Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tekemisen taito

Kirjoitettu 25.05.16
Esseen kirjoittaja: Aleksi Suomala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tekemisen taito
Kirjan kirjoittaja: Jaana Venkula
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tekemisen taito tarjosi mielenkiintoisen lukukokemuksen. Olen aikaisemmin aloittanut lukemaan kirjaa ja lopettanut sen kesken, koska se ei ole tuntunut hyvältä tai en vain saanut sen ajatuksesta kiinni. Lukukertojen välissä on kulunut aikaa noin vuosi. Nyt kun avasin kirjan ja aloin lukea, alkoi kirjan ajatus kirkastumaan aivan eri tavalla. Olen hämmentynyt miten suuri ero on tapahtunut verrattain lyhyessä ajassa. Muistan oikein hyvin ensimmäisen yrityksen lukea kirjaa, en saanut yhtään ajatuksesta kiinni ja kaikki tuntui jotenkin laimealta ja turhalta mitä kirjassa sanottiin. Tällä kertaa sain ensimmäisistä sivuista lähtien oivalluksia ja hyviä pohdintoja omasta tekemisestä.

Mielenkiintoinen pointti tässä on oman ajattelun kehittyminen.

Oman ajattelun kehittymistä on vaikea huomata, miten sitä voi seurata. Olemme joskus puhuneet tästä ja päätyneet siihen, että treenimuistiinpanojen selailu ja omien kirja esseiden lukeminen avaa hyvin ajattelun muutosta. Muuten muutoksen huomaaminen on käytännössä mahdotonta.  Kirjahan kertoo tekemisestä eikä ajattelemisen tärkeydestä, joten saamme mielenkiintoista twistiä.

 

Alussa on teko

Jaana Venkula kääntää perusajatuksen päälaelleen. Monessa kirjassa on puhuttu ajattelun ja unelmoinnin tärkeydestä, ajatuksesta ennen tekoa. Tämä haastaa omaa ajattelua aika paljon, mutta kirjassa kyllä avataan aika hyvin asiaa ja olen aika vakuuttunut tekemisen tärkeydestä ennen ajattelua. Ihmisen aivot kehittyvät tekemisen seurauksena. Ensimmäiset työkalut kehittyivät ihmisten käsistä sattumalta tekemisen kautta, sen seurauksena aivot alkoivat kehittyä ja ovat kehittyneet aina näihin päiviin asti. Teot muokkaavat ihmistä aika kokonaisvaltaisesti. Ihminen on enne kaikkea tekoja, eikä puheita.

Ihminen vahvistaa elinvoimaisuuttaan tekemisen kautta, ihminen kokee elämänsä tekojen kautta. Toisaalta uskon myös aikaisemmassa kirjallisuudessa esiin nousseeseen unelmoinnin ja ajattelun tärkeyteen. Ihmisen alitajunta on niin mahtava työkalu oikein käytettynä, taitavasti käytettynä.

Tiimiakatemialla puhutaan aina käytännössä oppimisesta, tästä kirjassa juuri puhutaan. Se että tiedät periaatteessa miten jotakin tehdään, ei tarkoita se sitä että osaat tehdä sen käytännössä. Kun lähdetään tekemään rohkeasti, on suunta aina oikea. Mutta reflektointi on melkeinpä yhtä tärkeää kuin itse tekeminen. Reflektoinnin taito on kyllä kehityslistalla heti seuraavana, toki meille on tarjottu siihen käteviä työkaluja. Jälkimotorlat, kehityskeskustelut ja palautekeskustelut ovat osa tärkeää reflektointia.

 

Oikeaa tekemistä

Maailma tarjoaa arjen helpotuksia enemmän kuin koskaan, ihmisille tarjotaan aikaa tehdä itselle tärkeitä asioita teknologian avulla. Kaikki pitäisi olla hyvin, arjen puuhia on helpotettu sen verran, että nyt on varmasti sitten aikaa toteuttaa itseään. Ihmiset voi henkisesti huonommin päivä päivältä. Jos mietitään suorittavaa työtä, johon et itse pysty vaikuttaa tai työtöntä jonka päivän kohokohta on hakea viereisestä siwasta valmisateria ja laittaa se mikroon. En ihmettele nousevia masennuslukuja ja ylipäätänsä ihmisten lääkkeillä täyteen pumppaamista. Ihmisen elinvoiman ja ilon kokeminen on suoraan linjassa tekemisen kanssa, tai oikeastaan oikeanlaisen tekemisen kanssa.

Tämä oikeanlainen tekeminen käsittää kahdenlaista tekemistä, on tekemistä jolla kehitetään jotakin taitoa kuten jalkapallon pelaaminen tai kirjoittaminen. Ja on tekemistä jolla pyritään valmistamaan jotakin, kuten vaikka ruoan valmistaminen tai veneen valmistaminen. Tekemisen pitää olla eettisesti kestävällä pohjalla, jotta voi tuntea elinvoimaisuuden ja ilon elämässäsi. Tähän helppo yhtyä, ajattelen vaikkapa hyväntekeväisyys työtä josta tulee todella iloiseksi. Ihminen voi hyvin kun hän tekee oikein, se mikä on oikein on yksilöllistä. Kun mietin omaa arkea ja peilaan kirjan oppeja siihen, huomaan että oikein tekeminen ei ole helppoa.

Mainitsin aikaisemmin ihmisen muodostuvan tekojen kautta. Asenne, motiivi, tarve, arvot ja tieto kehittyvät tai oikeastaan muokkautuu oma tekemisen kautta, ei ajatusten kautta. Tähän on helppo ottaa esimerkki omasta elämästä tältä keväältä. Terveys on yksi minun tärkeimpiä arvoja. Kysymys kuuluukin tässä vaiheessa onko terveys arvona pysynyt samana vai kehittynyt kevään aikana. Pystyn tässä vaiheessa sanomaan, että viime keväänä kun pidin terveyttä ajatuksen tasolla tärkeänä arvona, se ei kehittynyt tai oikeastaan näkynyt niin paljoa arjessa.

Tänä keväänä terveys arvona on kehittynyt tekemisen kautta paljon huomaamatta. Ostin tammikuussa aaltoalvariin sarjalipun ja olen käynyt siellä jumpalla ja uimassa, se mikä tästä tekee mielenkiintoista on, joka kertainen kylmäallas käsittely. Kylmä-kuuma hoito tekee ihmiselle tosi hyvää, niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Käyn kylmä altaassa neljä kertaa salin jälkeen, se on joka kerta yhtä perseestä ja on psyykkisesti todella väsyttävää. Nyt kun useampi kuukausi on takanapäin, on helppo nähdä miten, oma ajattelu on kehittynyt tekemisen kautta eikä toisin päin. Kun näen kolme kertaa viikossa sen vaivan, että kidutan itseäni terveyden tähden kylmäaltaassa, arjen pikku terveelliset valinnat tulee itsestään. Terveys arvona on kehittynyt potenssiin sata, verrattuna aikaisempaan. Tämä oli mahtava oivallus, joka on helppo viedä muille elämän osaalueille. Aion jatkaa kylmäallas käyntejä koska se venyttää epämukavuusaleen aivan uusiin mittoihin. Tämä auttaa tunnetusti elämän muillakin osaalueilla. Suosittelen kaikille tekemään paskoja juttuja, jos ne ovat oikein. Luon elämää enemmän jatkossa tekojen kautta, koska se johtaa elinvoiman kehittymiseen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!