Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Terve itsekkyys

Kirjoitettu 13.12.13
Esseen kirjoittaja: John Blåfield
Kirjapisteet: 3
Kirja: Havahtuminen
Kirjan kirjoittaja: Anthony De Mello
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Havahtuminen oli loistava kirja, nauroin sitä lukiessa todella paljon. Kirja oli täynnä hyvä pointteja ja sain siitä muutamia ihan hyviä koppeja. De Mellon tapa kertoa asioita ja vertauskuvia, oli niin nerokkaan överi että minulla ei ollut mahdollisuuttakaan kunniottaa käsikirjaston hiljaisuutta, vaan repesin kovaan nauruun vähän väliä.
Havahtuminen oli rakenteeltaan melko epäselkeä. Epäselkeyden voi kuitenkin antaa anteeksi, koska kirja oli koottu De Mellon luennoista. Kirjan parhaat puolet olikin sen arvaamattomuus ja övereistä övereimmät vertauskuvat. Etenkin tarina kaverista, jolla on banaani korvassa, heti kirjan alussa sai minut kiinostumaan kirjan sanomasta. Loppua kohden kirja kylläkin muuttui aika lailla kohti uskontoa ja rupesin miettimään että tuleeko tämän kirjan nimi Havahtuminen uskoon tulemisesta. Alkupäässä annetiin ymmärtää että havahtuminen tarkoittaisi sitä, kun koko elämän unessa elänyt ihminen havahtuu ja alkaa tarkkailemaan elämäänsä hyvin itsetietoisesti.

Itsetietoisuus oli minulle tärkein pointti tässä kirjassa. Mielestäni olen jo nyt melko itse tietoinen tyyppi, mutta välillä sekin pääsee unohtumaan. De Mellon mukaan itsetietoisena pystyy saavuttaa todellisen onnellisuuden. Onnellinen ihminen ei kuitenkaan voi olla, vaan hän voi vain kokea onnea. Mielestäni itsetietoisuudella tosissaan voi saavuttaa onnen. Huomaan ainakin itse että yleensä turhaudun todella paljon, kun unohdan itsetietoisuuden. Tällaisissa tilanteissa saatan toimia hyvin paljon miellyttääkseni toisia. Toisia on todella vaikea aina miellyttää, eikä se todella tee sinua onnelliseksi. Tehdä jotain mikä ei ole oma haluni, mutta teen sen, koska luulen että muut sitä haluavat. Tällainen toiminta ei tee minua onnelliseksi koska nämä asiat perustuvat yleensä tunteeseen. Luulen tietäväni mitä muut haluavat, vaikka todellisuudessa en tiedä. Tämä saa aikaan turhautumista ja se tappaa minun terveen itsekkyyden. Olen jopa niinkin epäitsekäs että vahingoitan toiminnallani itseäni ja joissain tilanteissa myös muita.

Onneksi mielessäni on sellainen jännä varoitus hälyytys nimeltään paha olo. Joskus tuntuu todella pahalta, silloin yleensä tajuaa että nyt teen jotain elämässäni väärin, eihän tähän tilanteeseen muuten olisi ajauduttu. Käänne kohta tapahtuu kun rupean pohtimaan mistä fiilikseni johtuu. Löytäessäni syyn, pystyn tekemään asialle jotain. Voin muutta käytöstäni suuntaan, joka saa minut kokemaan enemmän onnellisuutta. Kun pystyy tutkimaan omaa toimintaansa tällä tasolla arkisesti, pystyy saavuttamaan itselleen todella siistejä juttuja. Terve itsekkyys on hyvästä. Itsetietoisuuden avulla pystyt reagoimaan ympäröivään todellisuuteen sillä tavalla että muutat toimintaasi niin että koet mahollisimman paljon iloa ja onnea.

Minulla oli elämässäni pitkään sellainen vaihe, jolloin toimin hyvin itsekkäästi. Olin silloin onnelisempi kuin olen koskaan ollut. Itsekkyys ei todellisuudessa olen niin itsekästä kuin, sana itsekkyys antaa ymmärtää. Minä en ole naristi ja tunnen pahaa omatuntoa ja sympatiaa toisia kohtaan. En pysty satuttamaan muita tai muuten oman ilon ja onnen tunne on uhattuna. Itsekkäänä toimin kuitenkin enemmän oman tahtoni mukaan. Kun toimin oman tahtoni mukaan saavutan useammin asioita joita minä itse haluan. On pienempi paha mokata kun pyrkii tavoitteisiinsa, kuin olla edes yrittämättä. Pointtini tiivistää hyvin Freud Marx Engel & Jung laulussaan Viski & Naiset, ”Kannattaa pyytää, vaikka ei saiskaan, sellainen kala lohi on.”

Olisin halunnut kirjoittaa tästä kirjasta paremman esseen. En kuitenkaan saa essseitä kirjoitettua kuin juuri ennen deadlinejä jolloin ei ole paljoa aikaa jälellä. Tässä tämmönen aivopieru.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!