Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Teemu Kankainen - onnistuminen, myyminen, palkitseminen, tuuleta kun myyt. Tiimiakatemia 4.0

Teemu Kankainen ja Tiimiakatemian 4.0

Kirjoitettu 25.03.18
Esseen kirjoittaja: Iiris Nokka
Kirjapisteet: 2
Kirja: 4.0 Teemu Kankainen
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut, 9.10 Tapahtumat

Teemu Kankainen ja Tiimiakatemian 4.0, 3.5 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (2 votes cast)

Teemu Kankainen Aava&Bangista kävi Tiimiakatemian 4.0 -tapahtumassa juttelemasta vähän myynnistä. Myynnin lisäksi tuli eteen aika paljon muutakin, mutta myynnin ympärillä kaikki kuitenkin pyöri.

Teemu Kankainen vähän myynnistä Tiimiakatemia 4.0

 

Myyjän luotto omaan itseensä ja tuotteeseen

Homma aloitettiin myyjän omalla jaksamisella. Jaksamiseen kuului tietysti ihan perus uni ja ravinto, jotka Teemu perusteli Aki Hintsan kirjan Voittamisen anatomialla. Oli myyjä tai ei, kaikki lähtee unesta. Esimerkiksi kuuden tunnin yöunet vähentävät kognitiivisia taitoja 20%. Ja uni tarkoittaa myös muuta lepoa, esimerkiksi ihan vaan Netflixin katsomista, lukemista ja löhöilyä.

Seuraavana siirryttiin siihen myymiseen. Pitää olla usko itseensä, siihen tuotteeseen ja vielä iso tavoite, jota kohti mennään. Ylipäätään kaikki tekeminen lähtee itsestä, niin myös myyminen. Itseensä pitää luottaa, että pystyy ratkaisemaan asiakkaan ongelman. Jos tuntee itsensä vaan haitaksi ja ajan viejäksi, jotain on pielessä.

Tuotteeseen uskominen on kuitenkin myös tosi tärkeä juttu. Kunnon perehdyttäminen tuotteeseen tai palveluun on ehdottoman tärkeää. Myytävän tuotteen tunteminen ja syyt tai historia on tärkeä tietää taustalla, sillä sitä kautta löytää myös oman uskon omaan tuotteeseen.

Esimerkiksi omia tuotteita tuntuu olevan helpompi myydä kuin muita tuntemattomia. Jotain promootioita, myyntitekstejä tai esimerkiksi puheluita soittaessa oma tuote on tunnettava. Synnytyksissä pitää löytää ne syyt, miksi niihin tuotteina luottaa itse. Ilman sitä tekee itselleen kyllä asian paljon vaikeemmaksi.

 

Tapaamisen buukkaaminen

Ainakin mulla tuntuu olevan usein ongelma, etten osaa vakuuttaa kiinnostavalle yritykselle, miksi mun pitäisi päästä käymään siellä, tapaamisen merkeissä. Tapaaminenhan on usein parempi paikka hioa kauppoja, tietysti riippuen siitä, mitä myy. Sen lisäksi puhelimessa on helpompi kysyä tapaamista, kuin alkaa selittämään mikä on NKA -synnytyskampanja.

 

Teemu Kankainen - tapaamisbuukkaus, tapaamisen buukkaaminen, keinoja, Tiimiakatemia 4.0

 

Vaikeinta tässä on kuitenkin se itse buukkaaminen. Yritys tai kontaktoitava taho pitäisi tuntea etukäteen tosi hyvin. Sen lisäksi voisi olla helpompaa ottaa esimerkiksi ensin yhteyttä somessa, jonka jälkeen soitto ei olekaan enää kylmä puhelu. Tai ehkä menneisyydestä löytyy jokin yhdistävä tekijä, yhteinen tuttu tai mielenkiinnon kohde, jonka olet bongannut henkilön blogista. Näiden juttujen lisäksi varmaan törkeintä on vakuuttaa, että tuotat asiakkaalle lisäarvoa. Kuka muuten tuhlaisi aikaansa juuri minuun?

 

Kohti tiimin yhteistä päätöstä

Tiimit myyvät usein yhteisiä tuotteita, kuten näitä äsken mainittuja synnytyksiä. Osassa tiimeissä tunnutaan tekevän suoraan jako, että osa myy ja osa ei. Meillä ollaan kuitenkin myyty aina yhdessä, josta olen kyllä ylpeä. Mutta siihen liittyy melkein aina kaikkia hankaluuksia: miten motivoida kaikki. Teemu puhui siitä, miten tiimin saa puhaltamaan yhteen hiileen. Ja kertoi sen, että muutaman ihmisen muodostama paine ei ole välttämättä kovin pitkäaikainen tapa ”motivoida” ja ajaa liikettä eteenpäin.

 

Teemu Kankainen asiakas ja motivoiminen, Tiimiakatemia 4.0

 

Mutta se, joka vie tiimiä eteenpäin on yhteinen päätös. Ja oi kyllä, helpommin sanottu kun tehty. Melkein aina joku joutuu joustamaan, varsinkin jos tiimi on tuore eikä asioita voi käydä läpi avoimesti. Sanoisin kuitenkin, että meidän tiimissä ollaan päästy sellaisesta miellyttämiskulttuurista pois. Jos joku päätös ei ole jollekin tiimiläiselle luontevaa, se sanotaan ja sitten pähkitään taas uudestaan, miten tehdään. Esimerkiksi NKA-synnytyksiä myydessä meistä kaikki myi ja kontaktoi yrityksiä tietyn määrän yli.

 

Teemu Kankainen - kun olet itse auki, myös muut ihmiset sinua kohtaan ovat auki, Tiimikatemia 4.0

Tähän tiimin avoimuuteen liittyen, tuli puheeksi kliseinen sanoma ”niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan”. Jos haluat, että tiimi menee eteenpäin ja porukka on avoimia, sitä pitää olla myös itse. Saattaa kuulostaa aika helpolta, mutta itse tilanteessa se voi olla yllättävän vaikeaa. Me tehtiin nimittäin harjoitus, jossa piti kertoa jollekin vieressä istuvalle salaisuus. Sen jälkeen oli toisen vuoro kertoa sitten salaisuus itselle. Salaisuuden syvällisyys muokkaantui täysin ensimmäisen kertojan avoimuuden mukaan. Jos salaisuus oli luokkaa ”Olen syönyt 13-vuotiaana salaa keksipaketin.”, oli turha odottaa vastapuolelta mitään jännittävämpää. Mutta jos ensimmäinen avasi pelin tyyliin ”Olen sairastanut leukemiaa.”, toinen kertoja suhteuttaa oman salaisuutensa tämän mukaan.

 

Kohti isompia tavotteita

Mulla oli pitkään toiveena kirjottaa omaa blogia. Mutta kuinka paljon se vaatikaan, että vois vaan julkasta postauksia? Pitää miettiä blogin ilme, banneri, aihealue, blogin nimi, kirjotettavia aiheita vähän varastoon, kuka niitä postauksia lukee ja minkälaista viestiä blogilla haluaa levittää. Ja sitten blogin omat tavotteet, kun sen on saanut kasaan. Iso tavote tuntuu usein lian isolta, jos sitä ei ole rikkonut ollenkaan osiin.

 

Teemu Kankainen - luurikammon voittaminen, rutiinin opettelu, lenkille lähteminen, Tiimiakatemia 4.0

 

Sama juttu on rutiinien opettelussa, jotka tämän blogijutun kanssa on sitten niiden postausten tekeminen. Niille pitää löytää oma aika, merkitä se kalenteriin, keksiä aiheita, ottaa tai piirtää kuvia, jakaa blogin ulkopuolella ja samalla ylläpitää ulkoasua. Ja nämä rutiinit ei voi opetella kun tekemällä. Pienempi kynnys on lähteä kirjottamaan, kun pidän listaa aiheista, joista voisi kirjoittaa. Sen lisäksi joistakin tapahtumista saatan tehdä visualisointeja etukäteen, joka myöskin pienentää taakkaa. Sitten on otettava vain tavoite: yksi kirjoitus viikossa ja merkitä kirjoitusaika kalenteriin. Läppäri eteen ja kirjoittamaan.

Eli rutiineja täytyy opetella pienin askelin, jos ne haluaa todella oppia.

 

 

Teemu Kankainen - onnistuminen, myyminen, palkitseminen, tuuleta kun myyt. Tiimiakatemia 4.0

 

Ja lopuksi, tärkeä pointti on juhlia onnistumisia. Ja vaikka Teemu kehotti pitämään tämän järkevyyden rajoissa, itse tykkään asenteesta mieluummin överit kun vajarit!

Tagit: , , , , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!