Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ted talk – Omaperäisten ajattelijoiden yllättävät tavat

Kirjoitettu 21.08.18
Esseen kirjoittaja: Pilvi Sillgren
Kirjapisteet: 1
Kirja: Ted talk - Omaperäisten ajattelijoiden yllättävät tavat
Kirjan kirjoittaja: Adam Grant
Kategoriat: 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ryhtivaljaat.fi junnaa edelleen melko hitaasti eteenpäin, vaikka markkinoinnilla on hieman eloa lisää saatukin kauppaan. Nyt siis jos koskaan olisi omaperäisille ideoille tarvetta, jotta homma saadaan nousuun vielä ennen meidän valmistumista!

Adam aloitti puheensa kertomalla verkkokauppaa perustavista tyypeistä, jotka hakivat sijoitusta bisnesideaansa. Tyypeillä oli varasuunnitelmat jo valmiina epäonnistumisen varalle ja paljon epäilyksiä, joten Adam ei heistä vakuuttunut ja jätti tilaisuuden väliin. Tästä tuli varsin paljon mieleen Reetan ja minun mymmiraha tienaus tilanne, sillä rahat saisi valjaita myymällä, mutta jos niitä ei saakkaan kaupaksi tekisi varmuuden vuoksi mieli tehdä fyksöniä ja käyttää aikaa varmoihin nakkihommiin. Tämä taas tekee valjailla tilin rikastuttamisen hankalaksi, sillä se vaatisi täyden panostuksen ja ajan. Kuitenkin Adamin passaama verkkokauppa bisnes nousi älyttömään menestykseen lopulta, joten ehkä en siis ruoskisi meitäkään varasuunnitelmien sivulla pyörityksestä. On ihan ok olla tuki ja turva olemassa, tai se ei ainakaan määritä, tuleeko menestystä vai ei!

Adam jakoi näiden omaperäisten pääpiirteet kolmeen;

  1. Ovat myöhässä juhlista

Meilläkin on ollut jatkuvasti hirveä kiireen tuntu päällä valjaiden ensimmäisinä ja vielä tällä hetkellä ainoina maahantuojina, ettei kukaan vain ehdi meitä ennen markkinoille. Kuitenkin tutkimusten mukaan 47% ensimmäisistä markkinoille tulijoista kohtaa epäonnistumisia, kun taas rauhassa tuotteensa kuntoon parannelleista ja muista oppia ottaneista vastaava luku on vain 8%. Se ensimmäisenä olemisen hyöty ei siis olekaan niin suuri kuin mitä luullaan, vaan parempi on odotella rauhassa muiden raivaavan tietä puolestasi markkinoille.

Luovimmat ideat tulevat tutkimusten mukaan laiskotellessa, joten olisikin suositeltavaa pelata vaikka jotain miinaharavan tyylistä simppeliä peliä tehtävän annon saamisen jälkeen ennen hommiin ryhtymistä, jotta aivot voivat samalla haudutella ideoita. Tällainen suoritus tyyli tökkii jotenkin omaa heti tehokkaasti kädet saveen meininkiä vastaan pahasti ja voisin kuvitella, että jos en nyt tietäisi paremmin, ärtyisin heti kännykkää näpräävälle ja näin hommiin tarttumista viivästelevälle tyypille.

  1. Tuntevat epäilystä ja pelkoa

Epävarmuus ei ole vain huono juttu ja merkki heikkoudesta niin kuin ylempänä jo todettiin. Kun asettaa nykytilan epäilyksen alaiseksi ja kyseenalaistaa tulee löytäneeksi parempia vaihtoehtoja. Ja nimensä mukaisesti paremmat vaihtoehdot vievät pidemmälle! Jos menee vain sokean rohkeasti kovaa vauhtia eteenpäin, jää jutut huomaamatta. Monesti myös akatemialla parhaat kasvutarinat ovat niitä epävarmuudesta voittoon nousuja, joihin ei olisi päädytty ilman rehellistä epäilystä ja pelkoa.

  1. Saavat paljon huonoja ideoita

Ketkä epäonnistuvat eniten, ovat niitä samoja tyyppejä ketkä yrittävät eniten. Kyllähän se akatemiallakin tiedetään, että määrästä tulee laatu ja sieltä 1000 post it- lapun joukosta löytyy se yksi timanttinen idea. Jotta se pääsee syntymään ei pidä myöskään vältellä huonojenkin tuntuisten ideoiden ääneen sanomista toisten tuomintaa peläten, sillä niistä voi joku toinen saada inspiraation.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!