Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Teamwork

Kirjoitettu 11.11.13
Esseen kirjoittaja: Mikko Tammilehto
Kirjapisteet: 1
Kirja: Teamwork
Kirjan kirjoittaja: Juhani Tamminen
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen, 2.6. Tiimiyrittäjävalmentajien yhteisöllisyyden "pakolliset kirjat"

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

TEAMWORK

 

 

Kaikki Suomalaiset tietävät Juhani Tammisen. Se englanninkielisiä prinsiippejä laukova kaveri television jääkiekkolähetyksistä. Näitä samaisia prinsiippejä löytyy myös tästä kirjasta, tosin suomeksi. Jotkut ovat sitä mieltä, että kaveri ei tiedä mistään mitään ja on täysi pelle. Kuitenkin, hänen kirjansa Teamwork kertoo, miten rakennetaan toimiva organisaatio tiimin ja tiimihengen kautta. Hän perustelee näkemyksiään omien kokemuksien kautta, tietyn tammismaisen hypettämisen mauste tietysti mukana. Hänen esimerkkinsä liittyvät urheiluun, sekä yritystoimintaan ja kuinka kummankin tyyppisessä toiminnassa rakennetaan menestyvä ja toimiva joukkue. Vaikuttaisi siltä, että Tami on tietynlainen edelläkävijä vanhanmalliseen johtamiseen verrattuna. 2000-luvun yrityksissä ei toimi enää vanhan liiton norsunluutornista käskyttäminen. Tänä päivänä täytyy olla valmentava johtaja, joka menee perusjamppojen tasolle todellisuuteen ja näin saa paremman kuvan koko organisaation toiminnastaan. Hän innostaa työntekijöitä omien vahvuuksien kautta parempiin tuloksiin ja kohti yhteistä tavoitetta. Me-henki ja sen luominen on tässä elintärkeää.

 

Tamminen on luonut uransa urheilijana, urheilu- sekä yritysvalmentajana, kommentaattorina jääkiekkopeleissä sekä Porin Ässien toimitusjohtajana. Ei mielestäni niin turha kaveri kuin jotkut ajattelevat.

Eniten pidin kirjassa siitä, kun Tami kertoi omista kokemuksistaan toimiessaan eri organisaatioissa sekä miten hän lähtee rakentamaan tai parantamaan sitä organisaatiota. Hän otti vastaan Porin Ässien toimitusjohtajan pestin 2000-luvun alussa, koska se oli kaikkein haastavin. Ässillä oli velkaa 800 000€ ja liikevaihto hipoi kahta miljoonaa euroa, joukkue taisi vielä olla liigan hännillä. Toisin sanoen, Ässät oli täysin ruvella. Ei se mitään, Tamminen kääri hihansa ja rupesi hommiin. Hän järjesti Porin uudessa BePop -ostoskeskuksessa julkisen tilaisuuden, jossa kävi pelaajia, puhuttiin Ässien ja Porin legendaarisimpien kiekkoilijoiden historiasta, nostatettiin Ässä-henkeä ja saatiin kahvikupin hinnalla niinkin legendaarinen yhtye kuin Yö lavalle. Tami teki 16-tuntisia päiviä vuoden tai parin päivät parantaakseen joukkueen tilannetta.

Niistä hetkistä lähtien, Ässät on ollut erittäin varteenotettava joukkue liigassa, kohtuullista menestystä on tullut lähivuosina ja voittivathan viime vuonna mestaruudenkin! Näkisin, että tämä kaikki viimeaikainen menestys on tavalla tai toisella osaltaan Tamin ansiota. Hän sai sen tietyn alkusysäyksen aikaan, jolla lähdettiin mahtavalla yhteispelillä rakentamaan ennen niin huonosti hoidettua organisaatiota uudestaan.

 

Tammisen ajatukset ovat hyviä, rautalangasta väännettyjä ja selitettyjä totuuksia joita kenen tahansa on helppo ymmärtää. Jokaisen luvun lopussa on ”erätauko”, jossa on listattuna sen luvun pääpointit, joista on jokaisen itse helppoa ajatella syvällisemmin, mitä mikäkin asia oikeastaan tarkoittaa. Tästä pidin erityisesti.

Tamminen korostaa tiimin jokaisen hekilön roolin merkitystä. Roolien täytyy olla selkeät. Hän ajattelee, että valmentaja kartoittaa roolin jokaiselle ja poistaa harmaan alueen. Hän saa jokaiselle jäsenelle iskostettua päähän yhteisen tavoitteen ja mitä tehtäviä sekä urhauksia jokaiselta yksilöltä se vaatii, että sinne päästään.

Suosittelen jokaista tiimiakatemialaista lukemaan tämän kirjan ja vaikka peilaamaan sitä omaan tiimiinsä ja sen toimintaan. Ajattelemaan jokaisen tiimiläisen roolia ja mikä on tiimin tilanne tällä hetkellä tai tulevaisuudessa. Mitkä ovat jokaisen tavoitteet tiimiakatemian aikana? Tämä oli erittäin hyvä tiimiytymiskirja, vaikkakin selkeän johtaja/valmentajatyypin näkövinkkelistä katsottuna.

 

P.S

Kyllä se Tami tietää mistä puhuu, vaikka showmies onkin.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!