Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tästä eteenpäin tarvitaan vielä enemmän

Kirjoitettu 15.11.14
Esseen kirjoittaja: Miia Huotari
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tästä eteenpäin (tarvitaan vielä enemmän)
Kirjan kirjoittaja: Marshall Goldsmith
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut

Tästä eteenpäin tarvitaan vielä enemmän, 4.5 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

Meillä oli vasta hiljattain oman osuuskuntamme kuukausipalaveri, joka tietysti perinteisesti sisälsi yhteiset palautekeskustelut, joissa kävimme läpi tiimimme sekä jokaisen henkilökohtaiset kehityskohteet palautteiden muodossa. Huomasin palutekeskustelun jälkeen, että jotakin olisi syytä tehdä pikimmiten, jotta voisin tulla paremmaksi ihmiseksi sekä tiimipelaajaksi. Kuukausipalaverin jälkeen halusin hieman kehittää itseäni, ja päätinkin etsiä kirjastosta kirjan, joka kehittäisi minua entisestään. Satuinkin sitten sattumalta valitsemaan kirjan Tästä eteenpäin (tarvitaan vielä enemmän), jonka on kirjoittanut Marshall Goldsmith.

 

Ei mennyt kovinkaan kauan siihen kun huomasin, että ihan kuin kirja olisi kirjoitettu minusta, ja vielä kaiken lisäksi osoitettuna juuri minulle. Se tuntui vähintäänkin pelottavalta, mutta oivalsin heti, että nyt jos koskaan pitää kääntää kurssia, jotta voin päästä tästä eteenpäin, kohti omaa päämäärääni. Löysin opuksen avulla kohdan missä nyt olen, aivan niin kuin ostoskeskuksien opastetauluissakin lukee: Olet tässä. Ne kertovat sinulle, missä olet ja kuinka voit päästä haluamaasi paikkaan. Ehkä juuri tarvitsinkin jonkinlaisen herätyksen siitä, missä nyt olen, ja siinä kirja onnistuikin erinomaisesti. Minun täytyi vain tajuta missä kohtaa olen ja minne haluan jatkossa matkata.

 

’’Osaamisesi voi olla aivan kohdallaan, mutta hidasteena on jokin käyttäytymismalli, jota et ehkä itse tiedosta ja jota et osaa pitää haitallisena. Juuri se ominaisuus, jonka ansiosta olet päässyt tähän, saattaa nyt olla etenemisesi pahin este.’’

 

Teos on kirjoitettu lähinnä johtajille, jotka haluavat edetä yhä korkeammalle organisaatiossa, mutta eivät ehkä siihen kykene johtuen haitallisista käyttäytymismalleista, jotka saattavat estää uralla etenemisen. Kuitenkin koen, että kirja sopii meille jokaiselle, koska ei varmistikaan löydy sellaista ihmistä, joka ei omaksu yhtäkään näistä haitallisista käyttäytymismalleista. Varmastikaan ei löydy myös ihmistä, jolla olisi kaikki nämä kyseiset tavat. Tässä ohessa on lista kirjan 21 haitallisesta tavasta, joihin yleensä ihmiset sortuvat työelämässä.

 

 1. Liian suuri halu voittaa
 2. Liiallinen asioihin puuttuminen
 3. Muiden arvosteleminen
 4. Haitallisten huomautusten tekeminen
 5. Lauseen aloittaminen sanoilla ’’ei’’, ’’mutta’’ tai ’’toisaalta’’
 6. Oman älykkyyden korostaminen
 7. Vihaisena puhuminen
 8. Kielteisyys eli ’’minäpä kerron sinulle, miksi tuo ei voi onnistua’’
 9. Tiedon salaaminen
 10. Kyvyttömyys antaa asianmukaista tunnustusta
 11. Kunnian ottaminen silloin, kun emme ole sitä ansainneet
 12. Tekosyiden esittäminen
 13. Takertuminen menneisyyteen
 14. Tiettyjen ihmisten suosiminen
 15. Kyvyttömyys osoittaa katumusta
 16. Kyvyttömyys kuunnella muita
 17. Kyvyttömyys ilmaista kiitollisuutta
 18. Viestintuojan rankaiseminen
 19. Vastuun siirtäminen
 20. Liiallinen tarve olla ’’oma itsensä’’
 21. Tavoitepakkomielle

 

Itse tiedostan hyvin, että minulla on monia listassa mainittuja huonoja sekä haitallisia käyttäytymismalleja. En ole kuitenkaan koskaan ajatellut aikaisemmin, että niistä voisi olla haittaa minulle itselleni. En ole edes ajatellut, että joku voisi kiinnittää niihin minkäänlaista huomiota. Myönnän, että olin sen asian suhteen täysin väärässä. Yhteisissä palautekeskusteluissa tuli hyvin esille nämä minun ongelmani, jotka kaipaavat jonkinlaista hiomista, ratkaisua sekä kehitystä. Kuitenkaan en aio muuttaa omaa luonnettani tai olla joku muu kuin itse olen. Tarkoituksenani on kuitenkin jatkossa keskittyä niiden asioiden parantamiseen, jotka estävät minua pääsemästä tästä pisteestä eteenpäin.

 

’’Vilkaise omaa opastauluasi ja mittaa, kuinka pitkä matka paikkojen ’’tässä’’ ja ’’tuolla’’ välillä on.’’

 

Marshall Goldsmithin mukaan kannattaa keskittyä kerralla vain korkeintaan muutamaan häiritsevään käyttäytymismalliin, toisin kuin niin, että lähtisi muuttamaan saman tien kaikkia näitä kehittämisen paikkoja. Itsekin aion nyt keskittyä tarkemmin muutamaan käyttäytymismalliin, joiden suhteen haluan kehittyä. Ensimmäisenä kohtana on liiallinen asioihin puuttuminen. Minulla on tapana ilmaista mielipiteeni asiasta kuin asiasta, vaikka toisinaan asia ei edes koskettaisikaan minua. Vaikka kirja kehottaakin toisinaan meitä salaamaan tunteitamme ja ajatuksiamme, koska meillä ihmisillä on valtava tarve esittää ja jakaa tietoa, mitä jo toteutammekin aivan liian suurissa määrin. Silti jatkossa aion edelleen laukoa mielipiteeni ja sanoa mitä minulla on sanottavaa, mutta ennen kuin sanon asiani, mietin onko tieto tarkoituksenmukaista tai ylipäätään sopivaa. Lisäksi aion panostaa siihen, miten asian ilmaisen. Tyrmäänkö muiden mielipiteet samantien vai voisinko kenties aloittaa keskustelun kyseisen asian tiimoilta vai olisiko kenties vain parasta olla puuttumatta asiaan?

 

Toinen asia johon haluan jatkossa kiinnittää erityistä huomiota on kyvyttömyys kuunnella muita. Saatan kuunnella ihmisiä ja heidän puheitaan, mutta jos minulle tulee pakonomainen tarve ilmaista asiani, keskeytän silloin kyseisen henkilön täysin. ’’Kuinka paljon loppujen lopuksi vaaditaan siihen, että pidämme korvamme auki, silmämme siinä henkilössä joka puhuu, ja oman suumme kiinni?’’ Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin se, että joku keskeyttää sinut ja puhuu vielä kaiken lisäksi sinun päällesi. Tiedostan, että tämä on erittäin epäkunnioittavaa käytöstä, ja sen suhteen minulla on vielä valtavasti opeteltavaa. Pientä kehitystä kuitenkin olen huomannut tämän asian suhteen, sillä treenien dialogiringissä on annettava jokaisen vuorollaan kertoa omat kuulumisensa ja asiansa, toivon mukaan ilman keskeytyksiä. Jotta voin tulla paremmaksi kuuntelijaksi minun on odotettava omaa vuoroani ja kunnioitettava sitä joka on puheenvuorossa, antamalla hänen puhua loppuun ilman keskeytyksiä ja häiriöitä.

 

Kirja oli oivallinen, sillä opin tuntemaan paremmin itseäni ja ymmärtämään omaa käytöstäni entistäkin paremmin, vaikka tämä saattakin kuulostaa vähintäänkin kliseeltä. Teos ei pelkästään antanut vain kokea ja huomata, että olet huono ihminen, jos ja kun omaat näitä käyttäytymismalleja, vaan antoi toivoa siitä, että kuka tahansa voi poisoppia näistä käyttäytymismalleista, kunhan vain tunnistaa ja tunnustaa ne, ja haluaa oikeasti niiden suhteen muuttaa käytöstään.

 

Kuinka sitten voin parantaa tapani? Esittelen nyt lopuksi seitsemänvaiheisen menetelmän, jonka avulla pystymme muuttamaan ihmissuhteitamme ja tekemään muutoksista pysyviä. Nämä tekijät ovat palaute, anteeksipyytäminen, mainostaminen, kuunteleminen, kiittäminen, seuranta ja syöte. Nyt kun olen löytänyt sijainnin missä olen, ajattelin soveltaa kirjan käytäntöjä muuttaakseni häiritseviä käyttäytymismallejani. Ehkä kenties löydän sen paikan mihin olen menossa, toivottavasti olen ainakin menossa oikeaan suuntaan.

 

’’Sinun on ymmärrettävä, että vanhat keinot eivät auta sinua eteenpäin. Tästä eteenpäin tarvitaan vielä enemmän.”

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!