Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tee itsestäsi mestariajattelija

Kirjoitettu 15.12.19
Esseen kirjoittaja: Samuli Ala-Kasari
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tee itsestäsi mestariajattelija
Kirjan kirjoittaja: Lauri Järvilehto
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Johtamisen koulutusohjelman kirjalistan yksi kirjoista oli Lauri Järvilehdon kirjoittama kirja Tee itsestäsi mestariajattelija. Sain aikoinaan tämän kirjan muistaakseni ylioppilaslahjaksi kummeiltani. Tuolloin ajatukseni oli lähinnä, että sainpas hyvää sytykettä saunan lämmitykseen. En osannut arvostaa tätä lahjaa, ’’enkö muka jo ajattele mestarillisesti?’’. Voin tänäpäivänä todeta, että ajatteluni ei ollut kovinkaan monipuolista enkä juurikaan oppinut mitään uutta. Olikin siis jo aika lukea saamani lahja.

 

AJATTELEMINEN

Ajatteleminen on hyödyllinen taito. Tehokas ajattelu vaatii rauhallisen ympäristön ja aikaa. Ajattelua helpottaakseen ja tehdäkseen siitä muistettavaa on hyvä visuaalistaa ajattelua esimerkiksi muistiinpanoilla. Käyttäessään muistiinpanoja ajatukset antavat tilaa uusille ajatuksille, kuitenkin pystyt aina ajatuksiin palaamaan jälkikäteen. Itse olen oikonut ajattelusta. Olen kokenut olevani todella kiireinen monien tehtävien takia. Kuitenkin tämä kiireen tuntu on vain unohdettuja perusasioita. Olen unohtanut järjestelmällisyyteni kalenterin kanssa. Kun kalenteri näyttää tyhjältä, vaikka onkin tehtävää en osaa sanoa ei uusille tehtäville tai pyytää ajoissa apua. Tekeminen on kuormittanut itseäni liikaa, jolloin olen joutunut karsimaan omaa aikaani ja uuden ajattelua. Olen tehnyt montaa asiaa samaan aikaan sekä joutunut hieman stressaamaan, mikä onkin itselleni uutta. Aionkin jatkossa suunnitella päiväni ja viikkoni tarkemmin, jolloin aikaa jää teorian opiskeluun, ajattelemiseen sekä harrastuksiin. Parempi edetä kerralla metri, kuin sata kertaa millimetri.

 

MUISTAMINEN JA OPPIMINEN

Muistaminen ja oppiminen tarvitsee motivaatiota. Tuohon aikaan, kun sain tämän kirjan itselleni en oppinut tehokkaasti, kuin muutamasta asiasta. Tämä johtui siitä, että lukiossa opiskellaan paljon aineita, jotka eivät herätä itsessä minkäänlaista kiinnostusta aihetta kohtaan. Sen sijaan olenkin innostunut lukemisesta, sillä opin asioista, joissa haluan kehittyä ja jotka motivoivat itseäni. Olen oppinut tehokkaammaksi lukijaksi. Tätäkään kirjaa en lukenut kannesta kanteen. Silmäilin asiat, jotka eivät kiinnostaneet ja paneuduin asioihin, jotka herättivät kiinnostusta. Lukemisen lisäksi oppien tarinallistaminen ja reflektointi on tehostanut oppimistani, jolloin olen pystynyt viemään asiat nopeammin käytäntöön omaan elämääni.

 

MILLAINEN ON OMA SOSIAALINEN YMPÄRISTÖNI?

Sosiaalinen ympäristösi vaikuttaa ajatusten kulkuun sekä omaan hyvinvointiisi. Etsi ympärillesi positiivisia, taitavia, intohimoisesti asioihin suhtautuvia ihmisiä sekä monipuolisia osaajia. Nämä löydyttyäsi pidä heistä lujasti kiinni, hoida suhdettasi heihin sekä rakenna tiimisi tämän ympärille. Olen löytänyt jo nyt akatemialta ihmisiä, jotka haluan pitää tiimissäni myös akatemian jälkeen. Myös Gravissa näitä ominaisuuksia löytyy, vaikkakin tekemistäkin silti riittää. Tiimistä löytyy monipuolista osaamista, intohimoa sekä positiivisuutta. Erityisesti positiivisuus on yksi asioista mikä meistä tekee hyvän tiimin. Onhan hauskuus yksi meidän arvoistamme, ja todella hauskaa meillä onkin.

Tunteet tarttuvat. Pelkästään yksi tiimiläinen voi pelastaa huonon päivän tai pilata hyvän päivän omalla tekemisellään. Jos aloitat treenit hyvällä mielellä hymyillen ja saavut akatemialle hyvällä fiiliksellä se tarttuu myös muihin. Palautetreeneissä annoinkin esimerkiksi Joonalle tästä palautetta. Vaikka Joona tuleekin aina akatemialle saman vitsin kanssa aiheuttaa se silti monelle hyvää fiilistä, ainakin itselleni. Olen myös itse yleisesti positiivinen kikattelija, josta aion pitää kiinni.

 

ONNELISUUS JA TAVOITTEET

Onnellisuus perustuu siihen mitä teet, ei siihen mitä omistat. Kun tiedät mitä haluat ja teet asioita omien arvojesi ympärillä voit olla onnellinen. Kun tiedät tavoitteesi, tarvitset vain resurssit tavoitteiden mahdollistamiseksi. Mikäli tavoitteenasi olisi saada miljoona, ei pelkästään tuon miljoonan ajattelu aja sinua miljoonaa kohti, vaan on ajateltava toimintaa ja vaiheita mitkä vievät sitä kohti. Ihmisten ei tule tehdä asioita, mitä ei halua. Mutta jos et tiedä mitä haluat kokeile kaikenlaista. Kokeilemalla löydät haluamasi. Kutsumus on siellä missä intohimosi kohtaa maailman tarpeet.

’’Mieti, mikä on sellainen toiminnan muoto, jossa intohimosi ja taitosi risteävät niin, että voit olla aidosti hyödyksi toisille ihmiselle’’. Siilikonseptia hyödyntämällä pystyn itse löytämään oman kutsumukseni. Projekteihin lähtiessäni aionkin miettiä kiinnostaako aihe aidosti itseäni, kehittääkö tämä taitojani, joita haluan oppia sekä onko tästä hyötyä tiimille tai muille ihmisille. Alkuvuodesta itselläni onkin alkamassa projekteja, jotka motivoivat ja opettavat hurjasti sekä auttavat myös muita.

Ajatteluni ja oppimiseni on kehittynyt huimasti. Koen tuovani huimasti enemmän uusia ajatuksia keskusteluihin, auttamaan muita ajattelemaan tehokkaammin sekä suoriutumaan yksittäisistä tilanteista paremmin. Ajattelun kirjat toimivat itselläni hyvin muistutuksena erityisesti silloin, kun huomaan oikovani perusasioissa. Tullakseni mestariajattelijaksi tai oppiakseni mestariksi jossakin taidossa ei ole mahdotonta. Siihen tarvitaan ainoastaan asennetta, oikeita menetelmiä sekä mikä tärkeintä toimintaa. Suurin virhe on olla yrittämättä!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!