Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Teamwork

Kirjoitettu 27.05.14
Esseen kirjoittaja: Timo Perttunen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Teamwork
Kirjan kirjoittaja: Juhani Tamminen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen, 4. Johtaminen, 5. Valmentaminen

Teamwork, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Teamwork

Juhani Tamminen

 

Kevään viimeinen kirjapiste lähdettiin hakemaan näin MM-kisojen aikaan ja Juhani Tammisen Inspiroimana. Vaikka nykyinen Tammisen Juhani onkin menettänyt vähän uskottavuuttaan ja kasvojaan esiintymällä jos minkälaisessa klovnin asussa, niin uskon silti vankasti hänen asiantuntemukseen, sillä onhan hän siltikin AURINKOKUNINGAS.

 

Juhani Tammisen kirjoittama Teamwork-kirja sai minut mukaansa, sillä se on kirjoitettu pitkälti urheilullisesta näkökulmasta ja eritoten tästä piirteestä tykkään kirjassa. Tammisen tarinat kirjassa ovat erittäin mukavaa luettavaa ja se on uskottavaa tekstiä, koska Tamminen kertoo henkilökohtaisista kokemuksistaan. Tämä on toinen Tammisen kirja minkä luen ja ei tule olemaan viimeinen.

 

Seuraavaksi tulee parin sivun teksti siitä mitä valmentaminen on ja miten sitä tulisi harjoittaa. Tämän lisäksi kerron hieman roolituksesta ja vaikeista pelaajista. Nämä esimerkit toimivat mielestäni niin urheilujoukkueissa kuin myös yrityksissä.

 

”Nykypäivän voittavat joukkueet tarvitsevat valmentavan johtajan. Käskytyksen aika on mennyttä.”

 

Kyllähän tämä varmasti juuri näin on ja omaankin korvaan kuulostaa erittäin hyvältä ja oikealta ajatukselta. Silloin tällöin olen kuitenkin sitä mieltä että välillä ihmiset tarvitsevat käskytystä. Tuntuu ettei porukka saa mitään aikaiseksi, vaikka kuinka yrität jakaa työtehtäviä tasapuolisesti ja sen mukaan missä kukin on hyvä tai mistä joku tykkää. Yrität antaa aikaa ja tilaa luovuudelle, mutta tulos on tyhjäpaperi.

Tässä vaiheessa kun aikataulu painaa päälle on otettava ikävältä kuulostava käskytys käyttöön. Käskytyksen avulla saadaan nopeita tuloksia, mutta se ei kanna kovin pitkälle pitkässä juoksussa. Tämän takia suosittelen käyttämään valmentavaa johtamista ja käskytystä hyvässä suhteessa esimerkiksi 85 – 15.

Tämä on vain minun pohdintaani, mutta olen huomannut että olemalla vain ja ainoastaan ystävällinen ja kärsivällinen et tule saavuttamaan paljoakaan. Välillä pitää olla käskyttävä kusipää!

 

Tamminen heittää kirjassa ihan perusoppeja jotka on opetettu jo juniorijoukkueissa, mutta juuri näiden peruspilareiden päälle saadaan rakennettua vankka rakennus.

Perusasioita mitä Tamminen painottaa on mm. kommunikaatio. Valmentaja auttaa parhaiten pelaajaa kuuntelemalla tätä. Varmaankin juuri tämän takia Tiimiakatemian monet valmentajat ovat treeni tilanteissa suurimman osan ajastaan hiljaa ja kuuntelevat, sillä silloin he antavat pelaajille vapautta ja aikaa omille ajatuksilleen.

 

”Luonnon viisaus: Yksi suu, kaksi korvaa. Ne meille on annettu.”

 

Vaikka Tiimiakatemialla valmentajalla on tärkeä rooli, niin olen kuitenkin sitä mieltä että 1. vuoden jälkeen valmentajan pitää antaa enemmän tilaa tiimileaderille. Mielestäni juuri tiimileaderilla on erittäin tärkeä rooli kehittäessä ja valmentaessa tiimiyritystä. Vaikka meidän tapauksessa tiimileaderi on täysin samalla tasolla kuin me muutkin rivimiehet, niin silti, hän toimii sanansaattajana ja välittää valmentajan viisaudet oman suun kautta tiimiyritykselle. Tiimileaderin tulee olla siis nopea oppija ja hänen pitää tuntea muut pelaajat hyvin.

 

Yrityksessä niin kuin joukkueessakin roolitus on erittäin tärkeää. Valmentajan tai tiimileaderin tai koko tiimin on onnistuttava roolituksessa, jotta hommat sujuisivat kuin rasvattu.

Pelaajalla ei saa olla liian iso tai liian pieni rooli, roolituksen tulee istua pelaajan päällä kuin italialaisen vaatturin tekemän pikkutakin eli juuri mittojen mukaan, muuten tulee pettymyksiä.

 

Tammisen perusprinsiippi jokaiselle johtajalle:

”Kuuntele työntekijöitäsi, sparraa heitä, vaadi heiltä, kannusta heitä ja tarvittaessa potkaise takapuoleen. Ihminen ei mene rikki.”

 

Mitenkäs sitten kun joukkueesta löytyy niin sanottu  musta lammas? Itse olen tai ainakin olen ollut tällainen. Olen ollut mielestäni se vaikein pelaaja meidän tiimissämme, ja kukaan ei ole saanut minusta kunnollista otetta paitsi valmentaja. Valmentaja on pystynyt tähän koska hän on lähinnä vain kuunnellut. Hän ei ole lähtenyt viemään minua oikealle tielle vaan hän on antanut minulle tilaa. Tämä on yksi keino saada vaikea pelaaja ”helpommaksi”.

 

Toinen keino on Tammisen mukaan se, että vaikeita pelaajia pitää lähestyä haasteena. Kysy vaikeilta pelaajilta mitä odotuksia heillä on, kysy myös miksi he kiukuttelevat, miksi he puhuvat pelikavereista pahaa selän takana jne. Saatat joko hämmästyä vastauksista ja oppia ymmärtämään tätä vaikeaa pelaajaa, tai saatat saada hänet tajuamaan miksi hän on niin tehnyt. Näin kävi minun kohdallani. Kun kuulin kysymyksen ”MIKSI TEIT NIIN?” ääneen, niin pysähdyin ajattelemaan tilannetta ja totesin olleeni väärässä monessa asiassa.

 

Kovakalloisille on heidän kuuntelemisen jälkeen annettava selkeät ohjeet, selkeä, tiukka ja iso rooli. Monesti juuri nämä kovakalloiset persoonat ovat kovia tekijöitä, koska heillä on kova työmoraali ja he eivät luovuta kovakalloisuutensa vuoksi edes tilanteessa 0-6 vaikka peli aikaa ei juurikaan olisi enää jäljellä. He / me taistelemme loppuun asti.

 

Kovakalloisena loppuun asti!

Timo Perttunen

Mittava Innovations

tipi@mittava.fi

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!