Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Temperamentin monet kasvot

Kirjoitettu 12.12.14
Esseen kirjoittaja: Roosa Pihlajamäki
Kirjapisteet: 2
Kirja: Temperamentti, stressi ja elämänhallinta
Kirjan kirjoittaja: Liisa Keltikangas-Järvinen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Temperamentin monet kasvot

Stressi on ollut osana arkeani niin kauan kuin jaksan muistaa. Se on ollut ajoittain buustaavassa ja tehokkuutta lisäävässä roolissa, ajoittain lähes sairastuttanut paniikkikohtausten, unettomuuden ja ainaisen kiireen muodossa. Siksipä halusinkin syventyä aiheeseen hieman tarkemmin, että ymmärtäisin omaa käytöstäni ja tätä myötä oppisin myös hallitsemaan sen kautta stressiä paremmin ja näin elää mielekkäämmin.

Lainasin kirjan Temperamentti, stressi ja elämänhallinta pelkän otsikon perusteella. Siinä oli kiteytettynä kaikki ne sanat, jotka pyörivät mielessäni sillä hetkellä. Tää se on. Pakko ottaa.

Olen huomannut, että tiimissäni olen joutunut usein tilanteisiin, jossa olen vahvasti eri mieltä ja koen olevani aina kaiken vastustaja. Tämä ei kuitenkaan ole ”tyypillisintä minua” ja olin itsekin todella hämmentynyt tilanteesta. Tämän kirjan syövereistä löysin ainakin osittaisen syyn jatkuvaan kamppailuuni; synnynnäinen temperamentti, ja siitä seuraavat stressireaktiot. Kysymys ei siis ollutkaan siitä, että minusta on muotoutunut yhtäkkiä ainainen vastaan hannaaja, vaan siitä, että temperamenttityyppini vaatii enemmän aikaa asioiden prosessoimiseen ja liika kuormitus kerralla ajoi minut stressin partaalle. Käytökseni olikin puolustuskeino stressiltä suojautumiselle.

Temperamenttityyppiäni kartoittaessa löytyi vastauksia myös moneen muuhun arkiseen toimintaan, kuten omaan epäjärjestelmällisyyteeni ja stressiherkkyyteeni siitä, että joudun tekemään asioita ”pakotetusti” jolloin stressaannun niin etten kykene käyttämään kuin puolet todellisesta kapasiteetistani, tai esimerkiksi siihen, miten vaadin työskennellessäni täyden hiljaisuuden ympärilleni, enkä tämän takia pysty tekemään kirjallisia töitä akatemialla, vaikka moni muu tulee sinne varta vasten siksi, että hälyisässä ja sosiaalisessa ympäristössä on helpompi kirjoittaa.

Sen lisäksi, että opin ymmärtämään itseäni, niin opin paljon myös muista. Se, että jotkut tiimiläiseni haluavat kaiken dokumentoituna Google Driveen ei välttämättä olekaan heille pelkkää hallinnan tarvetta eikä (kuten itse sen koen) turhan työn tekemistä, vaan se on vain tietyn temperamentin piirre hoitaa asioita eteenpäin ja saattaa jopa auttaa heitä stressin hallinnassa, kun taas samainen asia puolestaan tuottaa itselleni stressiä. Temperamenttejä ymmärtämällä ymmärrämme myös toisiamme paremmin, ja pystymme näin vähentämään ja jopa poistamaan stressin aiheuttajia.

Tämän ymmärtäminen toi suopeutta muihin suhtautumiseni lisäksi myös itseeni suhtautumiseen. Ymmärsin, ettei minun tarvitse olla ankara ja kokea negatiivisia tunteita siksi, ettei tietyn tyyppisistä tehtävistä selviytyminen ole minulle yhtä helppoa kuin monille muille. Minun ei tarvitse tehdä kaikkea samalla tavalla kuin muut vaan voin etsiä itselleni sopivamman tavan hoitaa asia yhtä hyvin tuloksin ja vähemmällä stressillä.

Jo tämä tieto itsessään on vähentänyt stressiäni, helpottanut tekemistä sekä lisännyt tuottavuutta ja tehokkuutta. Motivaationi on kasvanut huikeasti. Nyt kun ymmärrän, osaan myös toimia ja soveltaa ja etsiä tietoisesti toimivia tapoja keveämpään ja mielekkäämpään tekemiseen niin, ettei tulosten aikaansaanti ole enää taistelua, tulta ja tappuraa, vaan oikeastaan nautinnollinen tapa toteuttaa itseäni.

 

Roosa Pihlajamäki

Ideaosuuskunta Aito

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!