Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tekeminen

Kirjoitettu 17.04.13
Esseen kirjoittaja: Antti Reijonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Poke The Box
Kirjan kirjoittaja: Seth Godin
Kategoriat: 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 9.01. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Seth Godin osoittaa asioita, jotka eivät toimi meidän aikamme yhteiskunnassa. Niin hän tekee myös tässä kirjassa ja minua alkoi mietityttää, että miksi hän ei kerro omasta mielestään oikeita vastauksia niiden korjaamiseen. Hetken asiaa pohdittuani tajusinkin, että kyllä hän kertookin, mutta vastaukset ovat niin itsestään selviä, ettei niitä heti oivalla vastauksiksi. Olemmekin unohtaneet monta hyvää taitoa, joita vielä parikymmentä vuotta sitten harjoitettiin. Niinpä nostan teille muutaman oman oivallukseni esille.

Poke the box vs. Älä tee mitään

Tässä tarkoitan ”Älä tee millään” esimerkiksi uusien asioiden tekemistä. Kaikki tehdään joko kuten aina tai ei ollenkaan. Pari esseetä aiemmin kirjoitin, kuinka Innomo on taantunut erittäin pahasti puhelinmyyntifirmaksi. Onneksi olemme päässeet siitä kaivosta melkein ulos ja olemmekin ottaneet suunnan uusille vesille. Tärkeintä tällä hetkellä onkin jatkaa uusia kokeiluita ja kokeilla boxin ”vipuja”, jos vedän tuosta, mitä tapahtuu? Tämä alkaa kohta olla mahdollista, kun saamme pahimman kassavajeen lopullisesti selätettyä. Enää noin 10 000€ voittoa tiimiyritykselle ja olemmekin lopullisesti kuivilla tämän kevään puolesta.

Odotan itsekin innolla, että pääsemme Kaadossa testaamaan, miten pienet muutokset ravintolan sisällä ja ulkona, esim. internet -sivut, vaikuttavat asiakkaiden kokemukseen. Teinkin tässä jo pienen testin, kun julkaisimme uudet nettisivumme. Ensimmäisenä päivänä meillä oli noin 1000 kävijää sivuillamme, mutta vain 70 oli päässyt keilaradan ajanvaraukseen asti. Ei siis hirvittävän iso prosentti. Teinkin pientä säätöä ja laitoin ajanvaraukseen näkymään kokoajan sivun reunassa. Tänään kävijöitä oli vain 360 kappaletta, mutta joka kolmas, eli 120 henkeä oli löytänyt tiensä ajanvaraukseen! Nopealla matematiikalla tämä on erittäin onnistunut kokeilu, jotka kannattaakin siis jatkaa!

Tee aloite vs. Odota valituksi tulemista

Etenkin tänään itsensä esiintuominen on erittäin hankalaa, koska F2F -kontaktia ei ole enää missään mittakaavassa verrattuna parikymmentä vuotta taaksepäin. Joudumme jättämään hakemuksen sähköpostiin puhelun jälkeen. Emme todennäköisesti pääse kasvotusten juttelemaan kenenkään kanssa, ennen kuin päätös on jo käytännössä tehty. Olemmekin tämän takia oppineet siihen, että esim. työhakemukset ovat geneerisiä massaspämmejä, jotka lähetetään tuhanteen eri yritykseen ja agressiivisesti odotetaan, josko joku ottaisi yhteyttä.

Mietinkin, että miten me Innomossa tai ylipäätään Tiimiakatemialla saammekaan nuo projektit itsellemme. Sitten muistin meidän pinkkuvuoden asiakasviikot. Kellään ei ollut mitään hajua mistään, myytäviä tuotteita ei ollut tuotteistettu, mutta asennetta löytyi, vaikka hattu kädessä yrityksiin mentiinkin. Mutta tärkeintä tässä oli F2F -kontakti. Saimme aivan älyttömiä caseja asiakasviikoilta ja niin saavat kaikki muutkin, kunhan vain jaksavat yrityksiä kierrellä. Yksi syy meidän projektien vähyyteen onkin tuo nöyrä hattu kädessä asiakkaissa käynti. Emme tehneet sitä toisen vuoden syksyllä, koska olimme liian ylväitä. Eihän sitä enää toisen vuoden tiimiyrittäjänä kehtaa mennä asiakkaisiin, ellei tuotteet ole kunnossa. Siitähän se alamäki sitten lähtikin. Eli tärkeintähän tänä vuonna syksyllä onkin tuo hieman nöyremmän asenteen ottaminen, mutta tekemisen meiningin näyttäminen. Näin saamme taas uudet projektit pyörimään heti syksystä!

Mitä pelkään, että menee mönkään

Riski on melkein aina olemassa liiketoiminnassa, mutta sen takia ei saa lamaantua. Yhteiskuntamme on murroksessa jatkuvan globalisaation vuoksi ja olemmekin jatkuvasti muutoksessa. Godin vertasikin globalisoitumista tukkien uittamiseen. Mikäli yksittäinen tukki liikkuu virran mukana, on se huomattavasti turvallisemmassa asemassa, kuin ankkuroitu ja paikallaan oleva tukki, joka törmeilee ohi meneviin tukkeihin.

Olenkin itse ymmärtänyt, että riski ei ole este. Se pitää vain osata arvioida. Ja epäonnistumiset kuuluvatkin yrityselämään erittäin vahvasti. Tärkeintä onkin välttää riskejä, joihin et itse voi vaikuttaa, eli hallitsemattomia riskejä. Toinen riskityyppi, jota kannattaa välttää on investoinnit, jotka syövät kaiken yrityksen omaisuuden. Kun kerran epäonnistut, olet pelistä poissa kokonaan. Tärkeintä siis onkin välttää pahimmat haaksirikot, kokeilla monesti, epäonnistua monesti ja löytää ne asiat, jotka toimivat.

Mitä pelkään tapahtuvat, jos onnistun

Tässä on yksi ehkä suurin este aloittaa projekti ainakin itselläni. ”Mitä jos, tämä onnistuu ja joudun tekemään tätä tulevaisuudessa, se sitoo kaiken aikanani” ja monta muuta tekosyytä. Esimerkiksi olen haaveillut omasta verkkokaupasta kauan. En ole koskaan vaan saanut aloitettua, koska se sitouttaa.

Länissä kuitenkin tajusin, kun mietin, miten rakentaa oma menestyksekäs yritys, että tärkeintä on vain alkaa tehdä. Ville kertoi siellä, kuinka hän oli rakentanut yrityksen, jonka oli myynyt 30 miljoonalla nVidialle. He olivat kaveriporukassa vain alkaneet vääntää koodia ja kehitelleet asioita huvikseen. Tästä heille olikin syntynyt oma menestyksekäs yritys. Tärkeintä siis on aloittaminen ja sen ymmärrettyäni, en aiokaan epäröidä, vaan alkaa tekemään idean saatuani.

Antti Reijonen
Osuuskunta Innomo
044 7242801
Antti(ät)Innomo.fi

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!