Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Terveisiä pomolle

Kirjoitettu 22.08.18
Esseen kirjoittaja: Tommi Paasiaho
Kirjapisteet: 2
Kirja: Terveisiä pomolle
Kirjan kirjoittaja: Laura Rötkin
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Terveisiä pomolle

Palkitseminen

Palkka, edut ja palkinnot ovat itselleni ajankohtainen aihe, koska olen aloittanut työt uudessa työpaikassa. Olen hieman vieraantunut sanasta palkka opiskeluvuosieni takia – rahaa on yritykseltämme nostettu, mutta sekin suurimmalta osin kulukorvauksina ja päivärahoina. Joten se, että joku maksaa minulle joka kuukausi rahaa tililleni tuntuu perin oudolta, ja totta kai mahtavalta. Juuri tänään kävimme esimieheni kanssa neuvotteluja jatkosopimuksesta sekä palkasta. Hermoja raastava puolituntinen, mutta sain kuin sainkin pitää työpaikkani ja palkkakin nousi, jes!

Tähän asti elämäni jokaisessa palkkaneuvottelussa olen ollut työntekijän roolissa, eli hattu kourassa anomassa lisää rahaa, koska olen niin helvetin arvokas ja korvaamaton. Aina lopputulos ei kuitenkaan ole ollut toivottu – uskon, että moni osaa samaistua tilanteeseen. Palkan maksamisessa on kuitenkin aina kaksi osapuolta; maksaja ja vastaanottaja. Maksajana on joko itse yrittäjä tai sitten esimies, jonka vastuulla on määrittää työntekijän työlle arvo. Yleensä työlle määritetty arvo on ennemminkin ihmisarvoa alentavaa ja suoranaista haistattelua päin naamaa, jos minulta, työntekijänä, asiaa kysytään. Olenhan sentään 6/5 milleniaali, jonka pitäisi saada toimia johtajana ja vaikutusvaltaisena asiantuntijana ja kääriä helvetinmoiset hillot neljän tunnin työviikosta ja loput ajasta maata läppäri sylissä Malediiveillä.

Tässä yrittäjäpainotteisessa opiskelijaelämässä olen kuitenkin päässyt itsekin maksamaan palkkaa ja tiedän, ettei se ole kovin halpaa yritykselle. Olen myös päässyt kuuntelemaan äitini, pitkäaikaisen yrittäjän marmatusta, miten kallista työntekijät ovat yritykselle. Se on kuitenkin hyvä oppia tässä vaiheessa, koska tulen itse olemaan jossakin vaiheessa siinä tilanteessa, että minulta pyydetään palkkaa ja minun joko yrittäjänä tai sitten esimiehenä tulisi selkeästi ja yksinkertaisesti osata selittää, mistä palkka koostuu, miten se määrittyy ja miten se voi kehittyä. Esimerkiksi mainosalalla ei ole omaa työehtosopimusta, mutta onneksi taustalle on luotu suuntaa-antavia taulukoita, joita palkanmaksaja voi käyttää palkan määrittämisen tukena.

Palkan maksamiseen pitäisi olla järkevät perusteet – se, että on ollut jo todella kauan talossa ei ole hirveän taloudellinen peruste korkealle palkalle, jos tulosten tekeminen on fokuksena. Ennemmin kannattaisi luoda palkitsemisjärjestelmiä, jotka perustuvat tulekseen/hyvin tehtyyn työhön. Tämän on kummankin osapuolen kannalta palkitsevaa. Tämänkaltaiset järjestelmät ovat useissa yrityksissä arkipäivää, mutta esimerkiksi uudessa työpaikassani, jossa työni on pääosin tuotannollista, palkitsemisjärjestelmän luonti onkin haastavampaa. Myyjillä mittareiden rakentaminen on huomattavasti helpompaa – eurot kertovat, kuinka hyvä olet myymään. Se, että optimoin asiakkaan Google Ads -tilin ja kerrytän sitä kautta lisää konversioita, on tietenkin jossain määrin toimiva mittari, mutta kun tekijöitä on vain kaksi ja jokainen tili on erilainen (konversioita mitataan eri toiminnoista), palkitsemisjärjestelmän toteuttaminen menee melko hankalaksi.

 

Pika- ja tunnustupalkinnot

Kirjassa puhuttiin nopeista ja spontaaneista tunnustuksista ja palkinnoista. Ne ovat niitä, jotka tutuvat sydämen perukoilla asti. Spontaanit kiitokset ja palkitsemiset hyvästä työstä tai haastavan prokkiksen loppuun viemisestä tuntuvat sillä hetkellä paljon paremmalta, kuin esimerkiksi vuoden päästä pikkujouluissa. Tämä johtuu siitä, että työntekijä ehtii unohtamaan suoritukseensa liittyneet tunnereaktiot ja fiilikset.

Dimangialla meillä on otettu käyttöön palkintosetelit: jokaisella on kolme kymmenen euron arvoista seteliä, jotka jokainen voi antaa valitsemalleen henkilölle hyvän työn/suorituksen palkkioksi. Tässä pyritään juuri näihin spontaaneihin palkitsemiin sekä kannustamiseen. Toistaiseksi palkitsemiset ovat jääneet vähälle, koska setelit ovat joko hukassa tai koko käytäntö on vain unohdettu. Syksylle haluankin herättää käytänteen takaisin henkiin ja saada positiivista vipinää dimangialaisiin

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!