Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Teknoelämää 2035

Kirjoitettu 21.11.15
Esseen kirjoittaja: Ida-Sofia Katajarinne
Kirjapisteet: 3
Kirja: Teknoelämää 2035
Kirjan kirjoittaja: Elina Hiltunen, Kari Hiltunen
Kategoriat: 7. Innovointi, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Teknologia vaikuttaa elämäämme jatkuvasti niin hyvässä ja pahassa. Uudet teknologiakeksinnöt ja ideat tulevat vaikuttamaan todella monilla aloilla kehittäen vanhoja tekniikoita ja samalla luoden täysin uusia. Elina Hiltusen ja Kari Hiltusen kirjoittama kirja ”Teknoelämää 2035 Miten teknologia muuttaa tulevaisuutemme?” käy läpi teknologian tulevaisuutta ja nykyhetkeä, unohtamatta menneisyyttä: energian, liikenteen, nanoteknologian, materiaalitekniikan, biotieteiden, vihreän teknologian, robotiikan, tietotekniikan, lääketieteen ja avaruustekniikan kautta.

Tulevaisuudessa meillä voi olla koko ajan suuremmat mahdollisuudet toteuttaa mitä ihmeellisempiä asioita, se ei välttämättä tapahdu, koska ulkoiset tekijät ovat suuressa roolissa. Ihmisten mielipiteet, lait ja markkinat vaikuttavat teknologian kehittymiseen. Lainsäädäntö vaikuttaa hidastaen ja muokaten kehityksen suuntaa. Esimerkiksi ihmisen kloonaus on hyvin monessa lainsäädännössä kielletty täysin. Toisaalta, mielestäni se on ihan hyvä ja sen sijaan onkin parempi keskittyä muuhun ihmisten elämää kehittävään. Ohjaavalla tavalla lainsäädäntö toimii esimerkiksi asettamalla rajoja päästöjen suhteen. Tällä tavoin ekologisemmat energiantuotantotavat ovat kehittyneet nopeammin esimerkiksi autoteollisuudessa. Uusi teknologia on usein hyvin kallista, minkä vuoksi sen saaminen markkinoille on haastavaa. Tällöin ne eivät mene kaupaksi, eivätkä yritykset saa rahaa kehittääkseen tuotteita lisää, jolloin niiden kustannuksia saataisiin alas. Kuluttajien arvot ja asenteet ohjaavat myös vahvasti markkinoita. Nykyisenä trendinä on esimerkiksi ekologisempien valintojen suosiminen, tämä toimii myös ohjaavana suuntana teknologialle.

Yhtenä oleellisena teknologian kehityksen kannalta on tiedonvapaus. Osa tieteellisistä dokumenteista on yliopistojen ja muiden laitosten omistamia ja vain tietylle henkilöille vapaita tai sitten maksullisesti mahdollista lukea. Tuleva syöpälääkkeen keksijä voi olla nyt alakoulussa opiskeleva tyttö, mutta jos hänellä ei ole mahdollisuutta saada tarvittavaa tietoa käsiin ei lääkettä keksitä. Patentit voivat myös jarruttaa teknologian kehitystä. Ymmärrettävästi patentit luovat yritykselle turvaa markkinoilla, mutta harva pystyy kuitenkaan pitkään toimimaan yksin markkinoilla ja vastaavanlaisia tuotteita tuodaan myyntiin hyvinkin nopeasti. Patenttien poistaminen tuo mahdollisuuden kehittää tuotteita ja päästä vielä toimivimpiin ratkaisuihin. Harvemmin alkuperäinen tuote edes johtaa markkinoilla, vaan vasta ne jälkeenpäin tulleet matkijat ja kehittäjät, jotka ovat muokanneet tuotetta paremmaksi vievät ensimmäisen sijan. Näin patenttien vapautus mahdollistaisi vielä enemmän kilpailua ja sitä kautta enemmän keksintöjä. Lääketeollisuudessa patenttien vapauttaminen mahdollistaa halvempien rinnakkaisvalmisteiden myymisen.

Aiemmat valinnat vaikuttavat myös todella paljon tekniikan kehittymiseen. Voimme päätyä sen hetkisen tiedon valossa huonompaan vaihtoehtoon, vaikka päätökset tuntuvat vähäpätöisiltä ja tämän seurauksena käyttöönotetun teknologian vaihtaminen on lähes mahdotonta sen hitauden ja kulujen vuoksi. Esimerkiksi koko Suomen kattavan rautatieverkoston vaihtaminen uuteen olisi lähes täysi mahdottomuus, vaikka se olisi huomattavasti parempi vaihtoehto. Sama on myös pienemmissä asioissa, jotka on suurella massalla käytössä. Kirjan esimerkin mukaan Qwerty näppäimistö ei tämän ajan käytössä ole tehokkaampi vaihtoehto vaan parempi olisi Dvorak näppäimistö, mutta vaihto tähän olisi liian työläs. Isoja muutoksia on kyllä tehty nopeastikin, kuten Ruotsissa koko liikenteen suunta vaihdettiin 1967 oikeanpuoliseen liikenteeseen käytännössä vuorokaudessa.

Miten teknologia tuleekaan vaikuttamaan omaan elämääni?

Eliniänodotteen sanotaan kasvavan, niin kuin se onkin koko ajan tehnytkin teknologian kehittyessä. En usko, enkä toivo, että kuolemattomuus saadaan mahdollistettua oman elämäni aikana, mutta pidempi työkyvyllisyys ja parempi perusterveys on melko varma. Erilaisia sairauksia vastaan kehitetään jatkuvasti uusia lääkkeitä, joiden avulla esimerkiksi Alzheimer saataisiin estettyä. Kirjassa puhutaan myös nanoroboteista, jotka toimivat ihmisen verenkierrossa reagoiden ja korjaten sairauksia jo niiden alkuvaiheessa. Jonain päivänä tämä tulee olemaan aivan normaalia, mutta tällä hetkellä hieman vieroksun ideaa. Erilaiset ruumiintoimintojen ja yleisesti kehon tilannetta ja muutoksia mittaavat laitteet taas kiinnostavat. DIY health – eli hoida omaa terveyttäsi –teknologia taas kiinnostaa minua todella. Urheilun ollessani suuri osa elämääni olen kiinnostunut siitä miten voisin parantaa sitä esimerkiksi ruoka-aineiden osalta, tai miten oma geeniperimäni tähän vaikuttaa. Tällä hetkellä esimerkiksi en pysty tunnistamaan eri ruoka-aineiden vaikutusta kehossani. Omaa vireystilaani tutkiakseni latasin edellispäivänä unisovelluksen Sleep Time, joka mittaa unen eri vaiheita ja herättää kevyimmän unenvaiheen aikana. Tulevaisuudessa varmasti tähänkin kehitetään tarkempia laitteita kuten sänkyjä, jotka mittaavat liikehdintää ja pulssia. Tämä teknologia on jo kehitetty, mutta on vielä hyvin kallista. Esimerkiksi lakanan alle laitettava sensori mittaa hengitystä, sykettä ja unen vaiheita ja lähettää nämä tiedot langattomasti sovellukseen.

Elektroniikka tulee tulevaisuudessa kehittymään paljon monikäyttöisemmäksi ja yhdistämään yhä useampia laitteita yhteen. Esimerkiksi Philips valmistaa älyvaloja, joita voi ohjata kännykän avulla, säätää kirkkautta, väriä ja asettaa ne käynnistymään herätysvalon tavoin hiljalleen kirkastuen himmeästä valosta. Myös kännykän saa jo yhdistettyä tiettyihin digiboxeihin ja tulevaisuudessa se tulee varmasti olemaan täysin perusominaisuus. Luultavasti kodin sähkölaitteitakin saa säädettyä tuhansien kilometrien päästä kotoa pelkästään yhden sovelluksen avulla. On jännittävää nähdä, että tuleeko minun sukupolveni kasvamaan sulassa sovussa teknologian kanssa, oppimaan ja sopeutumaan kaikkeen uuteen vai tuleeko meistäkin samanlaisia kuin omat vanhempamme, joille jotkin uudet elektroniset laitteet tuntuvat aivan mystisiltä kapistuksilta, jotka vaan turhauttavat ja tuntuvat liian haastavilta käyttää. Elektroniikka riippuvuuden keskellä, itseäni kiinnostaa mm. laitteiden akkujen kehittyminen. Kännykkä, jonka muisti täyttyy mitä erilaisimmista sovelluksista kuluttaa sitä todella paljon ja akkua saa joskus jopa ladata kahdesti päivässä, kun taas ensimmäisiä kännyköitä 2000-luvun alussa tarvitsi ladata vain parin päivän välein. Tehoa kännykköiltä ja muilta laitteilta tullaan vaatimaan vielä rutkasti enemmän, joten niiden akun kulutus myös kasvaa. Tämän vuoksi akkujenkin tulee kehittyä. Erilaisia latausmenetelmiäkin tulee kehittymään ja voisin kuvitella että tulevaisuudessa langaton lataus tulee kehittymään ja esimerkiksi laskiessaan puhelimen lähes mille tahansa pöydälle se alkaisi latautumaan. Kirjan mukaan aurinko energiaa kehitetään jatkuvasti enemmän ja tulevaisuudessa tulee olemaan ratkaisevaa sen hyötysuhteen kasvattaminen, koska tällä hetkellä vain pieni osa aurinkokennoon tulevasta energiasta pystytään käyttöön. Aurinko on meille kuitenkin täysin ilmainen ja lähes rajaton energian lähde, joka jo tunnissa tuo energiaa maapallolle sen verran mitä koko maailma vuodessa kuluttaa.

Itsestään ajavat autot ovat jo saatu mahdollistettua, mutta kuluttajakäytössä niitä ei vielä ole. Robottiautojen tulo markkinoille tulee kuitenkin viemään vielä aikaa tai ainakaan sen teknologiaa niin halvaksi, että niitä löytyisi useammilta. Vielä ajatus itsestään ajavista autoista tuntuu oudolta ja pelottavalta, mutta odotan jo mielenkiinnolla milloin niitä alkaa näkyä tieliikenteessä jatkuvasti. Autojen energiansaanti tulee muuttumaan vielä radikaalisti tulevaisuudessa öljyn määrän vähentyessä ja hinnan kasvaessa. Sähköautot ovat vielä melko vähäisiä, mutta niiden yleistymisen huomaa mm. katukuvassa latauspistokkeiden määrän kasvaessa. Haasteena tällä hetkellä on auton lataamisen hitaus ja toimintamatka, joka tällä hetkellä on esimerkiksi Nissan Leafilla 122-199km olosuhteista riippuen. Latauksen nopeuttamista ja akun tehokkuutta koitetaan jatkuvasti kehittää. Uskon, että lähitulevaisuudessa tähänkin onnistutaan löytämään ratkaisuja joista saadaan myös kehityksellä halvempia ja näin sähkö- ja hybridiautot yleistyvät. Samalla niiden energian saantiin tullaan varmasti käyttämään esimerkiksi aurinkoenergiaa, kunhan se saadaan valjastettua tehokkaasti. Kauempana mahdollisuutena on esimerkiksi akuissa grafeenin käyttö, jonka avulla on mahdollista saada pariston varastointikyky 5-10 kertaiseksi. Omasta mielestäni siisteimpänä ideana sähköautojen lataukseen ovat tiet, joilla ajaminen lataa autoa. Aurinkokennoilla toimivaa tienpäällystettä on jo suunniteltu, tällainen tie pystyisi toimimaan esimerkiksi opasteena, heijastaen esimerkiksi erilaisia varoitusmerkkejä tiestä. Iso-Britanniassa on vuonna 2016 tarkoitus ottaa testikäyttöön sähköautoille tarkoitettu oma kaista, joka toimii elektronisten kaapeleiden avulla, jotka tuottavat elektromagneettisen kentän, jonka poimintakela auton sisällä muuttaa energiaksi. Yleistyessään tällaiset latausvaihtoehdot tulevat varmasti nostamaan sähköautojen trendin takaisin pinnalle. Tietysti prosessi on pitkä, mutta uskon että tulevaisuudessa tulen ennemminkin omistamaan sähkö- kuin robottiauton. Lapsenlapsilleni robottiautot taas voivat olla osa jokapäiväistä elämää ja he voivat jo pienestä iästä alkaen kulkea yksin kouluun ja takaisin. Hauskana ideana keksin, että robottiautot voisivat toimia joukko taxeina, jolle voisi ilmoittaa oman sijaintinsa ja määränpäänsä ja se kuljettaisi kaikki samalla suunnalla olevat kyytiläiset määränpäihinsä fiksusti lisäämättä matkaa suuremmin. Maksu voisi tapahtua niin, että mobiilisovellus rekisteröisi matkan ja käytön mukaan sen voisi maksaa myöhemmin.

Teknologia tekee tällä hetkellä jo hirveästi uusia löytöjä ja kokeiluja, jotka mahdollistavat meille aiemmin mahdottomilta tuntuvia ratkaisuja arkipäivän toimintoihin. Tällä hetkellä minua kiinnostaa it-ala ja uskon, että tämän tulevaisuus on täysin taattu. Tulevaisuudessa toivon löytäväni työpaikan terveyteen liittyviä sovelluksia kehittävältä alalta. Elektroniikan ja erilaisten sovellusten määrän kasvaessa ideat ja kehitys tulee tuskin loppumaan. Uusia työpaikkoja tulee aukeamaan ja samalla tutkimus-asteella oleville yrityksille tulee kilpailijoita.

Teknologia tuo mahdollisuuksia ja parantaa – ainakin yrittää – elämämme jokaisella saralla. Nykymaailmassa keksinnöillä on parempi mahdollisuus päästä leviämään pienestä prototyypistä massamarkkinoille esimerkiksi Kickstarterin joukkorahoitus mahdollisuuden avulla. Internetti on tuonut ihmiset lähemmäs toisiaan, esimerkiksi erilaisten blogien kautta tieto uusista innovaatioista leviää todella nopeasti ihmisten jakamalla linkkejä Facebook sivuillaan. Kuka tahansa voi nykyään kehittää ja mahdollisesti jopa rikastua tuotteellaan. Ennen vanhaan jokaisesta kylästä löytyi oma keksijänsä mutta, verstasta pidemmälle keksinnöt harvemmin pääsivät. Erilaiset innovaatio-kilpailut tuovat yhteen innovatiivisia ihmisiä, jotka ajan paineessa pääsevät kehittämään uutta. Leijonan kidan kaltaiset tv-ohjelmat mahdollistavat hyvien ideoiden ja prototyyppien rahoituksen ja tuen isoilta sijoittajilta ja bisnesenkeleiltä. Mielestäni tämä aikakausi tukee uusien teknologioiden kehittymistä ja tiedonvapaus mahdollistaa sen kenelle tahansa uteliaalle.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!