Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

TED TURNER – ELÄMÄNI MEDIABISNEKSESSÄ

Kirjoitettu 08.12.13
Esseen kirjoittaja: Marjo Heiskanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: TED TURNER – ELÄMÄNI MEDIABISNEKSESSÄ
Kirjan kirjoittaja: Ted Turner, Bill Burke
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

TED TURNER – ELÄMÄNI MEDIABISNEKSESSÄ

Ted Turner, Bill Burke

Ted Turner – Elämäni mediabisneksessä on hieno elämäntarina, joka toimii myös hyvänä oppikirjana bisnesmaailmasta. Ted Turner on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä ja hän on Yhdysvaloissa suurin yksityinen maanomistaja. Kirjan lukija pääsee kurkkaamaan mediamaailmaan hänen vauhdikkaissa muistelmissaan. Voidaan sanoa, että Turner on elävä media-alan legenda, joka on perustanut mm. uutiskanava CNN:n. Hän on myös menestynyt kilpapurjehtija, luonnonsuojelija ja monimiljardööri sekä hänen tuttavapiirinsä kuuluvat sellaiset henkilöt kuten Bill Gates ja Vladimir Putin. Jos tämä mies on menestynyt elämässään, mahtuu hänen elämäänsä myös avioeroja, koskettavia tapahtumia ja muita epäonnistumisia.

Ted työskenteli nuoresta pojasta lähtien kesäisin isänsä ulkomainos- yrityksessä, joka toimi useassa kaupungissa. Mieleeni jäi noilta ajoilta kirjasta nuoren Tedin loistava oivallus vuokrata tilaa jättimainoksille erään vanhan mummon talon seinistä. Kun mummo ei suostunut myymään tonttiaan, joka sijaitsi keskellä pysäköintialuetta, Ted keksi tarjota mummolle vuokran lisäksi myös ilmastointilaitteen tämän todella lämpimään asuntoon, jossa ilma ei vaihtunut. Näin hän sai hankittua isänsä firmalle loistavan mainospaikan.

Tedin nuoruuteen kuului myös sotilaallinen sisäoppilaitos, joka vaikutti ratkaisevasti Tedin kehitykseen niin ihmisenä kuin johtajanakin. Ennen jäämistään isänsä yritykseen töihin Ted kokeili myös siipiään yliopis- tossa, jossa hän pääsi loistamaan paikallisessa purjehdusjoukkueessa. Kirjasta voi aistia kuinka urheilu on tuottanut yhä hyvissä voimissaan olevalle Turnerille huippuhetkiä hänen elämässään. Hän purjehti kipparina Amerikan Cupin voittoon vuonna 1977 Courageous-purjeveneellään. Tämä kilpapurjehtija tausta on tuonut Turnerille ison määrän sitkeyttä, rohkeutta, johtamis,- delegointi ja organisointitaitoja sekä auttanut häntä raivaamaan menystyksekkään tien bisnesmaailman huipulle.

Meillä Tiimiakatemiassa kehotetaan jatkuvasti kokeilemaan erilaisia asioita ja menemään mitä erilaisimpiin projekteihin. Mielestäni tämä kyllä kannattaa, jos vain on mahdollista kokeilla jotain uutta ja itselle vieraampaa projektia. Tällaisista ei itselleen niin tutuista projekteista voi myöhemmin viedä käytäntöön tärkeitä asioita ja oppeja. Tämä kirja todistaa todella tämän asian. Ted Turnerin elämänkerta on täynnä rohkeita visioita ja kokeiluja sekä myös epäonnistumista, josta Turner vain otti opikseen ja nousi uudelleen jaloilleen. Hyvänä esimerkkinä kirjassa hänen yhdestä kokeilustaan on ollut hänen omistamansa baseball-joukkueensa, joka voitti vuonna 1995 USA:n liigamestaruuden. Alkuaikoina, kun Turner oli joukkueen ostanut, hän oli jopa itse välillä kentällä, jotta oppisi pelin salaisuudet.

Ted Turnerin isän kuolemasta alkoi hänen mediabisneksensä rakentaminen Tedin ollessa vain 24- vuotias, kun silloinen velkaantunut yritys jäi hänen harteilleen. Ehdottomiin Turnerin tähtihetkiin kuuluu kaapelitelevi- sio CNN:n perustaminen kesällä 1979. Se lähetti uutisia 24h ja reaaliajassa. Sen kanavan huippuhetki oli hänen mielestään Persian- lahden sodan raportointi paikan päältä heti sodan alettua. Tämän kanavan menestystä lisäsi myös Turnerin idea aloittaa kaikki ohjelmat viittä yli, kun muilta kanavilta tuli vielä mainoksia. Todellista rohkeutta vaati tältä mieheltä uskaltautua kaapelitelevisiobisnekseen. Turner tuo kirjassaan vahvasti esille aina visionsa mihin bisnekseen on lähtenytkin ja hän myös on asettanut tavoitteensa niin korkeiksi, ettei häneltä ole motivaatio koskaan loppunut, oli kyseessä mikä tahansa hänen bisneksistään. Tuosta ei voi muuta kuin ottaa opikseen omissa projekteissaan.

Turnerin elämänkerrassa rankinta aikaa hänelle oli hänen lapsuu- dessaan isänsä alkoholismi, siskonsa vakava kuolemaan johtanut sairaus, vanhempiensa avioero ja isänsä itsemurha. Puolestaan hänen alamäkensä bisneksissään alkoi, kun Turner fuusioitui mediayhtiö Time-Warnerin kanssa. Internet-huuman päästyä valloilleen Turnerin alamäki vain jatkui, kun AOL osti Time-Warnerin ja Turner sai hänen sanojensa mukaan ensimmäisen kerran eläissään potkut. Hän on toiminut melkein koko elämänsä johtajana mitä erilaisimmissa bisneksissä. Kirjasta hänestä jäi päällimmäisenä mielen hyväsydäminen, kannustava ja rohkeita päätöksiä tekevä rautainen johtaja sekä bisnesmies ja ennen kaikkea erinomainen verkostoituja, josta jokaisen tiimiakatemialaisen tulisi ottaa mallia. Hyvänä esimerkkinä kirjassa mainitaan Tedin yhteistyö ja kannustus Sormusten Herran trilogian tekijöille, jotka ylsivät suureen menestykseen sekä Oscarin saamiseen.

Hyväsydämisyydestä kertoo Tedin perustama Turnerin säätiö, joka on sijoittanut hyväntekeväisyyteen lähes 300 miljoonaa dollaria mm. luonnonsuojeluun. Erilaisten säätiöiden toiminta on tuonut tähän päivään mennessä niin monille ihmisille maailmassa vain pelkkää hyvää. Omassa Vauvamessut projektissani neuvottelemme parhaillaan Roosa nauha Syöpäsäätiön kanssa mahdollisesta yhteistyöstä. Roosa Nauha keräys auttaa rintasyöpään sairastuneita naisia ja heidän läheisiään sekä antaa tietoa rintasyövän ehkäisyn mahdollisuudesta. Kerätyillä varoilla tuetaan kotimaista rintasyöpätutkimusta. Sairastuneille ja heidän läheisilleen tarjotaan myös maksutonta neuvontaa. Olisi hienoa saada Roosa Nauha Syöpäyhdistys jollain tavoin Vauvamessuillemme.

Pidin kirjasta todella paljon. Vaikka kirja oli yli 400 sivuinen, luki sen nopeasti, kun teksti oli helppolukuista. Se tarjosi todellisen oppimatkan mediabisnekseen. Kirjasta sai myös hyviä oppeja siitä, miten tärkeää on olla jokaisessa projektissa visio mitä kohden mennä. Myös olisi tärkeää uskaltaa olla rohkea ja kokeilla erilaisia projekteja täällä Tiimiakatemiassa ja saada niistä arvokasta oppia tulevaisuuteen. Myöskään epäonnistumisia ei tulisi pelätä, vaan niistä pitäisi aina ottaa opiksi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!