ja mahdollisuudet, niin Piilaaksossa ja usein myös start-upeissa, mietitään pelkästään mahdollisuuksia. Täten päästään nopeasti kokeilemaan asioiden toteuttavuutta. Tässä samalla opitaan, miten asiat toimivat, mistä asiakkaat pitävät, ja muokataan asiaa samalla kun asiat tapahtuvat. Lähes jokaisessa start-upissa käytetään johtamisen työkaluna lean-työkalua. Tarkemmin leanista voit lukea minun aikaisemmin kirjoitetusta esseestä LeanStartUp kirjasta. https://esseepankki.tiimiakatemia.fi/jatkuvan-kokeilemisen-ja-oppimisen-kautta-kannattavaan-liiketoimintaan/

Vaikka näenkin, että Piilaakso ei välttämättä tule ikinä olemaan paikka, jossa työskentelen, on mahtavaa kuulla, kuinka suomalaisetkin pärjäävät maailmalla. Ja kuten ylempänäkin kirjoitin, on Piilaaksosta paljon opittavaa ihan joka päiväiseen tekemiseen.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!