Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

The Four

Kirjoitettu 20.09.18
Esseen kirjoittaja: Kaj Vaskelainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: The Four
Kirjan kirjoittaja: Scott Galloway
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Apple, Amazon, Facebook ja Google. Kuluttajateknologian kuninkaat tällä hetkellä. Jokainen ihminen kehittyneissä maissa käyttää jonkun näistä, tai useiden yhtiöiden tuotteita. Itselle nuo on jo vähän liian tuttuja, työt liittyy kahteen viimeiseksi mainittuun, omistan Applen tuotteita sekä ostan Amazonista tuotteita. On käytännössä mahdotonta välttää näitä neljää yritystä, sillä he ovat käytännössä kaikkialla. Haluat sitten jutella kaverien tai perheenjäsenten kanssa (Facebook) tai etsiä hyvää ravintolaa lomakohteesta (Google), niin päädyt yleensä näihin palveluihin.

Nämä neljä yritystä ovat muuttaneet maailmaa. Joidenkin sanomana parantaneet maailmaa. Mutta eivät nekään ole täydellisiä. Amazon kiertää veroja, Apple ei tee yhteistyötä maiden hallituksien kanssa (onko tämä sitten huono, on eri asia), Facebook kerää sinusta dataa ja myy sitä eteenpäin sekä viimeiseksi Google alistaa kilpailijoitaan.

Amazon. Idea kirjakaupasta, joka on sittemmin kasvanut aivan toisiin ulottuvuuksiin. Amazonista voi ostaa käytännössä mitä vaan kirjoista voipakettiin, sekä he pystyvät sen toimittamaan isoissa kaupungeissa jopa saman päivän aikana. Tämä on myös iso syy sille, miksi itse käytän Amazonia, pystyn etsimään melkein kaiken mitä tarvitsen samalta sivulta. Yrityksestä on tullut jo niin iso, että he pystyvät kilpailemaan käytännössä alalla kuin alalla. Mutta tälle kaikelle on hintansa, Amazonin iso koko on johtanut siihen, että he pystyvät tarjoamaan kaiken halvemmalla kuin kilpailijansa. Tämä on laittanut sekä verkkokauppiaat, että kivijalkamyymälät ahtaalle tuhoten tuhansia työpaikkoja. Amazon tuhoaa työpaikkoja myös oman yrityksensä sisällä korvaamalla työntekijöitä roboteilla. Vuonna 2017 Amazonin on arvioitu tuhoavan 76 000 työpaikkaa. Toki näin on käymässä kaikilla aloilla, missä ihmiset pystytään korvaamaan roboteilla, joten ei tämä yksistään ole Amazonin vika. Mielestäni jokaiselta ihmiseltä vaaditaan nyt tässä tilanteessa sopeutumiskykyä, jolla löytää uusi työpaikka.

Apple. Vuonna 2015 terrorihyökkäys Yhdysvalloissa. Apple ei suostu avaamaan puhelinta viranomaisten pyynnöistä huolimatta vedoten käyttäjien yksityisyyteen. Yhtiöstä on kasvanut niin iso että se pystyy taistelemaan eri maiden hallintoja vastaan päättäen omia sääntöjään. Apple erottuu myös kilpailijoiltaan, sillä että he tekevät todella paljon voittoa, eniten koko maailman yrityksistä. Apple haluaa olla ylellinen brändi, jonka ostajat tuntevat luksusta käyttäessään heidän tuotteitaan. Applella on monia samankaltaisuuksia luksusbrändien kanssa: Ikoninen perustaja, Steve Jobs. Yksinkertainen ja tyylikäs design. Halvoista tuotantohinnoista huolimatta premium hintaiset tuotteet. Itselle ne ovat vain yksinkertaisia ja tyylikkäitä tuotteita, jotka myös säilyttävät jälleenmyyntiarvonsa.

Facebook. Arviolta 1,3 miljardin käyttäjän sosiaalinen media. Facebook on iskenyt ihmisten tarpeisiin luomalla alustan viestinnälle, jossa pystyt pitämään yhteyttä tuttaviisi sekä luomaan uusia tuttavuuksia. Facebook vaan sattuu myös myymään sinun tietojasi, tekemällä sillä paljon voittoa. Toisaalta se pitäisi olla myös kaikkien tiedossa, että kun liikut internetissä, niin kaikki tietosi tallennetaan, joten ei Facebook tässä asiassa muista yrityksistä eroa, vaan sen koko on tuonut huomion juuri siihen.

Google. Tuo kaikkitietävä hakukone, toki nykyään muutakin. Jos sinulle tulee joku asia mieleen, mitä haluat tietää oli se sitten ravintolan aukioloajoista resepteihin, etsit sitä todennäköisesti Googlesta. Sieltä pystyt hakemaan kirjaimellisesti kaikkea ja usein löydät myös kysymyksiisi vastauksen. Joka päivä Googlessa tehdään arviolta 3,5 miljardia hakua ja sattumoisin Google myös tekee rahaa tällä. Google myy paikkoja hakutuloksissa sekä tallentaa ihmisten hakutietoja ja myy niitä eteenpäin.

Nämä neljä yritystä ovat kuitenkin suuri osa minunkin elämää ja tuovat myös leipää pöytään, joten en liikaa pysty valittamaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!