Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Näin entisenä kiekkoilijana päätin napata syksyn viimeiseksi kirjaksi legendaarisen Juhani ”Tami” Tammisen Teamwork – menestyksen askeleet ryhmätyössä. Tami on lähes koko elämäni ajan kuulunut jääkiekkoilun vaikuttaviin persooniin, ja jota olen arvostanut jo pitkän aikaa, niin jääkiekkosaavutusten kuin hänen muunkin elämänsä tekemisistä. Lisään tähän tekstiin myös Tiimiakatemian Johtavat Ajatukset.

”Urheilussa ja liike-elämässä kysymys on yhdestä ja samasta asiasta. 2000–luvulla peliä ei voita se joukkue, jolla on yksilötasolla taitavimmat, osaavimmat tai kovapalkkaisimmat pelaajat. Pelin, sarjan, yksittäisen kaupan tai koko vuoden bisneksen voittaa pitkässä juoksussa JOUKKUE. Se on aina vahvempi kuin tekijöidensä osaamisen summa.” –”Don Tami”

Siinäpä heti räväkkä lainaus Tamin ajatuksista. Tämä on ollut tärkeää meidän tiimimme alkutaipaleella. Olemme osuuskunta Bisneran kanssa keskittyneet pinkkuvuoden ensimmäisten kuukausien aikana kehittämään tiimiämme joukkueeksi sisältäpäin. Tämä on mielestäni toiminut hyvin, sillä tiimimme on hitsautunut hyvin yhteen yllättävänkin nopeasti. Viimeistään kuluvan viikon virkistys/työreissumme Peurunkaan vahvisti tiimiytymistämme entisestään. Tämän lainauksen voi myös liittää Tiimiakatemian Johtaviin Ajatuksiin kohtaan Tiimiyrittäjyys. Sitä pyrimme toteuttamaan tiukasti jo näin alkuvaiheessa. Pyrimme tekemään erilaisia asioita yhdessä tiimimme kanssa emmekä vain yksilöinä niin, että jokainen tekee vain omia juttujaan. Näin tiimimme tiivistyy vain entisestään ja uskallamme tehdä rohkeasti erilaisia kokeiluita ja niistä syntyviä virheitä, joista pyrimme yhdessä oppimaan.

Kirjassa Tami kertoo yhteispelin tärkeydestä, niin urheilussa kuin bisneksissä. Olen täysin samaa mieltä siitä ja toivon voivani toteuttaa seuraavia hänen kolmea joukkuepelin isoa periaatettaan jokapäiväisessä toiminnassa tiimini kanssa. Tässä siis ne:

  1. Jokaisen panos on yhtä tärkeä, mutta roolit ovat erilaisia. Joukkueen peli paranee sillä, että jokainen parantaa hieman omaa suoritustaan.
  2. Auta muita, kannusta kaveria ja huomaat, että sillä on hämmästyttävä vaikutus. ”Oikea-aikainen kannustus saa miehen juoksemaan vuorokauden.” – Mark Twain
  3. Ylpeys siitä, mitä teet ja mitä värejä edustat ja puolustat.

Kohta kirjassa pisti minut pohtimaan omaa rooliani tiimissäni, huomasin että en välttämättä ole tarpeeksi kannustanut kanssayrittäjiäni. Tämä on yksi tulevan kevään kehityskohteitani. Tämä on mielenkiintoinen asia, sillä 20 vuotta kestäneellä jääkiekkourallani olin yleisesti suhteellisen kova johtajapersoona, joka kannusti, rohkaisi ja puolusti aina omia viimeiseen saakka.

Itseluottamus on myös menestymisessä iso asia, jota Tami painottaa. Haluankin tässä mainita jälleen hänen kolme metodiaan, jotka aion henkilökohtaisesti ottaa käytäntöön. Eli 1. Ole luotettava 2. Sitoudu erinomaisuuteen à teet kaikki asiat niin hyvin kuin osaat 3. Huolehdi muista

”Miten itse käyttäydyt, niin käyttäytyy ulkomaailmakin.” – Juhani Tamminen

Kirjassa Tami esittelee myös hänen ajatuksensa esimiehen 10 tärkeästä perusprinsiipistä, jotka jokaisen johtajan tulisi pitää itsestäänselvyytenä. Mielestäni niistä löytyi monia yhtäläisyyksiä Tiimiakatemian Johtavien Ajatusten 10 ohjeesta tiimiyrittäjälle. Näitä pyrin myös itse toteuttamaan kaikissa toimissani. Tässä siis Tamin 10 prinsiippiä:

  1. Visio -> Suuri merkitys on suunnan antamisessa 2. Suunnitelmat -> tuo jatkuvuutta, se antaa vakautta 3. Energia 4. Hyvä esimerkki 5. Roolijako 6. Kommunikaatio laatutekijänä 7. Konfliktien ratkaisu 8. Rajojen etsiminen 9. Kunnioituksen ylläpitäminen 10. Luonnollisuus

Loppujen lopuksi kirja antoi paljon koppeja tiimiliiderinä/tiimin kapteenina toimimisessa. Sekä yleensäkin johtamiseen liittyviä oivalluksia. Tamin kokemukset hyvästä joukkueesta tai liiketoiminnasta peilaavat mielestäni hyvin Tiimiakatemian Johtaviin Ajatuksiin, sillä ne rohkaisevat tekemään töitä joukkueena ja kokeilemaan rohkeita juttuja sekä olemaan luova.

Lopuksi kirjoitan tähän vielä Tamin 10 porrasta voittajaksi, jotka toivon että tiimin kanssa astumme näiden tulevien vuosien aikana. J

  1. ASENTEEN VOIMA  2. VASTOINKÄYMISTEN KOHTAAMINEN 3. TARKOITUKSENMUKAISUUDEN KOHTAAMINEN 4. OLE VALMIS UHRAUTUMAAN 5. MUKAUDU TAI KUOLE 6. ASETA ITSELLESI UNELMIA 7. HERÄTÄ LUOTTAMUS 8. OPI RUOKKIMAAN ITSELUOTTAMUSTASI 9. SITOUDU ERINOMAISUUTEEN 10. OIVALLA, ETTÄ ELÄMME KILPAILUN MAAILMASSA

Jake Vitikainen

Osuuskunta Bisnera

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!