Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Teamwork

Kirjoitettu 18.11.13
Esseen kirjoittaja: Anette Rautiainen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Teamwork
Kirjan kirjoittaja: Juhani Tamminen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Heti alkuun täytyy sanoa, että olin todella positiivisesti yllättynyt Tamin Teamwork-kirjaan! Ei se ehkä ihan paras kirja ole, jonka olen lukenut, mutta parempi kuin mitä odotin kuitenkin. Jotenkin olin epäluuloinen kirjaa kohtaan, koska pidän Tammista hieman ärsyttävänä persoonana, ja mietinkin että osaakohan hän edes mitään kirjoittaa. Kirjassa Tamminen käsittelee ryhmätyötä ja kuinka tärkeää on, että se toimii. Kirjahan on todella helppolukuinen ja asiat on väännetty aika lailla rautalangasta niin, että jokainen varmasti ymmärtää. Jokaisen luvun lopussa on erätauko-osio, johon on luvun pääpointit kerätty. Siitä plussa! Ei haittaa vaikka olisi ajatukset vähän harhailleet luvun aikana, kun lopusta löytyy pääpointit koottuna!

 

Kirjan melkein heti alusta bongasin pari tärkeää periaatetta. Ensimmäinen iso periaate: jokaisen panos on yhtä tärkeä, mutta roolit ovat erilaisia. Tämä on mielestäni tärkeää muistaa tiimiyrityksessä. Ei riitä, että muutama tiimistä tekee työt ja loput lorvii toimistolla tekemättä mitään. Jokaisen panos on tärkeä ja jokaisen täytyy jotain tehdä. Kaikki eivät tietenkää samoja hommia halua tai ehkä pysty tekemään, mutta se ei ole tärkeintä. Roolit ovat erilaisia ja se pitää hyväksyä. Myöhemmin kirjassa puhutaan roolien tärkeydestä. Jokaiselle täytyy löytyä sopiva rooli, joka kyseiselle ihmiselle sopii. Tästä en ehkä täysin ole samaa mieltä, sillä uusien asioiden kokeilu on mielestäni vain hyvä asia ja sillä saa uusia näkökulmia. Toinen iso periaate: auta muita. Tätä pidän itse elämässä tärkeänä ja tähän haluaisin itse panostaa enemmän. Muiden auttaminen on mielestäni erittäin tärkeää. Auttamalla muita, auttaa samalla itseään, sillä silloin muutkin ovat oletettavasti valmiita auttamaan sinua, kun olet avun tarpeessa. Tami korostaa kannustuksen ja positiivisen palautteen merkitystä, jotta pystyy kasvamaan hyväksi joukkuepelaajaksi.

 

Minä-tauti on mielestäni tullut meidän tiimin keskusteluissa aika hyvin esille. On ihmisiä, jotka eivät ole vielä täysin valmiita ajattelemaan me-muodossa ja toimimaan tiiminä, vaan ennemminkin puhuvat minä-muodossa ja haluavat suurimman osan hyödyistä itselleen. Kuten Tami sanoo ”minä-tauti tappaa kovimmankin joukkueen”. Toivon todella, että Dynaamialle ei näin käy, vaan ne, joilla minä-tautia on hieman ollut havaittavissa, pääsisivät siitä eroon ja koko tiimi puhaltaisi yhteen hiileen.

 

Kirjassa on lueteltu neljä porrasta menestykseen:

 1. Odotukset selvittävät jokaiselle, mistä on kysymys.
 2. Pelisäännöt saavat aikaan.
 3. Tarkoituksenmukaisuus antaa raamit.
 4. Pienet askeleet tekevät.

Löysin kirjasta tärkeän pointin motivaatiosta. Ihminen tarvitsee aina jonkun syyn sille, miksi jotain pitäisi tehdä. Jos ei ole mitään syytä, miksi kukaan silloin tekisi mitään? Menestystä ei synny ilman syytä ja tekemistä. Tammisen sanoin ”on yhdentekevää, minkätyyppinen syy on – pääasia on, että sellainen löytyy. Pelisäännöt ovat tärkeitä tiimihengen ylläpidon kannalta. Kaikilla täytyy olla samat säännöt, joita jokainen on sitoutunut noudattamaan. Meidän tiimillä tämä vaihe on vielä kesken ja mielestäni se pitäisi kyllä hoitaa mahdollisimman nopeasti kuntoon. Pelisääntöjen kymmenen prinsiippiä ovat:

 1. Keskinäinen kunnioitus
 2. Perspektiivin säilyttäminen
 3. Positiivinen kommunikointi
 4. Vastuunotto
 5. Sisäinen kuri
 6. Elä tässä hetkessä
 7. Ole liikkeellä intensiivisesti
 8. Kärsivällisyys ja kestävyys kaikessa tekemisessä
 9. Tempo työvälineenä – pidä kiirettä, mutta älä hosu
 10. Selväjärkisyys päätöksenteossa – ole yksinkertainen ja johdonmukainen

Nämä mielestäni tiivistävätä pelisäännöt todella hyvin, eikä minulla tähän ole lisättävää!

 

Loppuun haluan vielä koota Tamin kymmenen porrasta voittajaksi:

 1. ASENTEEN VOIMA
 2. VASTOINKÄYMISTEN KOHTAAMINEN
 3. TARKOITUKSENMUKAISUUDEN TAJUAMINEN
 4. OLE VALMIS UHRAUKSIIN
 5. MUKAUDU TAI KUOLE
 6. ASETA ITSELLESI UNELMIA
 7. HERÄTÄ LUOTTAMUS
 8. OPI RUOKKIMAAN ITSELUOTTAMUSTASI
 9. SITOUDU ERINOMAISUUTEEN
 10. OIVALLA, ETTÄ ELÄMME KILPAILUN MAAILMASSA.

Tähän on hyvä lopettaa.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!